Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των πολυεθνικών και το μέτρο της Golden Visa


Ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη 02/04 από την Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την Golden Visa, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων.

Η ρύθμιση για την Golden Visa, ανεβάζει το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (το ίδιο πληθυσμιακό όριο ισχύει σε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων) στις 800.000 ευρώ, στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ και στις 250.000 στα διατηρητέα, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, η πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις).

Αντιθέτως, απορρίπτεται η πρόταση για γενική αύξηση του ορίου σε όλη τη χώρα στις 800.000 ευρώ, όπως και για αναδρομική εφαρμογή της απαγόρευσης διάθεσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε ο υπουργός, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.ά.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι άδεια διαμονής (Golden Visa) χορηγείται σε επενδυτές όχι μόνο για αγορά ακινήτων, αλλά και για μετοχές, ομόλογα κ.λπ. για τα οποία το όριο δεν αυξάνεται.

Σχετικώς με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.

Η θέση Ανδρουλάκη

Στο θέμα είχε αναφερθεί προηγουμένως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπερψηφίζει μεν το μέτρο, τόνισε ωστόσο ότι επιδέχεται περαιτέρω βελτιώσεων. Ειδικώς, πρότεινε την ενσωμάτωση δύο προτάσεων του κόμματός του, σύμφωνα με τις οποίες ορίζεται ως κατώτατο όριο το ποσό των 800.000 ευρώ για την αγορά οικιών σε νησιά ακόμα και κάτω των 3.100 κατοίκων και την εφαρμογή της κυβερνητικής τροπολογίας πριν από την 1η Ιανουαρίου του 2025. «Ειδάλλως δημιουργείτε μαγνήτη για τη golden visa στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων που πάει σήμερα ένας αστυνομικός ένας δάσκαλος και δεν βρίσκει σπίτι» ανέφερε. Ακόμη, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη δικλείδας ασφαλείας ώστε όσοι αγοράζουν διαμέρισμα μέσω του δικαιώματος της golden visa να μην μπορούν να θέσουν την οικία σε βραχυχρόνια μίσθωση, παρά μόνο να επιτρέπεται η ιδιοκατοίκηση ή η μακροχρόνια μίσθωση. Δεδομένου ότι ο Ν. Ανδρουλάκης επέμεινε στην πρότασή του λέγοντας ότι «σε άλλη περίπτωση εξυπηρετούνται συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών που έχουν ήδη στο τραπέζι μεγάλα πρότζεκτ real estate, ιδιαίτερα στις Κυκλάδες», o υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών απάντησε είπε ότι «εάν θέλαμε να εξυπηρετήσουμε μεγάλα συμφέροντα, για να μπω δηλαδή στη συλλογιστική σας, δεν θα το κρατάγαμε στην Αθήνα το όριο χαμηλότερα; Δεν θα το κρατάγαμε σε άλλα πιο τουριστικά νησιά; Δηλαδή, μέσω των δυτικών Κυκλάδων κάναμε αυτό το σχέδιο, το δαιμόνιο, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το μεγάλα συμφέροντα;».

Στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση προχωρεί στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ, που υιοθετήθηκε από την ΕΕ, στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας. Η ρύθμιση αφορά σε 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων, χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία αποδίδει ήδη, καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23% το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Χατζηδάκης, ανήγγειλε επίσης τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για τη θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο πνεύμα σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ούτε πρόκειται να κάνει καμία συγκάλυψη, αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο μόνο η αντιπολίτευση θα έβγαινε κερδισμένη από κάτι τέτοιο. Τόνισε επίσης ότι αν ισχύει αιτιώδης συνάφεια και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού για τα Τέμπη θα ίσχυε αντίστοιχα για τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για το Μάτι. «Χρειάζεται», κατέληξε «σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες της Βουλής και της Δικαιοσύνης καθώς και το τεκμήριο αθωότητας κάθε πολίτη, είτε είναι υπάλληλος του Δημοσίου είτε υπουργός».

Source link