Ήπειρος: Νέος Γενικός Γραμματέας της Association Internationale des Études Bzyantines εξελέγη ομόφωνα ο Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Χρήστος Σταυράκος, Ιωάννινα, Ήπειρος

Από τις 22 έως τις 27 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα σε Βενετία και Πάδοβα το 24ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών (https://byzcongress2022.org/). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παγκόσμια επιστημονική Συνάντηση Βυζαντινολόγων, η οποία διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη κάθε φορά. Την 26η Αυγούστου όλες οι εθνικές επιτροπές χωρών από όλον τον κόσμο όπου θεραπεύονται Βυζαντινές Σπουδές, τριανταεννέα στον αριθμό, συνεδρίασαν στη Μαρκιανή Βιβλιοθήκη (Βενετία) και εκτός των άλλων θεμάτων εξέλεξαν τα τρία νέα μέλη του Προεδρείου (Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα και Ταμία) της Διεθνούς Ένωσης Βυζαντινών Σπουδών (Association Internationale des Études Bzyantines, ΑΙΕΒ). Νέος Γενικός Γραμματέας της Association Internationale des Études Bzyantines εξελέγη ομόφωνα ο Χρήστος Σταυράκος, καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Είναι η πρώτη φορά που ένας εν ενεργεία καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκλέγεται στη θέση αυτή.

    Η Association Internationale des Études Byzantines, AIEB) ιδρύθηκε το 1948, λίγο μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχαν προηγηθεί πολλές γόνιμες ζυμώσεις κατά τη διάρκεια των βυζαντινολογικών συνεδρίων που διοργανώνονταν τότε. Η Διεθνής Επιτροπή, συγκροτείται από εκπροσώπους εθνικών επιτροπών, μελών της Ένωσης και συνιστά το μόνιμο εκτελεστικό όργανο της AIEB.

    Μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες της Association Internationale des Études Byzantines είναι η διοργάνωση και εποπτεία Διεθνών Συνεδρίων, τα οποία διεξάγονται κάθε φορά σε διαφορετική χώρα. Έως τώρα έχουν συγκληθεί είκοσι τέσσερα συνέδρια, το προτελευταίο από τα οποία διοργανώθηκε στο Βελιγράδι το 2016 και το τελευταίο τον Αύγουστο του 2022 σε Βενετία και Πάδοβα. Τα Διεθνή αυτά συνέδρια προσφέρουν στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να ενημερώνονται εκ του σύνεγγυς για την εν εξελίξει έρευνα Βυζαντινολόγων όλων των κλάδων από διάφορες χώρες και να συναντώνται προσωπικά με τους συναδέλφους τους.

Το επόμενο Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Βιέννη το 2026.