Η Ευρώπη στη «δίνη» του κορωνοϊού – Οι ΜΕΘ σε ασφυξία, οι ανεμβολίαστοι σε «καραντίνα», επιστρέφουν τηλεργασία και μάσκα παντού


Όσο το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού κορυφώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, κάθε χώρα μπαίνει στη μάχη και ξεκινάει με καινούργια μέτρα τη μάχη κατά της διασποράς.

Γερμανία, Βέλγιο και Αυστρία άρχισαν να δείχνουν το πιο σκληρό τους πρόσωπο στους ανεμβολίαστους πολίτες τους, με lockdown, επιστροφή στην τηλεργασία και μάσκες παντού. Η Ευρώπη βρίσκεται στη δίνη της πανδημίας και κάθε χώρα που δοκιμάζεται, εφαρμόσει νέα μέτρα.

Σε διάγγελμα της η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε πως η Γερμανία βρίσκεται σε «τραγική κατάσταση» και λίγε μέρες αργότερα, άνοιξε το δρόμο για την επιβολή των αυστηρότερων μέτρων για τους ανεμβολίαστους. Φαίνεται πως στη χώρα έχει συμφωνηθεί η εφαρμογή νέων, αυστηρότερων μέτρων για την πανδημία, ανάμεσά τους η απαγόρευση χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους ανεμβολίαστους, η επιστροφή στην τηλεργασία, η υποχρεωτική υποβολή σε διαγνωστικά τεστ για τους εισερχόμενους σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, και τσουχτερά πρόστιμα για την πλαστογράφηση πιστοποιητικών εμβολιασμών ή αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων.

Παράλληλα, lockdown για τους ανεμβολίαστους πολίτες επιβλήθηκε και στην Αυστρία, ενώ δεν αποκλείεται τα μέτρα να γίνουν και πιο σκληρά, αν δεν περιοριστεί η πανδημία του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως οι ανεμβολίαστοι στην Τσεχία αποκλείονται από τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ενώ ήδη είχαν αποκλειστεί από τις επιχειρήσεις εστίασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Οι περιορισμοί ισχύουν για τους πάντες άνω των 12 ετών. Για τους μαθητές ηλικίας 12-15 ετών ωστόσο υπάρχει το λεγόμενο «Πάσο-Νίντζα», πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και ανάρρωσης. Το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (APA) υπολογίζει ότι τα μέτρα θα επηρεάσουν την καθημερινότητα περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα.

Στο Βέλγιο, από την ερχόμενη Δευτέρα, οι υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται με τηλεργασία τουλάχιστον τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου. Αυτό ισχύει τόσον στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

«Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μαζί», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός. Η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική για όλους, από την ηλικία των 10 ετών και πάνω, σε όλους τους δημόσιους χώρους: τα μέσα μεταφοράς, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τις εκδηλώσεις, ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους.



Πηγή