Τι επιπτώσεις θα έχει στις σχέσεις Ισραήλ – Δύσης μια επιχείρηση στη Ράφα: Αναλύει ο Ahmed Aboudouh


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει με δηλώσεις του ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

«Μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θέση του Ισραήλ στον δυτικό κόσμο» εξηγεί στο CNN Greece, o Ahmed Aboudouh ειδικός σε θέματα εξωτερικών υποθέσεων, ασφάλειας και γεωπολιτικής και Μέσης Ανατολής, εξωτερικός συνεργάτης του Atlantic Council, τονίζοντας πώς δεν θεωρεί πιθανή μία ειρηνευτική διάσκεψη με Ισραήλ και Χαμάς να κάθονται στο ίδιο τραπέζι.

Ο Ahmed Aboudouh εκτιμά πώς προϋπόθεση για ειρήνη μεταξυ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων «είναι η πτώση αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης και μια πραγματική πολιτική αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία».

Λύση είναι η μόνιμη κατάπαυση πυρός

Χαιρετίζοντας τη στάση της Ελλάδας στο Μεσανατολικό και την υποστήριξη της για διάνοιξη θαλασσίου διαδρόμου, θεωρεί όμως ότι «δεν θα έχει καμία πιθανότητα να ανακουφίσει τον πόνο των αμάχων στη Γάζα, εάν δεν επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός» ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι η επιχείρηση Prosperity Guardian με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά θάλασσα δεν θα βάλουν φρένο στους Χούθι.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ahmed Aboudouh

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε τα σχέδια δράσης του στρατού στη Ράφα. Επίσης είπε ότι δεν θα υποκύψει στη διεθνή πίεση. Εάν αυτό συμβεί πράγματι, οι δεσμοί του Ισραήλ με την Δύση θα επηρεαστούν;

Είναι ασφαλές να πούμε ότι μπορεί να έχει επιπτώσεις στη θέση του Ισραήλ στον δυτικό κόσμο. Αλλά αυτές οι επιπτώσεις θα ήταν βραχυπρόθεσμες έως μεσοπρόθεσμες και απίθανο να «ακρωτηριάσουν» δραματικά τη συμμαχία.

Ωστόσο, αμφιβάλλω ότι μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής εισβολής στη Ράφα θα προχωρήσει στο τέλος. Νομίζω ότι το Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιήσει συγκεντρωμένες, περιορισμένες και στοχευμένες επιχειρήσεις κατά της εξέγερσης κατά των υπόλοιπων στρατιωτικών υποδομών και των ηγετών της Χαμάς. Ωστόσο, είναι απίθανο να δούμε την ίδια κλίμακα στρατιωτικών ελιγμών που συνέβησαν προηγουμένως στην πόλη της Γάζας και αλλού στο Βορρά.

Η Διεθνής Κοινότητα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Υπάρχει το σχέδιο διάρκειας 6 εβδομάδων. Πόση πίεση πιστεύετε ότι μπορούν ακόμη να ασκήσουν οι δυτικές χώρες στους Ισραηλινούς σε αυτό το σημείο;

Η διεθνής κοινότητα συμφωνεί ότι είναι απαραίτητη μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Η προσωρινή κατάπαυση του πυρός είναι μόνο προϊόν των ΗΠΑ.

Υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορούν ακόμη να λάβουν οι δυτικές χώρες που θα πίεζαν αποτελεσματικά το Ισραήλ, κυρίως ακολουθώντας τον Καναδά στην αναστολή των διατάξεων για την πώληση όπλων και τη συνεργασία με μη δυτικές χώρες για την υποστήριξη της υπόθεσης της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ). Ωστόσο, όσο η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να θωρακίζει την κυβέρνηση του Νετανιάχου στο Συμβούλιο Ασφαλείας Ηνωμένων Εθνών (UNSC ) και να πουλά όπλα στο Ισραήλ, καμία από αυτές τις προσπάθειες δεν θα είναι αρκετή για να σταματήσει τον πόλεμο.

Ας μιλήσουμε για τις δυνατότητες μιας ειρηνευτικής διάσκεψης, συμπεριλαμβανομένης της παρουσίας της Χαμάς στο τραπέζι. Ρεαλιστικά, με την τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση, βλέπετε να μπορεί να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο;

Δεν βλέπω αυτή την τρέχουσα ισραηλινή εξτρεμιστική κυβέρνηση να συμφωνεί σε οποιαδήποτε ειρηνευτική προσπάθεια, πόσο μάλλον σε μια διάσκεψη που προσκαλεί τη Χαμάς ως συμμετέχοντα. Η πρώτη προϋπόθεση για οποιαδήποτε διεθνή πίεση για πραγματική ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων είναι η πτώση αυτής της ισραηλινής κυβέρνησης και μια πραγματική πολιτική αλλαγή στην παλαιστινιακή ηγεσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει πλήρως τον θαλάσσιο διάδρομο που προσφέρει βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα. Ποια είναι η θέση σας σε αυτό;

Νομίζω ότι οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη αντικατοπτρίζουν την καλή θέληση της ελληνικής κυβέρνησης και του λαού. Ωστόσο, υπάρχει και ένας βαθμός απόγνωσης. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ανθρωπιστικός διάδρομος Seaborn ή οποιοσδήποτε άλλος μηχανισμός βοήθειας δεν θα έχει καμία πιθανότητα να ανακουφίσει τον πόνο των αμάχων στη Γάζα, εάν δεν επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αλλά αυτό είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Ελλάδα σε αυτή τη φάση.

Οι Χούθι προκαλούν αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα. Ισχυρίζονται ότι θα σταματήσουν όταν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Το πιστεύετε αυτό;

Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο δεν θα σταματήσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (μέχρι μια άλλη κρίση να πυροδοτήσει ένα ακόμη κύμα αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα).

Μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, αυξάνονται οι φόβοι για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει η κρίση στη Μέση Ανατολή;

Παρά τις ανησυχίες, δεν βλέπω να πυροδοτείται μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση βραχυπρόθεσμα. Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από κανένα περιφερειακό μέρος, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και του Ιράν, να κλιμακωθεί σε περιφερειακό επίπεδο. Η μόνη κρίση που σιγοβράζει που έχει τη δυνατότητα να εκραγεί είναι η συνεχιζόμενη στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο βορρά, εάν ο Νετανιάχου πίστευε ότι θα εξυπηρετούσε τα τοπικά πολιτικά του συμφέροντα να εισβάλει στον Νότιο Λίβανο.

Παράλληλα με την επιχείρηση Prosperity Guardian των ΗΠΑ, πραγματοποιείται στην Ερυθρά θάλασσα η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες » στην οποία η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Εκτιμάτε ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα βάλουν τέλος στις επιθέσεις των Χούθι;

Όχι, δεν θα το κάνουν.

Η Ahmed Aboudouh θα συμμετάσχει στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 10 με 13 Απριλίου στους Δελφούς

Source link