Σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας η φυματίωση – Το 10% των νέων διαγνώσεων αφορούν παιδιά


Δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα παραμένει η φυματίωση, πίσω από την Covid-19, γεγονός που σημαίνει πώς αποτελεί σοβαρότατο θέμα δημόσιας υγείας. Μάλιστα, το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο ακόμη και από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση σε όλο τον κόσμο και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους αγγίζει το δυσθεώρητο ποσοστό, της τάξης του 50%.

Το 2022, περίπου 1,3 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από τη νόσο η οποία αποτελεί τη 13η αιτία θανάτου, συνολικά.

Όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της επιστημονικής Ομάδας Εργασίας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» της ΕΠΕ Αγγελική Λουκέρη, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος, Β’ Επιμελήτρια Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και Μαρία Σιωνίδου, Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος,

«Η φυματίωση είναι ένα νόσημα που μπορεί να προληφθεί και τις περισσότερες φορές να θεραπευτεί. Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν από φυματίωση και χωρίς θεραπεία η θνητότητά τους φθάνει το 50%. Αντίθετα, με την συνιστώμενη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) θεραπεία, περίπου 85% αυτών θα θεραπευτούν. Το 2022, 1,3 εκατομμύρια θάνατοι προκλήθηκαν από φυματίωση, με την νόσο να παραμένει η δεύτερη αιτία θανάτου στον κόσμο από μεταδιδόμενο νόσημα, μετά την Covid-19 και 13η θανάτου συνολικά.

Το σύνολο των θανάτων που προκαλεί είναι διπλάσιο από τους θανάτους από HIV/ AIDS παγκόσμια. Στα πλαίσια του στόχου του ΠΟΥ για την εξάλειψη της φυματίωσης μέχρι το 2030, το διάστημα 2015- 2022 υπήρξε μείωση κατά 8,7% στην επίπτωση και 19% στον αριθμό των θανάτων από φυματίωση παγκοσμίως».

«Ωστόσο, παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας για τους παρακάτω λόγους, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

  1. Το 10% κάθε χρόνο από τους νεοδιαγνωσμένους ασθενείς είναι παιδιά.
  2. Δεν υπάρχει πρόσβαση στη θεραπεία για όλο τον πλανήτη.
  3. Η ανθεκτική φυματίωση παραμένει απειλή. Υπολογίζεται ότι το 2022 επιπλέον 410.000 άνθρωποι ανέπτυξαν πολυανθεκτική φυματίωση και μόνο τα 2/5 έλαβαν κατάλληλη θεραπεία, ποσοστό πολύ χαμηλότερο αυτού προ της πανδημίας. Τα φάρμακα είναι τοξικά και ακριβά, ενώ ο χειρισμός τους πολύπλοκος» προσθέτουν.

Ο Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος ΕΠΕ, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στη νόσο τόνισε ότι: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ έχει ως στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό, κοινωνικό και ιστορικό ρόλο της νόσου μέσα από την σανατοριακή εποχή αλλά και να επισημάνει τον καθοριστικό ρόλο της ειδικότητας του Πνευμονολόγου στη διαχείρισή της από τότε έως και σήμερα. Συγχρόνως θα τιμήσει το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» για την προσφορά του στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων».

Ο Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος, Επιμελητής Α’ Αντιφυματικού Τμήματος – Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Συντονιστής της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της ΕΠΕ «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» επισημαίνει: «Στις 24 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, εορτάζουμε το πρώτο βήμα στην προσπάθεια κατανόησης της νόσου, την ανακάλυψη του Βακίλου της Φυματίωσης από τον Robert Koch το 1882. Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών και σύγχρονων διαγνωστικών τεστ, η Φυματίωση παραμένει μια σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της παγκόσμιας ημέρας ήταν και παραμένει πάντα ο ίδιος. Η εξάλειψη της νόσου παγκοσμίως, πέρα από προκαταλήψεις, στίγμα και τοπικισμούς. Όπως άλλωστε απέδειξε και η πρόσφατη πανδημία, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς».

Τέλος, η Κατερίνα Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Φυματιολογίας ΑΠΘ αναφορικά με την εκδήλωση τόνισε: «Η φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική και διαθέσιμη θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας προτρέπει για το 2024: “Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση”. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, η εκδήλωση που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη νόσο αλλά και να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου».

Source link