Μιχαηλίδου για αύξηση κατώτατου μισθού: Περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες επηρεάζονται θετικά


Στην αύξηση του κατώτατου μισθού αναφέρθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, σημειώνοντας πως «περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επηρεάζονται θετικά».

«Την αύξηση στον κατώτατο μισθό δεν θα την λάβουν μόνο οι 560.000 που εργάζονται με τον κατώτατο μισθό. Θα την πάρουν και άλλοι τόσοι, αν όχι λίγο περισσότεροι, που εργάζονται σε προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης της ΔΥΠΑ. Όσοι παίρνουν επιδόματα μητρότητας τα οποία για 9 μήνες πλέον θα τα λαμβάνουν και οι μη μισθωτές και οι αγρότισσες. Αλλά και οι πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας που είναι στο τακτικό επίδομα ανεργίας. Οπότε πάνω από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας επηρεάζονται άμεσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού», ανέφερε στη συνέντευξή της στο Mega.

«Επιπλέον όλοι οι μισθωτοί υπάλληλοι θα έχουν ένα πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα μισής μονάδας για κάθε μονάδα που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό, όπως λέει η Τράπεζα της Ελλάδος. Δηλαδή η νέα αύξηση κατά 6,4% στον κατώτατο μισθό, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ, θα επηρεάσει κατά 3-3,5% και στους υπόλοιπους μισθωτούς λόγω υψηλότερου κατώτατου μισθού», συμπλήρωσε.

Πόσοι αμείβονται με τον κατώτατο σε σχέση με το 2019

Σύμφωνα με την κα Μιχαηλίδου, «Το 2019 το 27% των μισθωτών αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό. Το 2023, με υψηλότερο κατώτατο μισθό το ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με τον κατώτατο μισθό υποχώρησε στο 22%. Δηλαδή, έχει μειωθεί αισθητά το ποσοστό των μισθωτών που είναι στον κατώτατο μισθό».

Για πληθωρισμό, ακρίβεια, αγοραστική δύναμη

Η υπουργός αναφέρθηκε και στον πληθωρισμό και την ακρίβεια, λέγοντας πως «Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη όμως πρέπει να καταρρίψουμε έναν μύθο. Ποιος είναι αυτός; Ότι στην Ευρώπη έχουν αντίστοιχη αύξηση των τιμών και υψηλότερους μισθούς. Η πραγματικότητα είναι ότι στις 22 χώρες που έχουν κατώτατο μισθό είμαστε ακριβώς στη μέση και θυμίζω ότι ξεκινήσαμε από ουραγός και τώρα είμαστε 11οι στις 22 Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κατώτατο μισθό. Και στο κομμάτι του πληθωρισμού, δηλαδή της αύξησης των τιμών από το 2019 στο μέσο όρος της Ευρώπης ο πληθωρισμός έχει ανέβει 22% και στην Ελλάδα 16%».

«Επιπλέον με την τέταρτη, από το 2019, διαδοχική αύξηση στον κατώτατο μισθό ο Έλληνας έχει τρεις παραπάνω κατώτατους μισθούς στην τσέπη του και είναι εξοπλισμένος σχετικά καλύτερα από τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος έχει νοιώσει δυστυχώς στο νοικοκυριό του τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών ακόμη περισσότερο από ότι ο Έλληνας στον οποίο δίνουμε έκτακτες ενισχύσεις όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα γέννησης», κατέληξε.

Source link