Διαμερίσματα, αυτοκίνητα και… τσιγαριλίκια – Επιχείρηση «πειθώ» για εμβολιασμούς


Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν… Πριν ο κόσμος προλάβει να «αποχαιρετίσει» τον κορωνοϊό βρίσκεται αντιμέτωπος με το τέταρτο κύμα του, που σαρώνει τη μία χώρα μετά την άλλη.

Το τείχος της ανοσίας που χτίζουν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι αποδεικνύονται αποτελεσματικοί απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα που ήδη κυριαρχεί στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τη Λάμδα που κατατρώει τη Λατινική Αμερική, δεν είναι ακόμη τόσο δυνατό ώστε να μπορέσει να ανακόψει τη φόρα τους. Με την παγκόσμια τουριστική κίνηση να μοιάζει με λιοντάρι κλεισμένο στο κλουβί, οι ειδικοί πιέζουν τις κυβερνήσεις για ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες στα εμβολιαστικά τους προγράμματα, είτε με κίνητρα προς τους πολίτες είτε με υποχρεωτικά μέτρα, ώστε το φθινόπωρο να μην βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με δυσκολότερες καταστάσεις.

Αν κάτι έχει γίνει ήδη κατανοητό από αυτή την παγκόσμια μάχη με τον Covid-19, την ώρα που οι εμβολιασμοί σε όλες τις χώρες έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ., είναι ότι το «αντίο» θα τραβήξει σε μάκρος και ότι ο κόσμος την επόμενη μέρα θα είναι εντελώς διαφορετικός.

Και ενώ στη χώρα μας για να επιτευχθεί η επιτάχυνση των εμβολιασμών στους νέους, που πρώτοι ξεκινούν τις διακοπές τους, προσφέρεται η περιβόητη «κάρτα ελευθερίας» των 150 ευρώ, στο εξωτερικό, εκτός από οικονομικά κίνητρα, προσφέρονται πολλά περισσότερα και άκρως ιδιαίτερα κίνητρα.

Για παράδειγμα, στη γειτονική Σερβία όσοι εμβολιάζονται μπορούν να απολαύσουν μία μερίδα ψητό σούβλας ή γκούλας αγριόχοιρου, στην Ινδονησία να πάρουν μαζί τους φεύγοντας δωρεάν κοτόπουλα, στην Ολλανδία να φάνε ρέγγες με πίκλες, στη Ρουμανία σάντουιτς με λουκάνικο, και στο Ιράκ να πουν τζάμπα καφέ.

Στην Κίνα το δέλεαρ είναι καρτέλες με αυγά, ενώ στην Ταϊλάνδη εξαιρετικά αποτελεσματικό δώρο αποδείχτηκε η κλήρωση 27 αγελάδων. Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, που τους αρέσει να πρωτοπορούν, εκτός από λαχεία με έπαθλο 5 εκατ. δολάρια, στη Νέα Υόρκη και πλήρεις υποτροφίες για τους τυχερούς εμβολιασμένους εφήβους, προσφέρεται, επίσης, τσιγαριλίκι για μεγάλα κέφια, στην Ουάσινγκτον, που νομιμοποίησε τη χρήση κάνναβης το 2012.

Μετρητά και ρεπό προσφέρουν, επίσης, πολλές εταιρίες, όπως η Amazon (έως 80 δολάρια), η Walmart (75$), η Publix (125 $), η American Airlines (50$ συν ένα ρεπό), η Delta Airlines, η JP Morgan Chase και η Saks (από ένα ρεπό), την ώρα που η Ρωσία κληρώνει εβδομαδιαίως στην πρωτεύουσά της πέντε αυτοκίνητα για όσους εμβολιαστούν.

Το δίχως άλλο, τη διαφορά κάνει και πάλι η Ασία με το Χονγκ Κονγκ, όπου μεγάλες εταιρίες προσφέρουν ως βραβείο στους τυχερούς εμβολιασμένους ένα διαμέρισμα αξίας ενός εκατ. ευρώ, ένα αυτοκίνητο Tesla και ράβδο χρυσού 24 καρατίων!

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή