Κατατίθεται στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας: Αυτό είναι το κείμενο


Στην ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να κατατεθεί σε λίγη ώρα η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση των Τεμπών.

Στο κείμενο της πρότασης μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι στην «εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».

«Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της».

«Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής» καταλήγει το κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά και στη διαρροή των προσωπικών δεδομένων των αποδήμων, στην ακρίβεια και στην διαχείριση της Υγείας και της Παιδείας.

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Βουλής:

Εν αναμονή κατάθεσης της πρότασης

Εν αναμονή της κατάθεσης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, βρίσκεται αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία ξεκίνησε με την συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών και στα υπουργικά έδρανα μαζί με τον Μάκη Βορίδη, τον Κωστή Χατζηδάκη και Χάρη Θεοχάρη.

Το κείμενο της πρότασης είναι έτοιμο και έχει υπογραφεί από τουλάχιστον 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, όπως απαιτεί ο Κανονισμός ώστε να κατατεθεί.

Ωστόσο αυτή την ώρα, δεν έχει μπει καν στην αίθουσα της Ολομέλειας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος και θα καταθέσει και θα υποστηρίξει την πρόταση ενώπιον της Ολομέλειας. Εκ μέρους της κυβέρνησης, θα απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ο οποίος και θα ζητήσει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας χωρίς να κάνει χρήση της δυνατότητας, που δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για έναρξη της συζήτησης μετά από 48 ώρες. Η συνεδρίαση, θα διακοπεί αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια θα αρχίσει εκ νέου στις 6.30 αυτή τη φορά επί της προτάσεως δυσπιστίας.

Με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ζήτησε να διακοπούν οι εργασίες, κάτι ούτως η άλλως αδόκιμο, αφού για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας απαιτείται εν εξελίξει Ολομέλεια. Γι αυτό τον λόγο και ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, απέρριψε την πρόταση και η συζήτηση ξεκίνησε με τον εισηγητή της ΝΔ στο βήμα επί του νομοσχεδίου.

Τον λόγο έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος υποστήριξε την πρόταση του προέδρου του κόμματός του για εκλογές παρουσία διεθνών παρατηρητών. Απαντώντας ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει αν αμφισβητεί το πολίτευμα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία επί της προτάσεως δυσπιστίας θα διαρκέσει τρεις ημέρες, κατά τις οποίες θα μιλήσουν όλοι οι υπουργοί, βουλευτές και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων. Την τρίτη και τελευταία ημέρα θα λάβουν τον λόγο οι πολιτικοί αρχηγοί και η διαδικασία θα κορυφωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να απορριφθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η οποία αριθμεί 158 βουλευτές και η κυβέρνηση να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Source link