Γεωργιάδης: Θα πετύχουμε τους στόχους μας στη φαρμακευτική πολιτική – Υπάρχει διαφάνεια


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απόφαση για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη, και γι’ αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ηγεσίας με τους εκπροσώπους του κλάδου, τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management. 

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας ειδικότερα, τις επόμενες ημέρες θα προγραμματιστεί συνάντηση με τους επικεφαλής φαρμακευτικών εταιρειών προκειμένου να συζητήσουν από κοινού την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης τους τρεις πρώτους μήνες του 2024.

«Ως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα βγει η απόφασή μου για την κατανομή των 300 εκατομμυρίων ευρώ, τα 120 εκατομμύρια ευρώ για τα νοσοκομεία, τα 100 εκατομμύρια ευρώ για τα ΦΥΚ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους) και τα 80 εκατομμύρια ευρώ για το retail. Θέλω να δω την επίδραση των μέτρων, που εφαρμόζονται. Είμαι αισιόδοξος ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας. Όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να υπάρχει διαφάνεια και προβλεψιμότητα», επεσήμανε ο κύριος Γεωργιάδης.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους CEOs των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA), ο Υπουργός Υγείας τόνισε τη σημασία, που έχει το γεγονός, ότι επέλεξαν τη χώρα μας για τη διεξαγωγή της ετήσιας συνάντησής τους. «Δήλωσαν με την παρουσία τους ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει και αυτό αποτελεί τεράστια πρόοδο για τη χώρα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το ενδεχόμενο επενδύσεων των διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών στη χώρα μας.

Άνοδος των εξαγωγών

«Παρόλο που η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 2% του πληθυσμού της Ε.Ε., η χώρα μας παράγει το 10% των γενόσημων φαρμάκων. Αυτό είναι κάτι, που πρέπει να το αξιοποιήσουμε.

Στη συνάντηση (στο Μέγαρο Μαξίμου) καλέσαμε τις φαρμακευτικές εταιρείες να αξιοποιήσουν το επενδυτικό clawback και να κάνουν παραγωγή στην Ελλάδα, είτε με δικά τους εργοστάσια, είτε μέσω συμπράξεων με ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες», είπε ο Υπουργός Υγείας, φέρνοντας για άλλη μια φορά το παράδειγμα πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, η οποία κατασκεύασε καινούριο εργοστάσιο και ανέβασε τις εξαγωγές της από 200 εκατομμύρια ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ πέρυσι.

Η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικού Management, Ντανιέλα Μάλο, κατά την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου αναφέρθηκε στη σημασία της καινοτομίας για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση σπάνιων και χρόνιων νοσημάτων, σώζοντας τις ζωές πολλών ασθενών. Χαρακτηριστικά η κυρία Μάλο αναφερόμενη στο θέμα της φετινής διοργάνωσης του Συνεδρίου, “Pharmadise – Leading healthcare intelligence”, διερωτήθηκε τι είναι «παράδεισος» επισημαίνοντας: «Ο παράδεισός μας ονομάζεται φάρμακο».

Το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management με τίτλο “Pharmadise – Leading healthcare intelligence” ολοκληρώνεται αύριο, Παρασκευή 5 Απριλίου και διεξάγεται στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Source link