Αφγανιστάν: Με «ιερό πόλεμο» απειλούν ξανά οι Ταλιμπάν


Οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε μία προειδοποίηση ότι αναμένεται να ξαναρχίσουν τις εχθροπραξίες κατά ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν, εάν δεν αποσυρθούν από τα εδάφη μέχρι την 1η Μαΐου.

«Εάν κάποιος παραβιάσει τη συμφωνία της Ντόχα και υιοθετήσει την πρακτική του πολέμου, οι Αφγανοί έχουν μακρά ιστορία στο να θυσιάζονται για την ελευθερία της χώρας τους και μπορούν να διώξουν με την βία τα ξένα στρατεύματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπίχαλ Μουχίντ.

Η δήλωση της ένοπλης οργάνωσης, έρχεται τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την πρώτη του συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκε ότι η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μαΐου, ίσως αποδειχθεί «δύσκολο να επιτευχθεί».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, Ζαμπίχαλ Μουχίντ

Ωστόσο, οι Ταλιμπάν, θεωρούν το ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να μην ολοκληρώσει την απόσυρση των στρατευμάτων της εγκαίρως, ως «παραβίαση της συμφωνίας» την οποία υπέγραψαν με τις ΗΠΑ, πριν από έναν χρόνο.

Ξένα στρατεύματα με επικεφαλής τις ΗΠΑ έχουν τοποθετηθεί στο Αφγανιστάν από την εκδίωξη των Ταλιμπάν από την εξουσία στα τέλη του 2001.

Σύμφωνα με μια συμφωνία που υπέγραψαν οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν στο Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2020, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να εγκαταλείψει εντελώς το Αφγανιστάν μέχρι τον Μάιο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αποσύρει αρκετούς χιλιάδες στρατιώτες, αλλά περίπου 2.500 έχουν παραμείνει σε αφγανικό έδαφος.

Μετά τη συμφωνία της Ντόχα, οι Ταλιμπάν σταμάτησαν τις επιθέσεις εναντίον ξένων στρατευμάτων, αλλά ταυτόχρονα ενέτειναν τις επιθέσεις τους κατά των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας.



Πηγή