Ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων από τη ΔΥΠΑ – Το 1555 σας ενημερώνει


Για να ανταποκριθεί στην αποστολή αυτή, αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει ψηφιακά τη λειτουργία της, παρέχοντας ένα εκτεταμένο σύνολο ψηφιακών υπηρεσιών, που καταργούν την ανάγκη φυσικής παρουσίας στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), και περιορίζουν τις καθυστερήσεις και την ταλαιπωρία.

Τα βασικά ψηφιακά εργαλεία υποστήριξης των ανέργων, όπως το Ψηφιακό Μητρώο, η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ, το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, καθώς και τα e-Εργαστήρια Ομαδικής Συμβουλευτικής βελτιώνουν σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών, μειώνουν τη γραφειοκρατία και διευκολύνουν την αναζήτηση και την εύρεση εργασίας, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του 1555, του πολυκαναλικού συστήματος εξυπηρέτησης πολιτών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά θέματα.

Τι είναι το Ψηφιακό Μητρώο της ΔΥΠΑ;

Είναι ο προσωπικός λογαριασμός κάθε ατόμου που αναζητά εργασία μέσω της ΔΥΠΑ.

Στο Ψηφιακό Μητρώο δημιουργείται το δικό σας, προσωπικό ψηφιακό προφίλ, στο οποίο περιλαμβάνονται στοιχεία ταυτοποίησης και επικοινωνίας, βιογραφικό σημείωμα και επάγγελμα ή επαγγέλματα στα οποία ενδιαφέρεστε να εργαστείτε, πληροφορίες για τα επιδόματα και τις παροχές που λαμβάνετε, για τη συμμετοχή σας σε προγράμματα απασχόλησης και δράσης κατάρτισης κ.ά.

Η λειτουργία του είναι το πρώτο βήμα, ώστε η ψηφιακή εξυπηρέτηση από τη ΔΥΠΑ να γίνεται σταδιακά πιο εξατομικευμένη και φιλική για όλους τους χρήστες.

Πώς μπορώ να εγγραφώ στο Ψηφιακό Μητρώο;

Αν είχατε ήδη εγγραφεί στα μητρώα της ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ), τα δεδομένα σας έχουν ήδη μεταφερθεί στο Ψηφιακό Μητρώο. Αν δεν είστε εγγεγραμμένοι, θα πρέπει να υποβάλετε αίτηση εγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο, μέσω του gov.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Τι είναι η Ψηφιακή Κάρτα;

Η Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ είναι το «ψηφιακό ισοδύναμο» του έντυπου δελτίου ανεργίας και συνδέεται με το Ψηφιακό Μητρώο. Μπορεί να ενεργοποιηθεί στο ψηφιακό «πορτοφόλι» του gov.gr και να αποθηκευθεί στο κινητό ή στο tablet σας. Έτσι, μπορείτε εύκολα και άμεσα, όπου κι αν βρίσκεστε, να έχετε πρόσβαση στις παροχές που δικαιούστε.

Πώς μπορώ να αποκτήσω την Ψηφιακή Κάρτα;

Για να την αποκτήσετε, θα πρέπει να έχετε εγγραφεί ηλεκτρονικά στο Ψηφιακό Μητρώο και να έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή Gov.gr Wallet.

Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από το κινητό ή τον υπολογιστή σας. Μέσω του μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ενότητα «Κατεβάστε την εφαρμογή» και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την εγκατάσταση. Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήσετε και να κατεβάσετε την εφαρμογή Gov.gr Wallet, μέσα από τα Google Play Store και AppStore (Apple).

Αφού έχετε εγκαταστήσει την εφαρμογή – ή αν την είχατε ήδη διαθέσιμη στη συσκευή σας – την ανοίγετε με τη χρήση κωδικών Taxisnet ή μέσω βιομετρικών στοιχείων. Στην κεντρική οθόνη επιλέγετε το σύμβολο «+». Στο κάτω μέρος της οθόνης θα εμφανιστεί η επιλογή για προσθήκη εγγράφων. Επιλέγετε την Ψηφιακή Κάρτα ΔΥΠΑ και στη συνέχεια ακολουθείτε τα βήματα που θα σας ζητηθούν.

Τι είναι το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης;

Το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τα προσωπικά χαρακτηριστικά, το επαγγελματικό προφίλ, την προϋπηρεσία, τους στόχους και τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε, αν αναζητάτε εργασία μέσω της ΔΥΠΑ και το περιεχόμενό του το συναποφασίζετε με τον αρμόδιο εργασιακό σύμβουλο της ΔΥΠΑ.

Τι είναι τα e-Εργαστήρια Ομαδικής Συμβουλευτικής;

Είναι μια ακόμη καινοτόμα υπηρεσία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – Δ.ΥΠ.Α., που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους στον τομέα της αναζήτησης εργασίας ή/και να υλοποιήσουν την δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα

Η διαδικτυακή παροχή των εργαστηρίων σάς δίνει τη δυνατότητα ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που διαμένετε, να ενδυναμωθείτε στον σχεδιασμό και τη διαχείριση της σταδιοδρομίας σας λαμβάνοντας στοχευμένη πληροφόρηση μέσα από μια σειρά θεματικών εργαστηρίων που αφορούν στη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος, την προετοιμασία για τη συνέντευξη εργασίας, τον ρόλο της επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης, τα βήματα υλοποίησης μιας επιτυχημένης επιχειρηματικής ιδέας και τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου.

Μέσω του gov.gr και της εφαρμογής myDYPAapp, μπορείτε να πραγματοποιήσετε γρήγορα και εύκολα περισσότερες από 40 συναλλαγές ή υπηρεσίες της ΔΥΠΑ.

Για τις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ που δεν παρέχονται ηλεκτρονικά, μπορείτε να κλείνετε ηλεκτρονικά ραντεβού μέσω του gov.gr (Πλατφόρμα Φυσικού Ραντεβού Δ.ΥΠ.Α.) χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και επιλέγοντας την υπηρεσία της ΔΥΠΑ που επιθυμείτε, καθώς και τη διαθέσιμη ημερομηνία και ώρα του ραντεβού.

Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το myDYPAlive για να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού ώστε να εξυπηρετηθείτε από εξειδικευμένο στέλεχος της ΔΥΠΑ μέσω τηλεδιάσκεψης, για τις εξής υπηρεσίες:

  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εγγεγραμμένους ανέργους
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες προς επιχειρήσεις
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες από το δίκτυο EURES
  • Διόρθωση στοιχείων μητρώου της ΔΥΠΑ

Εάν έχετε απορίες, ή χρειάζεστε βοήθεια για την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, μπορείτε πάντα να απευθύνεστε στο 1555, είτε τηλεφωνικά καλώντας στον τετραψήφιο αριθμό, είτε διαδικτυακά στο 1555.gov.gr.

Source link