Ήπειρος: Και αυτό θα πέσει! (Λόγο της αδιαφορίας κάποιων)

Καλογερικό, Πλακίδα, Κουκούλι, Ζαγόρι, Ήπειρος, Γεφύρι

Αναρτώ μόνο αυτές τις εικόνες. Και τι βλέπετε σε αυτές; Πέτρες, πολλές πέτρες πελεκημένες και όμορφα τακτοποιημένες που δημιουργούν ένα τοίχο, μια βάση, ένα πέδιλο. Ναι!! καλά καταλάβατε!! είναι η βάση ενός γεφυριού.

Φτάσαμε να βλέπουμε το 2022 την δουλειά του αρχιμάστορα που τοποθέτησε τις πρώτες πέτρες το 1865 και που πάνω τους στηρίζεται ένα γεφύρι. Και όχι όποιο και όποιο γεφύρι. Ένα από τα πιο όμορφα γεφύρια του Ζαγοριού μας. Βλέπετε  -όπως και γω – την βάση των τόξων του «Τρίτοξου γεφυριού του Κουκουλίου» το επονομαζόμενο Καλογερικό ή του Πλακίδα. 

Τι σημαίνει να βλέπουμε τα θεμέλια; Σημαίνει ότι ανάλογα με τις  συνθήκες, το νερό, την αμέλεια μας, την αβλεψία μας ,την ΜΗ προνόησή μας να επέμβουμε όσο είναι νωρίς, πιθανά και σύντομα να δούμε άλλο ένα γεφύρι . . . .ΞΑΠΛΑ. 

Μηχανικός.. ΔΕΝ είμαι… αλλά η λογική όλων θέλει την κατασκευή ενός γεφυριού να τοποθετείται κάθετα στο ρέμα και με κατασκευή τέτοια στις βάσεις του έτσι ώστε η δύναμη του νερού να μειώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να παραμένει στη θέση του.

Τα χρόνια πέρασαν όμως και δυστυχώς οι κοίτες των ρεμάτων έχουν αλλάξει και σήμερα που μιλάμε, το γεφύρι αυτό χτυπιέται από τα νερά με κλίσεις πέραν των 45μοιρών από την αρχική κατασκευή. Οι επόμενες νεροποντές και τα φουσκωμένο ρέμα του Σελλάτου θα διαβρώσει περισσότερο τις φερτές ορατές ύλες κάτω από τα θεμέλια και τις βάσεις και αποδείξτε μου ότι ΔΕΝ θα υποχωρήσει με τραγικές συνέπειες  ολόκληρο το πέδιλο και ότι ΔΕΝ θα πέσει το γεφύρι.

Ένα μνημείο τόσο κοντά στο δρόμο, με τρομερή επισκεψιμότητα  δυστυχώς των ξένων και όχι δική μας. Το έχουμε δίπλα μας αλλά το προσπερνάμε χωρίς να δείχνουμε λίγη προσοχή. Και αυτό με λυπεί ιδιαίτερα. 

ΦΩΝΑΖΩ!!! λοιπόν προς κάθε κατεύθυνση και κρούω τον κώδωνα του κινδύνου …. το γεφύρι θα πέσει αν δεν κάνουμε. . .  αν δεν κάνετε κάτι . . . ΤΩΡΑ. 

Χρηστογούλας Στέφανος

Βραδέτο Ζαγοριού!