Παρεμβολές μυστήριο σε αεροπλάνα σε όλη την Ευρώπη – Ο ρόλος της Ρωσίας


Στόχος μυστηριώδους παρεμβολής έγιναν περισσότερα από 1.600 αεροπλάνα τα τελευταία 24ωρα κυρίως στην περιοχή της Βαλτικής προκαλώντας ανησυχίες ότι πίσω από αυτές κρύβεται η Ρωσία

Τα αεροπλάνα που διασχίζουν τον εναέριο χώρο πάνω και γύρω από τη Βαλτική Θάλασσα στη βόρεια Ευρώπη αντιμετωπίζουν τεχνικά προβλήματα στο GPS που αποδίδονται σε παρεμβολές από την Κυριακή. Σύμφωνα με αναφορές, 1.614 αεροπλάνα, κυρίως πολιτικά, έχουν αναφέρει προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το δορυφορικό σήμα ενός αεροσκάφους που μετέφερε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς παρεμποδίστηκε καθώς πετούσε κοντά σε ρωσικό έδαφος, όπως αποκάλυψε η κυβέρνηση στις 14 Μαρτίου.

Ενώ η πλειονότητα των περιστατικών φαίνεται να επικεντρώνεται στον πολωνικό εναέριο χώρο αεροπλάνα που πετούν στον γερμανικό, δανικό, σουηδικό, λετονικό και λιθουανικό εναέριο χώρο αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα παρεμβολών.

Το Newsweek ανέφερε ότι η αύξηση των παρεμβολών μπορεί να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, όπου η Ρωσία πιστεύεται ότι διαθέτει σημαντικούς πόρους για ηλεκτρονικό πόλεμο.

Η ικανότητα της Ρωσίας στη χρήση ηλεκτρονικού πολέμου είναι «αρκετά ισχυρή», είχε δηλώσει στο Bloomberg στα τέλη Ιανουαρίου ο στρατηγός Μάρτιν Χέρεμ, επικεφαλής των αμυντικών δυνάμεων της Εσθονίας. Ο αντισυνταγματάρχης της Σουηδίας Γιοακίμ Παασικιβί δήλωσε στα σουηδικά μέσα ενημέρωσης τον ίδιο μήνα ότι θεωρεί την παρέμβαση στο GPS αποτέλεσμα ρωσικών δραστηριοτήτων επιρροής ή του λεγόμενου υβριδικού πολέμου.

Ανώνυμοι πιλότοι δήλωσαν στο Forbes ότι είχαν αρχίσει να απενεργοποιούν την πλοήγηση GPS όταν περνούσαν κοντά στη Βαλτική Θάλασσα και τις γύρω χώρες υπέρ άλλων συστημάτων.

Source link