Ήπειρος: ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ: Εικόνες Ντροπής στην Ήπειρο, στον ποταμό Λούρο

Ήπειρος, Περιβάλλον, Λούρος ποταμός

– Συγκλονίζουν οι εικόνες. Καταγγέλλουν τη διοίκηση της Περιφέρειας, για ακόμα μία φορά οι κάτοικοι
– Στέγνωσε ο ποταμός, έτρεχαν με βυτία να ρίξουν νερό, να σώσουν ότι μπορούν από τη βιοποικιλότητα  


Ένα ακόμα περιβαλλοντικό «έγκλημα» , σημειώθηκε στην Ήπειρο, όπου κυριολεκτικά … στέρεψε ο ποταμός Λούρος, δημιουργώντας περιβαλλοντική καταστροφή. Το Πράσινο Κίνημα, καταγγέλλει τις πολιτικές υποβάθμισης, από την Περιφέρεια Ηπείρου, που στο τέλος, όπως πάντα, οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν τον «λογαριασμό». Μετά τις απαράδεκτες πολιτικές στη διαχείριση απορριμμάτων, στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στην αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα υπέροχα βουνά της Ηπείρου, ήρθαν τώρα και οι αστοχίες, σε ένα απλό έργο διευθέτησης της κοίτης του Λούρου ποταμού. 
Όλα αυτά συνέβησαν ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Λούρου, μεταξύ του Συνοικισμού Ραψαίοι Τερόβου και Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης.  O Δήμαρχος Δωδώνης κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, έγινε δέκτης καταγγελιών από τους κατοίκους για σημαντικά λάθη της Περιφέρειας Ηπείρου. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε κινητοποίηση και μεταφέρθηκε νερό με βυτία, ώστε να διατηρήσει ενεργά τα τελευταία καταφύγια των ψαριών, η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ήδη ανυπολόγιστη.  Ο Δήμαρχος Δωδώνης ζήτησε ήδη, με έγγραφα αρμοδίως, την παρέμβαση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την παύση της συντελούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής, στα όρια του Δήμου του.

«Οι εκτεταμένες εργασίες, επέφεραν τη διακοπή της ροής των υδάτων σε μήκος αρκετών χιλιομέτρων της κοίτης του ποταμού, καθώς και την
στέρεψη των φυσικών οβιρών, οι οποίες αποτελούν ενδιαίτημα τόσο της ενδημικής πέστροφας του Λούρου όσο και των άλλων ειδών της ιχθυοπανίδας. Πληροφορίες από κατοίκους της περιοχής κάνουν λόγο για προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε ιχθυοτροφείο στα όρια του γειτονικού Δήμου Ζηρού, ενώ κατά τις τελευταίες ώρες και δη τις νυχτερινές, αγριογούρουνα παρουσιάστηκαν στο στερεμένο ποτάμι και έτρωγαν τα νεκρά ψάρια» τονίζεται μεταξύ άλλων, στα έγγραφα. 

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος του Πράσινου Κινήματος Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: « Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Η συγκεκριμένη, διοίκηση της περιφέρειας Ηπείρου, που ενέδωσε στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στην απαράδεκτη σύμβαση στα απορρίμματα με τις εγγυημένες ποσότητες, στην αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές με υψηλό φυσικό κάλλος, τώρα είναι πολιτικά υπεύθυνη, για ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο ποταμό. Ήρθε η ώρα οι λογικές της συντήρησης, που υποθηκεύουν πολιτικά το οξυγόνο των επόμενων γενεών, να αποτελέσουν παρελθόν. Το Πράσινο Κίνημα, θα αγωνιστεί στην κατεύθυνση αυτή».