Μαρινάκης για τη μετατροπή της Μόνης της Χώρας σε τζαμί: «Δεδομένη η έντονη ενόχλησή μας»


Τη δυσαρέσκεια για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, εξέφρασε επίσημα η ελληνική κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού και λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, επανέλαβε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στον Τούρκο πρόεδρο κατά τη συνάντησή τους την προσεχή Δευτέρα.

Εξήγησε μάλιστα πως ένα από τα πολλά θετικά του ελληνοτουρκικού διαλόγου είναι πως μπορούν να διατυπώνονται και οι έντονες διαφωνίες σε επιμέρους επιλογές.

«Είναι δεδομένη η έντονη ενόχληση, η πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια συνολικά των Ελλήνων πολιτών, η δυσαρέσκεια της Κυβέρνησης, του Πρωθυπουργού και από κει και πέρα, βέβαια, θεωρώ ότι ένα από τα πολλά θετικά του διαλόγου και της φάσης αυτής είναι ότι μπορούμε να διατυπώνουμε και τις έντονες διαφωνίες μας σε επιμέρους κινήσεις και επιλογές, μία εκ των οποίων είναι και αυτή», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real FM.

«Καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος προκαλεί πολλαπλώς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο διάλογος αυτός δεν σημαίνει πως η Αθήνα μετακινείται από τις θέσεις της αλλά το αντίθετο, καθώς «δεν κάνουμε καμία υποχώρηση, ούτε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ούτε στις απόψεις μας, ούτε στις εθνικές μας θέσεις».

Ποια τα κέρδη του ελληνοτουρκικού διαλόγου

«Εγώ μπορώ να σας πω ποιο είναι το κέρδος του διαλόγου. Το κέρδος του διαλόγου είναι ότι αυτή τη στιγμή και λόγω αυτής της φάσης και κυρίως λόγω της φύλαξης, της οχύρωσης των συνόρων μας, έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του μεταναστευτικού σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης, με εκμηδενισμό και από τον Έβρο και από το Αιγαίο», σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη, πως έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις ενώ θετική επίδραση και οφέλη υπάρχουν από τη διευκόλυνση της βίζα.

«Δεν είμαστε αφελείς»

«Από κει και πέρα, αν μπορώ να το ολοκληρώσω, απλά, δεν είμαστε αφελείς. Προφανώς έχουμε πολύ μεγάλες διαφορές στις θέσεις μας με την Τουρκία. Μία είναι η κύρια διαφορά, μία είναι η διαφορά που ζητάμε να επιλυθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Από κει και πέρα, όμως, υπάρχουν και άλλα πολλά στα οποία διαφωνούμε, όπου συνεχίζουμε και διαφωνούμε και χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης, θα συνεχίζουμε να τα θέτουμε προσδοκώντας στα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





Source link