Πώς θα προστατέψεις αποτελεσματικά τα δεδομένα του smartphone σου


Το smartphone δεν αποτελεί ακόμα ένα gadget, ούτε καν απλώς κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Μιλάμε για τον «πυρήνα» της προσωπικής, επαγγελματικής και κοινωνικής μας ζωής, τη συσκευή στην οποία βρίσκονται αποθηκευμένες φωτογραφίες, βίντεο, επαφές, μηνύματα και τόσες άλλες πληροφορίες, το μέσο που μας δίνει πρόσβαση σε emails, πλατφόρμες messaging, τραπεζικούς λογαριασμούς και εισιτήρια. Μέσα από το smartphone ενημερωνόμαστε, ψυχαγωγούμαστε, εργαζόμαστε, ψωνίζουμε, έχουμε εικόνα της ευεξίας μας και διαχειριζόμαστε το smart home. Όπως αντιλαμβάνεσαι από τα παραπάνω, η προστασία των δεδομένων που κρύβει το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για όλους μας. Πώς όμως μπορούμε να έχουμε πραγματικά το κεφάλι μας ήσυχο;

Τα σύγχρονα smartphones υιοθετούν προηγμένες ρυθμίσεις και λειτουργίες ασφαλείας. Έλα να δούμε πώς θα τις εκμεταλλευτείς στο έπακρο και θα τις ενισχύσεις ακόμα περισσότερο.

Κάνε συχνά backup

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο σε ό,τι έχει να κάνει με τα δεδομένα που βρίσκονται στο smartphone σου, είναι να κάνεις τακτικά backup. Ανάλογα με την πλατφόρμα που χρησιμοποιείς (iOS, Android) υπάρχουν και διαφορετικές λύσεις. Ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώνεις ένα μικροποσό σε μηνιαία βάση για να εξασφαλίσεις τον απαραίτητο χώρο, κάνε το και πίστεψέ μας, αξίζει. Μην ξεχάσεις να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία του auto backup ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται αυτόματα ανά τακτά διαστήματα, όταν βρίσκεσαι σε Wi-Fi.

Πρόσεχε τι εφαρμογές κατεβάζεις

Στη θεωρία, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία ενός app store οφείλει να ελέγχει εξονυχιστικά τις εφαρμογές που διατίθενται μέσω αυτού. Παρ’ όλα αυτά, δεν λείπουν οι περιπτώσεις που κάποιο app με λίγο πιο… περίεργη ή και επικίνδυνη φύση καταφέρνει να ξεφύγει με κάποιο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση κάνε μία μίνι έρευνα online πριν κατεβάσεις κάποιο app από δημιουργό που δεν γνωρίζεις (όπως μία υπηρεσία, μία μεγάλη εταιρεία λιανικής ή μία τράπεζα) και προς Θεού μη χρησιμοποιείς stores που δεν είναι εγκεκριμένα.

Απόφευγε τα δημόσια Wi-Fi

emporiko pic3.jpg

Το δέλεαρ του δωρεάν Wi-Fi είναι μεγάλο. Ιδίως όταν τα δεδομένα σου είναι περιορισμένα ή το σήμα του smartphone σου φτωχό. Πώς μπορείς να είσαι όμως σίγουρος για την ασφάλεια που προσφέρει το εν λόγω δίκτυο; Ποτέ δεν μπορείς να γνωρίζεις ποιος βρίσκεται πίσω από ένα δωρεάν Wi-Fi -ή μέσα σε αυτό. Αν και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να διατρέξεις κάποιο κίνδυνο, μια φορά αρκεί για να γίνει το κακό. Θα σου προτείναμε αφ’ ενός να είσαι προσεκτικός και αφ’ ετέρου, να προτιμήσεις το δίκτυο κινητής σου.

Επένδυσε σε ένα password manager

Προσπαθείς ακόμα να θυμάσαι τους κωδικούς που χρησιμοποιείς στις διάφορες πλατφόρμες; Κρατάς κάπου ένα αρχείο notepad με όλα τα passwords σου; Ακόμα χειρότερα, βάζεις παντού και πάντα τον ίδιο συνδυασμό ονόματος χρήστη και κωδικού; Αν ισχύει κάτι από τα παραπάνω, παίζεις με τη φωτιά και όταν καείς, θα τσουρουφλιστείς. Επένδυσε άμεσα σε ένα πρόγραμμα password manager όπως το Dashlane ή το 1Password. Έχουν χαμηλή ετήσια συνδρομή, θα σε καλύψουν σε όλες σου τις συσκευές και θα σου δώσουν την ευκαιρία να θωρακίσεις τους λογαριασμούς σου με πανίσχυρους κωδικούς.

Κάνε όλα τα απαραίτητα updates

emporiko pic4.jpg

Μην αμελείς για κανέναν λόγο τα updates στο λειτουργικό σύστημα και τα apps της συσκευής σου. Δεν προσφέρουν μόνο έξτρα δυνατότητες αλλά μπαλώνουν κενά ασφαλείας, διορθώνουν bugs και εγγυώνται πως τα δεδομένα σου θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλή. Για να μη χρειάζεται μάλιστα να κάνεις τη σχετική διαδικασία χειροκίνητα, εκμεταλλεύσου τη δυνατότητα auto update ώστε το smartphone σου να ελέγχει για τυχόν ενημερώσεις και να τις εφαρμόζει αυτόματα. Αν ετοιμάζεσαι να αγοράσεις Android, ρίξε μια ματιά στα χρόνια ενημερώσεων (λογισμικού και ασφαλείας) που εγγυάται ο κατασκευαστής.

Μην ξεχνάς να κλειδώνεις το smartphone

Μπορεί να σου φαίνεται προφανές, όμως εμείς θα στο θυμίσουμε όπως και να ‘χει. Το κλείδωμα υπάρχει για κάποιον λόγο στα smartphones και συγκεκριμένα για τη διασφάλιση του ιδιωτικού σου απορρήτου. Δεν θες ο οποιοσδήποτε να είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στα ευαίσθητα, προσωπικά σου δεδομένα, σωστά; Όταν λοιπόν αφήνεις το κινητό σου από τα χέρια, όπου κι αν βρίσκεσαι (στο γραφείο, για καφέ, σε ένα φιλικό σπίτι), ακόμα κι αν δεν απομακρυνθείς από αυτό, κλείδωνέ το. Για παν ενδεχόμενο, ενεργοποίησε και το αυτόματο κλείδωμα έπειτα από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μην το αφήνεις όπου να ‘ναι

emporiko pic5.jpg

Το κλείδωμα θα αποτρέψει κάποιον από το να αποκτήσει άμεσα πρόσβαση στα δεδομένα σου, όμως καλό θα ήταν να προσέχεις και το ίδιο smartphone σου με την έννοια της φυσικής συσκευής. Είσαι έξω για φαγητό ή καφέ και κάθεσαι σε τραπέζι στο πεζοδρόμιο; Βάλε το κινητό στην τσέπη αφού δεν ξέρεις ποιος μπορεί να περάσει και να στο αρπάξει εκεί που δεν το περιμένεις. Είσαι σε ΜΜΜ και έχοντας διαβάσει το μήνυμα της κολλητής, βάζεις το smartphone στην τσάντα; Κλείσε τη καλά και βεβαιώσου πως έχεις ανά πάσα στιγμή την εποπτεία της. Απόφυγε τις πίσω τσέπες στο παντελόνι και σε καμία περίπτωση μην το αφήσεις στο αυτοκίνητο, ακόμα κι αν «πεταχτείς» κάπου για μισό λεπτό.





Source link