ΕΕ: Έτοιμη να συζητήσει την άρση της πατέντας των εμβολίων


«Ναι» στη συζήτηση για την άρση της πατέντας των εμβολίων λέει σήμερα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μια ημέρα μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου που «τάραξε» τις φαρμακοβιομηχανίες και προκάλεσε την αντίδρασή τους.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας.

«Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών», πρόσθεσε.

Φυσικά, τόσο η διοίκηση Μπάιντεν όσο και η Κομισιόν κάνει λόγο για «προσωρινή άρση» των πνευματικών δικαιωμάτων στα εμβόλια, καθώς η συγκυρία είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για την ΕΕ, το «πράσινο φως» στη συζήτηση αυτή, αποτελεί σημαντική στροφή στην προσέγγισή της καθώς μέχρι πρότινος απέρριπτε την ιδέα.

Υπέρ της πρότασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 τάχθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.

Ο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση, έπειτα από μια ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Πατέντα εμβολίων: «Απογοητευτική η απόφαση Μπάιντεν», δηλώνει το λόμπι φαρμακοβιομηχανιών

Είναι απογοητευτική» η απόφαση των ΗΠΑ και του προέδρου Μπάιντεν να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, δήλωσε χθες σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA).

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση του λόμπι φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.



Πηγή