Ιαπωνία: «Έτοιμη» για παρέμβαση στην αγορά μετά την υποχώρηση του γεν σε χαμηλό 34 ετών


Οι τρεις βασικοί φορείς που είναι αρμόδιοι για τη νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας είχαν σήμερα έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την υποχώρηση του γεν και άφησαν να εννοηθεί ότι είναι έτοιμοι να παρέμβουν στην αγορά για να σταματήσουν τις άτακτες και κερδοσκοπικές, όπως τις χαρακτήρισαν, κινήσεις του νομίσματος.

Σε μια ένδειξη της ολοένα και πιο επιτακτικής ανάγκης να στηριχθεί το νόμισμα μετά τη διολίσθησή του σε χαμηλό 34 ετών έναντι του δολαρίου, η Τράπεζα της Ιαπωνίας, το υπουργείο Οικονομικών και η ιαπωνική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών συνεδρίασαν σήμερα στο Τόκιο.

Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων που ακολούθησε, ο Μασάτο Κάντα, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για διεθνείς υποθέσεις, δήλωσε ότι δεν αποκλείει «μέτρα ως απάντηση στις άτακτες συναλλαγματικές κινήσεις». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα απαντήσει μέσω της νομισματικής πολιτικής εάν οι κινήσεις του νομίσματος επηρεάσουν την οικονομία και τις τάσεις των τιμών.

Το δολάριο υποχώρησε έναντι του γεν όταν έγινε γνωστή η συνεδρίαση αυτή και κινήθηκε στο επίπεδο των 151,32 ενώ μιλούσε ο Κάντα.

Νωρίτερα, το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώθηκε στα 151,97 γεν ανά δολάριο, χαμηλότερα από το επίπεδο των 151,94, το οποίο ώθησε τις ιαπωνικές αρχές να παρέμβουν τον Οκτώβριο του 2022 για να αγοράσουν το νόμισμα. Το ασθενέστερο γεν καθιστά τις ιαπωνικές εισαγωγές πιο ακριβές, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και αυξάνοντας το κόστος διαβίωσης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Σουνίτσι Σουζούκι δήλωσε ότι οι αρχές μπορεί να προχωρήσουν σε «αποφασιστικά μέτρα» κατά της αδυναμίας του γεν — μια έκφραση που έχει να χρησιμοποιήσει από το 2022, την τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά.

Source link