Οικονομικοί λόγοι κρατούν μακριά τους πολίτες από τον οδοντίατρο – Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ


Ποσοστό 32% των πολιτών που χρειάστηκαν οδοντιατρική περίθαλψη θεραπεία δεν την έλαβαν με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών (εννέα στους δέκα) να μην επισκέπτονται τον οδοντίατρο για οικονομικούς λόγους.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρουσίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΟΟ και επ αφορμής της κήρυξης του 2024 ως έτος στοματικής υγείας είναι απογοητευτικά σε ότι αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα.

Αυτό το οποίο διαπιστώνεται από την Ελληνική Οδοντιατρική Εταιρεία, είναι η περαιτέρω υποβάθμιση της οδοντιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και η έλλειψη οδοντιατρικού δυναμικού στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Το 2023 δημοσιεύθηκε η πιο πρόσφατη έρευνα για την οδοντιατρική περίθαλψη της χώρας από την ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά τους τελευταίους 12 μήνες πριν τη διενέργεια της έρευνας, περίπου 1 στους 2 (46,8%) χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία. Ποσοστό 32,ο% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική/ορθοδοντική εξέταση ή θεραπεία δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε. Οι λόγοι ήταν για 9 στους 10 πολίτες ((87,5%), οικονομικοί.

«Η οδοντιατρική περίθαλψη ήταν το κύριο θύμα της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, καθώς την τελευταία δεκαπενταετία εξανεμίστηκε η ισχνή -ούτως ή άλλως- δημόσια χρηματοδότηση της οδοντιατρικής φροντίδας», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Δεβλιώτης.

«Σήμερα, η δημόσια οδοντιατρική δαπάνη ως ποσοστό της συνολικής οδοντιατρικής δαπάνης, στην Ελλάδα, αγγίζει το 0% ενώ ο μ.ο. της ΕΕ είναι 31% (OECD 2021). Επιπλέον, μειώθηκαν σχεδόν κατά 72% οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας (ΕΛΣΤΑΤ 2022). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα ενώ, παράλληλα, ο δημόσιος οδοντιατρικός τομέας είναι υποστελεχωμένος και με σοβαρά ελλείμματα σε υποδομές και οργάνωση. Τα παραπάνω συντέλεσαν στην όξυνση των ανισοτήτων και τη συνολική υποβάθμιση του επιπέδου στοματικής υγείας του πληθυσμού», τόνισε.

Προσέθεσε ότι «η διαχρονική εγκατάλειψη της Στοματικής Υγείας από την Πολιτεία είναι πολιτικά ανεπίτρεπτη, κοινωνικά άδικη, επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και πρέπει να λάβει τέλος. Στο πλαίσιο αυτό, παρεμβάσεις όπως το καθολικό προληπτικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών, Dentist Pass, η επανασύσταση της Εθνικής Επιτροπής Στοματικής Υγείας, η συμπερίληψη οδοντιάτρου στο νέο θεσμό των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) είναι αναμφισβήτητα θετικές, αλλά δεν αρκούν».

Οι προτάσεις της ΕΟΟ

  1. Επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση της Στοματικής Υγείας και Οδοντιατρικής Φροντίδας. Η ΕΟΟ προτείνει το 5% των δημόσιων δαπανών για την υγεία να κατευθύνονται στη Στοματική Υγεία και την Οδοντιατρική Φροντίδα
  2. Ασφαλιστική κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης όλων των Ελλήνων πολιτών με όρους αξιοπρέπειας και ελεύθερης επιλογής.
  3. Χάραξη και υλοποίηση Εθνικής Στρατηγικής Στοματικής Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας για όλο τον πληθυσμό.
  4. Κάλυψη των κενών του ΕΣΥ με την πρόσληψη οδοντιάτρων – μόνιμου προσωπικού.
  5. Οι ελλείψεις προσωπικού είναι πασιφανείς και τα κενά που δημιουργούνται στη λειτουργία της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας καθιστούν αναγκαία την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων οδοντιάτρων
  6. Άμεση επαναφορά του πιστοποιητικού Οδοντοστοματολογικής Εξέτασης στο ατομικό δελτίο υγείας των μαθητών
  7. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα του σχεδιασμού και υλοποίησης της Πανελλαδικής Επιδημιολογικής Έρευνας αξιολόγησης του επιπέδου στοματικής υγείας και εκτίμησης αναγκών υγείας.
  8. Ένταξη στα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της δημιουργίας Παρατηρητηρίου Στοματικής Υγείας/Κέντρου Μελέτης Ανισοτήτων & Πολιτικών Στοματικής Υγείας (Oral Health Observatory).
  9. Ανάπτυξη και Λειτουργία Κινητών Μονάδων Στοματικής Υγείας
  10. Δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καταγραφής του Καρκίνου του Στόματος

Source link