Κατώτατος μισθός: Σήμερα «κλειδώνει» η αύξηση – Εν αναμονή της ανακοίνωσης στο Υπουργικό Συμβούλιο


Έφτασε η ημέρα της ανακοίνωσης για την αύξηση που θα ισχύσει στον κατώτατο μισθό από την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου, με το επικρατέστερο σενάριο να θέλει το τελικό ποσό να διαμορφώνεται περί τα 820 – 830 ευρώ, μικτά.

Μετά από μια ολιγοήμερη αναβολή λόγω της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας το ποσοστό της αύξησης που θα διαμορφώσει τις μισθολογικές απολαβές όσων αμοίβονται με τον κατώτατο, αλλά και μια σειρά από επιδόματα που επηρεάζονται από αυτόν.

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι πως ο νέος μισθός θα «ξεκινά» από τον αριθμό «8», όπως επανειλημμένα έχουν δηλώσει τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι αρμόδιοι του κυβερνητικού επιτελείου.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, οι εισηγήσεις κυμάνθηκαν από το 3,5% – από τους εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις – και έφτασαν έως και 12%.

Σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, ένα μέσο ποσοστό αύξησης 5,2% τον Απρίλιο, θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό στα 821 ευρώ (μικτά), αντί για 780 ευρώ (μικτά) σήμερα, για έναν εργαζόμενο χωρίς τριετίες.

Σημειώνεται πως η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού αφορά περίπου 600.000 εργαζόμενους, μισθωτούς και αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Στόχος ο κατώτατος στα 950 ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού, στην οποία προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο, το 2027, ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950 ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, από 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε:

  • 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022
  • 713 ευρώ τον Μάιο του 2022
  • 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023

Αυξήσεις σε τριετίες και επιδόματα

Η αύξηση του κατώτατου μισθού που τέθηκε από την 1η Απριλίου 2023 ενισχύθηκε συνολικά 19 επιδόματα και βοηθήματα, κάτι πουθα επαναληφθεί και φέτος, με κυριότερο το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, θα αυξηθούν τα ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικούς και επισιτιστικούς κλάδους, οικοδόμους, δασεργάτες κ.ά., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητοι αποδοχές, η αφορμή του εργοδότη, η παροχή, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίες Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, μεταξύ άλλων.

Ενώ, η αύξηση αυτή επηρεάζει και τις τριετίες, που θα αυξηθούν ανάλογα. Υπενθυμίζεται πως ο κατώτατος μισθός με κατοχυρωμένες τριετίες διαμορφώνεται ως εξής:

  • 1 τριετία: 858 ευρώ
  • 2 τριετίες: 936 ευρώ
  • 3 τριετίες: 1.014 ευρώ

Source link