Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Μάχη» σε Έβρο, Μυτιλήνη και Ηλεία – Πώς εξελίσσονται τα μέτωπα


Τιτάνιο έργο για την κατάσβεση μεγάλων και μικρών πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα κάνει το Πυροσβεστικό Σώμα σε ολόκληρη την Ελλάδα, με τα μεγαλύτερα μέτωπα να εντοπίζονται στον Έβρο, όπου καίγεται το Δάσος της Δαδιάς, τη Μυτιλήνη αλλά και την Ηλεία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμός με τις ξηρές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν αποτελούν εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τις πυρκαγιές στη χώρα μας, καθώς εκλείπει ο παράγοντας υγρασίας εδάφους.

Στην πολύπαθη Ηλεία, η φωτιά που ξεκίνησε στην περιοχή των Κρέστενων «καταπίνει» το πράσινο που αναγεννήθηκε μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 αλλά και ό,τι είχε απομείνει, με τους κατοίκους της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ξύπνησαν οδυνηρές μνήμες από το 2007, όταν οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους 49 νεκρούς.

Στη Δαδιά Έβρου, που οι φλόγες μαίνονται για πέμπτη ημέρα, η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνεται κυρίως στο δύσκολο νοτιοδυτικό μέτωπο. Ο βόρειος άνεμος έχει επιδεινώσει την κατάσταση, ωστόσο δεν έχει απειληθεί η ζώνη Α1 Προστασίας της Φύσης του Εθνικού Πάρκου, ενώ στην Α2 το 30% περίπου εντός της καεισας περιοχής, λόγω φύσης πυρκαγιάς (έρπουσα) και γλωσσών που δημιουργήθηκαν παραμένει άκαυτο και ζωντανό.

Την ίδια ώρα, μικρότερης έκτασης πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει και στο Ρέθυμνο, την Εύβοια, τη Χαλκιδική και του Σκαραμαγκά.

cnn.grSource link