Ισραηλινός Πρέσβης : «Δεν επιθυμούμε εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή»


Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς μιλώντας CNN Greece, λίγες ώρες πριν την απάντηση του Ισραήλ στα ιρανικά χτυπήματα των προηγούμενων ημερών, δηλώνει ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να μην αφήνει αναπάντητη οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της, διευκρίζοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμεί εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στην Ελλάδα υπογραμμίζει « ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει, εάν η Χαμάς αφήσει τα όπλα και απελευθερώσει τους ομήρους . Θα πάρει όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος. Ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι να τον κερδίσουμε»

Το Ιράν είναι ο ενορχηστρωτής της αστάθειας στη Μέση Ανατολή

Στην μακροχρόνια υφέρπουσα διαμάχη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν αναφέρθηκε ο Νόαμ Κατς υποστηρίζοντας πώς το Ισραήλ δεν επιθυμεί την εξάπλωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά όπως ισχυρίστηκε « ενορχηστρωτής της αστάθειας στην περιοχή είναι το Ιράν».

Την ίδια ώρα καλεί τη διεθνή κοινότητα να χαρακτηρίσει τους το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ( IRGC ) ως τρομοκρατική οργάνωση και παράλληλα να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα « προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και στην Ευρώπη, την Κύπρο, στην Ελλάδα».

Η Χαμάς δεν μπορεί να είναι παίκτης στη Μέση Ανατολή

« Το μέλλον της Μέσης Ανατολής πρέπει να είναι ειρηνικό » δηλώνει ο Νόαμ Κατς τονίζοντας πώς « όταν έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να καθίσουν ξανά σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων» Παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι η Χαμάς δεν μπορεί να είναι ένας παίκτης στη Μέση Ανατολή.

Καθώς η διεθνή κοινότητα και ο ΟΗΕ προειδοποιούν για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσεις στη Γάζα , ο πρέσβης του Ισραήλ απαντά πως «όλες αυτές τις ανησυχίες τις ακούμε. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα» ενώ αναφέρεται και στους ανοιχτούς δίαυλους επικοινωνίας Αθήνας – Τελ Αβίβ λέγοντας πώς λαμβάνουν υπόψιν τις συμβουλές της Ελλάδας .

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι ηγέτες της Διεθνούς Κοινότητας παροτρύνουν το Ισραήλ να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν το Σαββατοκύριακο. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός , Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα «πάρει τις αποφάσεις του» για το πώς θα απαντήσει στην μια ιρανική επίθεση. Πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια ισραηλινή απάντηση;

Τη νύχτα μεταξύ 13ης -14ης Απριλίου , το Ιράν εξαπέλυσε στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ. Το καθεστώς Αγιατολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ εκτοξεύοντας περίπου 350 drones αυτοκτονίας, πυραύλους κρουζ, βαλλιστικούς πυραύλους και ρουκέτες, -από το Ιράν, το Ιράκ, την Υεμένη και τον Λίβανο- προς το Ισραήλ, με περίπου 60 τόνους κεφαλές και εκρηκτική ύλη. Ευτυχώς απέτυχαν γιατί αντιμετωπίστηκαν μαζί με έναν ισχυρό μαχητικό συνασπισμό που συνεργάστηκε μαζί μας. Όμως, ήταν μια στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ. Και αυτή η επίθεση είναι μέρος της συνεχιζόμενης προσπάθειας του καθεστώτος του Αγιατολάχ, με κίνητρο οι εξτρεμιστές να εξολοθρεύσουν το κράτος του Ισραήλ. Και καταβάλουν αυτές τις προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούν να αναπτύξουν στρατιωτικά και πυρηνικά όπλα .Δημιούργησαν ένα δίκτυο πληρεξουσίων που συμμετείχε σε αυτή τη στρατηγική επίθεση στο Ισραήλ και το οποίο ασχολείται πλήρως με τον πόλεμο κατά της Χαμάς που είναι επίσης ένας από τους πληρεξούσιους. Και ως εκ τούτου, το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια σαφής ώθηση της απομόνωσης του Ιράν από τη διεθνή κοινότητα. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επιβάλουν άμεση κύρωση στα προγράμματα πυραύλων αλλά και των drone τους. Η στρατηγική που συναντάμε σε όλη τη Μέση Ανατολή ήταν μέρος της επίθεσης στο Ισραήλ που είδατε και στην Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), το οποίο είναι τρομοκρατικό παρακλάδι ενός κράτους, θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση. Αυτή η οργάνωση συντονίζει όλες τις επιθέσεις από την 7η Οκτωβρίου στο Ισραήλ από τη Συρία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Υεμένη. Συμμετείχε σε επιθέσεις στο Ισραήλ ακόμη και πριν. Αυτή η οργάνωση είναι υπεύθυνη για όλο το δίκτυο τρομοκρατίας που λειτουργεί το Ιράν σε όλο τον κόσμο. Και ξέρουμε, ότι προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις και στην Ευρώπη, την Κύπρο, στην Ελλάδα φυσικά, όπως και σε άλλα μέρη. Πρέπει να χαρακτηριστούν ως τρομοκρατική οργάνωση. Όταν πρόκειται για την απάντησή μας, θα αποφασίσουμε πότε και πώς. Αλλά είναι σαφές ότι η στρατηγική επίθεση αυτού του είδους δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς εξελίσσεται η κατάσταση για το Ισραήλ από εδώ και πέρα όπως και για τη Μέση Ανατολή. Ποια θεωρείτε ως « καλύτερη απάντηση»;

Τώρα έχουμε εμπλακεί σε έναν πόλεμο που δεν επιλέξαμε. Μας εξανάγκασε μια ριζοσπαστική τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση, όπως το Ισλαμικό Κράτος, η Χαμάς, που αποφάσισε στις 7 Οκτωβρίου να εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση στο Ισραήλ από αέρα, στεριά και θάλασσα. Μία επίθεση που ξεκίνησε με τις τεράστιες σφαγές, τη βάρβαρη σφαγή Ισραηλινών αμάχων, την απαγωγή 250 Ισραηλινών πολιτών στη Γάζα από αυτούς. Και πότε θα τελειώσει; Πότε θα διαλυθεί η Χαμάς ;Όταν όλοι οι όμηροι μας επιστρέψουν. Εάν η Χαμάς απελευθερώσει όλους τους ομήρους σήμερα και αφήσει τα όπλα , ο πόλεμος θα τελειώσει. Σε αυτόν τον πόλεμο έχουν ενταχθεί και άλλοι ιρανοί πληρεξούσιοι και ο πόλεμος θα τελειώσει όταν θα σταματήσουν τις επιθέσεις τους και επιπλέον δεν θα βρίσκονται πλέον στα ισραηλινά σύνορα. Η Χεζμπολάχ, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και ένας πληρεξούσιος του Ιράν που ελέγχει τον Λίβανο, έχει μεγαλύτερο στρατό από του Λιβάνου , μεγαλύτερο από τους περισσότερους ευρωπαϊκούς στρατούς . Πιστεύουμε ότι το μέλλον της Μέσης Ανατολής πρέπει να είναι ένα ειρηνικό μέλλον. Πιστεύουμε ότι όταν έρθει η ώρα οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να καθίσουν ξανά σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε την αρχιτεκτονική της ειρήνης και του συνασπισμού που είναι πολύ σταθερή από τις χώρες που βρίσκονται ήδη σε ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Και πιστεύουμε ότι αυτό θα είναι δυνατό μόνο όταν η Χαμάς δεν θα είναι μέρος του παιχνιδιού. Η Χαμάς δεν μπορεί να είναι παίκτης σε αυτή τη μελλοντική πραγματικότητα.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το εβραϊκό Πάσχα. Θα επηρεάσει αυτό τα επόμενα βήματα;

Δεν επιλέγουμε το χρονοδιάγραμμα. Δυστυχώς βρισκόμαστε σε πόλεμο και αυτός ο πόλεμος μάλλον θα συνεχιστεί και στην περίοδο των διακοπών. Όπως είπα ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει εάν η Χαμάς αφήσει τα όπλα και απελευθερώσει τους ομήρους .Δεν φαίνεται ότι αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει επιλέξει αυτή η εξτρεμιστική οργάνωση. Ο πόλεμος θα πάρει όσο χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους Ισραηλινούς και για τους Παλαιτινίους να εξασφαλίσουν μια καλύτερη και ασφαλέστερη περιοχή. Δυστυχώς, αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμα και ο μόνος τρόπος να σταματήσει είναι να τον κερδίσουμε.

Υπάρχει σχέση μεταξύ της επίθεσης του Ιράν και των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα;

Το Ιράν είναι ο ενορχηστρωτής της αστάθειας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ο Αγιατολάχ έχει μια ηγεμονική φιλοδοξία στην περιοχή. Όπου βλέπετε αστάθεια στην περιοχή μας, έχουν βάλει το χέρι τους οι Ιρανοί. Δημιούργησε ένα βραχίονα μέσω της οικονομικής ενίσχυσης της Χαμάς. Όπως κάνουν με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως κάνουν με τους Χούθι στην Υεμένη που απειλούν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας όπως κάνουν με τις σιιτικές πολιτοφυλακές στο Ιράκ και τη Συρία . Είναι μια μηχανή αστάθειας όπως φάνηκε ξεκάθαρα κατά την επίθεσή τους στο Ισραήλ όπου όλες αυτές οι δυνάμεις υπακούουν στις εντολές του Ιράν. Οπότε, ο πόλεμος στη Γάζα είναι σίγουρα, ένας πόλεμος που προωθείται, που υποστηρίζεται από τους Ιρανούς του καθεστώτος Αγιατολάχ.

Διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρωτοστατούν στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. Ποια σενάρια αναμένετε να εκτυλιχθούν ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών;

Πρώτον, έχουμε πολύ ισχυρό συντονισμό και σχέση με όλους τους συμμάχους και τους φίλους μας συμπεριλαμβανομένων τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές μας χώρες. Η Ελλάδα εξέφρασε την υποστήριξή της στο δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ, εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Όλες αυτές τις ανησυχίες τις ακούμε. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Αυξήσαμε δραματικά τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Έχουμε δημιουργήσει νέους διαδρόμους προμηθειών που προέρχονται απευθείας από το Ισραήλ. Επίςης ο θαλάσσιος διάδρομος που γίνεται με συνεργασία με την Κύπρο . Επιτρέπουμε ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δημιουργούμε ασφαλέστερες ζώνες για τους αμάχους. Υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα που είναι προς το συμφέρον μας να λυθούν. Ακούμε πολύ προσεκτικά τις ανησυχίες, μερικές φορές τις συμβουλές και τις ιδέες που έρχονται από όλους τους φίλους μας, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Πολλές χώρες έχουν επικρίνει τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα δίνοντας έμφαση στην ανθρωπιστική κρίση . Πώς το σχολιάζετε;

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Γάζα, που αγγίζει τη ζωή των Παλαιστινίων αμάχων που ζουν σε αυτόν τον τόπο, είναι η τραγωδία που έχει δημιουργήσει Χαμάς χρησιμοποιώντας τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για τη δραστηριότητά της. Η Χαμάς κατασκεύασε ένα δίκτυο από σήραγγες μήκους 700 χιλιομέτρων που διασχίζουν και περνούν κάτω από όλες τις πόλεις και τα χωριά στη Γάζα, περνούν κάτω από νοσοκομεία, σχολεία. Είναι εμφυτευμένα εκρηκτικά σε όλα τα κτίρια κάτω από όλους τους δρόμους της Γάζας. Η Χαμάς προσπαθεί να αποτρέψει την εκκένωση αμάχων σε ασφαλέστερες ζώνες. Είναι ένας πολύ περίπλοκος πόλεμος αλλά είναι πόλεμος. Και το Ισραήλ καταβάλλει τέτοια προσπάθεια που δεν έχει καταβληθεί από κανέναν . Είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε τους Παλαιστίνιους πολίτες και γνωρίζουμε ότι σε αυτόν τον πόλεμο υπάρχουν πάρα πολλά θύματα. Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει αμέσως όταν η Χαμάς θα καταθέσει τα όπλα της, όταν η Χαμάς θα απελευθερώσει τους ομήρους και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προμηθεύουμε τους ανθρώπους της Γάζας με την ανθρωπιστική βοήθεια που έρχεται από όλο τον κόσμο. Και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους αμάχους καλώντας τους να εκκενώσουν τα μέρη όπου διεξάγονται μάχες και ταυτόχρονα δημιουργώντας ασφαλείς περιοχές για αυτούς. Αλλά, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα του πολέμου. Επιτρέψτε μου να ευχηθώ σε όλους ότι το επόμενο έτος να είναι πολύ καλύτερο και να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια ειρηνική λύση το συντομότερο δυνατό.





Source link