Ήπειρος: Επίσκεψη στο Γ.Ν.Ι Γ. Χατζηκώστα πραγματοποίησε σήμερα ο Γραμματέας και τα μέλη της νομαρχιακής επιτροπής ΠΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων.

ΠΕ ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων, Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Υγεία

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος των εργαζομένων καθώς και στελέχη από το Ιατρικό, διοικητικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Οι  μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για  την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του συστήματος υγείας είναι  ένα ζήτημα επικαιρότητας και  πρέπει να παραμείνει ψηλά στην ατζέντα μας. 

Η δημοκρατική παράταξη είναι ταυτισμένη με τις μεγάλες τομές στο σύστημα υγείας. Καθώς ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με το Γιώργο Γεννηματά και τον Παρασκευά Αυγερινό στις αρχές της δεκαετίας του 1980, που οραματίστηκαν και πραγμάτωσαν μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Δεν νοείται  σήμερα, μέσω του ταμείου ανάκαμψης η  χώρα μας να  διαθέτει για την υγεία μόλις το 4,5% των πόρων που θα λάβει, ενώ η Πορτογαλία το 7,5% και η γειτονική μας Ιταλία το 10%.

 Μέσα μάλιστα στο 4,5% περιλαμβάνονται όμως και κονδύλια που αφορούν την πράσινη μετάβαση, όπως η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τουλάχιστον 156 Κέντρων Υγείας (το 50% του συνόλου των Κέντρων Υγείας στην Ελλάδατα οποία δεν είναι άμεσες δαπάνες Υγείας.

Θα πρέπει άμεσα, να προκηρυχθούν οι οργανικές θέσεις που χρειάζεται το νοσοκομείο Χατζηκώστα, το οποίο σήμερα λειτουργεί με 8 αναισθησιολόγους από τους 13 που υπάρχουν στο σημερινό οργανόγραμμα του.

Είναι επιτακτική και κοινωνική  η ανάγκη  να λειτουργήσει επιτέλους στο 100% της δυναμικής του και όχι στο 50% που λειτουργεί σήμερα για να αποφευχθεί ο κίνδυνος περιστατικά που χρειάζονται άμεσης επέμβασης να μην κλείνουν ραντεβού μετά από μήνες  ή  ακόμη και μετά  από έναν χρόνο.

Ας σταματήσουν επιτέλους  να εξαθλιώνουν  τις Ελληνικές οικογένειες οι οποίες οδηγούνται στην ιδιωτική υγεία  και τα μεγάλα ιατρικά κέντρα της χώρας.

 Υπουργείο Υγείας, 6Η ΥΠΕ και διοίκηση του νοσοκομείου Κέρκυρας όφειλαν όλο το προηγούμενο διάστημα να επιλύσουν τα προβλήματα των εφημεριών του νοσοκομείου και να μη βάζουν σε κίνδυνο τις  εφημερίες και του νοσοκομείου Χατζηκώστα ενώ παράλληλα να  οδηγούν  σε οικογενειακά αδιέξοδα τους γιατρούς των Ιωαννίνων που καλούνται  να καλύψουν τα κενά του Νοσοκομείου της Κέρκυρας.  

Τέλος, ας σταματήσουν να εμπαίζουν τους εργαζόμενους και ας προχωρήσουν στην ένταξη των υγειονομικών  στα βαρέα και ανθυγιεινά και όχι να συνεχίζουν να δημιουργούν εργαζόμενους  δύο ταχυτήτων μέσα στους ίδιους εργασιακούς χώρους.