Δάγκειος πυρετός: Σε επιφυλακή οι αρχές από την αύξηση θανάτων και κρουσμάτων στη Ν. Αμερική


Έντονη ανησυχία προκαλεί στις υγειονομικές αρχές της Νοτίου Αμερικής, η αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων από τον Δάγκειο πυρετό ο οποίος εξαπλώνεται με αλματώδεις ρυθμούς σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Ειδικά στη Βραζιλία, έχει ξεπεραστεί το δικό της ιστορικό ετήσιο ρεκόρ μολύνσεων από δάγκειο πυρετό, με περισσότερα από δύο εκατομμύρια κρούσματα και 715 θανάτους.

Την ίδια στιγμή οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να φτάσει στα 4,2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2024.

Ειδικά στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, την Μπραζίλια η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική με 5.774 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Παρά τις ελλείψεις σε εμβόλια, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση έχει ξεκινήσει προγράμματα μαζικού εμβολιασμού σε συγκεκριμένες περιοχές.

Παράλληλα στην Αργεντινή, το υπουργείο Υγείας έχει καταγράψει 151.310 κρούσματα δάγκειου πυρετού, με 134.202 από αυτά να διαπιστώνονται φέτος, παρουσιάζοντας μια αναλογία 321 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους και 106 θανάτους, εκ των οποίων οι 96 σημειώθηκαν το 2024. Πάντως η κυβέρνηση του Χαβιέ Μιλέι δεν εξετάζει προς το παρόν την προοπτική να προχωρήσει σε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, λέγοντας ότι υπάρχει έλλειψη στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις τρέχουσες επιδημίες.

Στην Ουρουγουάη είχαν καταμετρηθεί μέχρι χθες Δευτέρα 25 Μαρτίου, 158 κρούσματα δάγκειου πυρετού (62 εγγενή και 96 εισαγόμενα), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Υγείας, διευκρινίζοντας ότι η πλειοψηφία των εισαγόμενων ήταν από άτομα που ταξίδεψαν στην Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Υψηλό αριθμό θυμάτων έχει αναφέρει και η Παραγουάη, με 74 θανάτους λόγω δάγκειου πυρετού το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το Περού παρουσιάζει μια ανησυχητική αύξηση με 79.741 κρούσματα το πρώτο τρίμηνο του έτος, σημειώνοντας άνοδο 262% των κρουσμάτων σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. 82 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του δάγκειου πυρετού από την αρχή του χρόνου.

Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Κολομβίας έχει καταγράψει 55.340 κρούσματα, ενώ μέχρι τις 3 Μαρτίου είχαν αναφερθεί 94 πιθανοί θάνατοι από δάγκειο πυρετό.

Ήδη από το 2023, ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει για ενδεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στην αμερικάνικη ήπειρο, όπου πέρυσι καταγράφηκαν πάνω από 4,5 εκατομμύρια περιπτώσεις.

Ο δάγκειος πυρετός, του οποίου ο κύριος φορέας μετάδοσης σε ολόκληρη σχεδόν την αμερικανική ήπειρο είναι το κουνούπι Aedes aegypti, επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), πίσω από την εξάπλωση της επιδημίας βρίσκεται το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι αναπτύσσεται σε όλα τα μέρη του κόσμου, εκτός από την Ευρώπη, όπως ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους.

Source link