Η ιστορία του online dating – Όταν ο έρωτας… έπεσε πάνω στην Τεχνολογία


Η Τεχνολογία δεν μπορεί να σας εξασφαλίσει την αγάπη, αλλά μπορεί να τη φέρει στην πόρτα σας… Σήμερα, περίπου 270 εκατ. άτομα χρησιμοποιούν διαδικτυακές εφαρμογές ραντεβού για να βρουν το άλλο τους μισό ή απλά για να συνάψουν περιστασιακές ερωτικές σχέσεις. Το δίχως άλλο, ο αριθμός αυτός θα είναι πολύ μεγαλύτερος όταν εκτιμηθούν και τα σχετικά στοιχεία μετά τον κορωνοϊό, με τους ειδικούς να παραδέχονται τα ρομάντζα που ξεπηδούν από το Διαδίκτυο ως την κυρίαρχη τάση της εποχής.

Πώς, όμως, ξεκίνησαν όλα; Ποιο ήταν το έναυσμα, ώστε ο έρωτας, που από τα μάτια πιάνεται, στα χείλη κατεβαίνει, να καταλήγει… στα δάχτυλα και στο πληκτρολόγιο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου;

Μια φορά κι έναν καιρό…

Το φθινόπωρο του 1965 ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ψυχρός και πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν μία συντροφιά για τους κρύους μήνες του χειμώνα. Ανάμεσά τους και τρεις ευρηματικοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ένας του Κορνέλ, οι Τζέφρεϊ Ταρ, Ντέιβιντ Κραμπ, Βον Μόριλ και Ντάγκλας Γκίνσμπουργκ, οι οποίοι με τη βοήθεια ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή IBM 1401, δημιούργησαν την πρώτη υπηρεσία «προξενιών» στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για την ακρίβεια, έφτιαξαν ένα ερωτηματολόγιο 75 ερωτήσεων για να το συμπληρώσουν όσοι έψαχναν σύντροφο εκείνη την περίοδο. Όσοι αποκρίθηκαν, έπρεπε απλά να στείλουν τις απαντήσεις τους μαζί με 3 δολάρια, προκειμένου να λάβουν μία λίστα που θα έβγαζε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής με τα ονόματα όσων θα μπορούσαν να «ταιριάξουν γάντι». Μέχρι το 1966, η Επιχείρηση «Ταίριασμα» («Operation Match») είχε περισσότερους από 90.000 χρήστες των υπηρεσιών της.

Και μετά ήρθε το Διαδίκτυο

Την αλματώδη εξέλιξη της Τεχνολογίας ακολούθησε κατά πόδας η πρόοδος στις γνωριμίες μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 το Διαδίκτυο άρχισε να φέρνει κοντά ολοένα και περισσότερους ανθρώπους από κάθε γωνιά της Γης. Η εμφάνιση της ιστοσελίδας online γνωριμιών Match.com το 1995 δεν εξέπληξε κανέναν, ωστόσο ενθουσίασε τους πάντες, που συνειδητοποιούσαν ότι μπορούσαν να γνωρίσουν καινούργιους ανθρώπους χωρίς να χρειαστεί να βγάλουν τις πυτζάμες τους.

Τη δημοφιλία των online ραντεβού στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ακολούθησε η αύξηση του αριθμού των διαφυλετικών ζευγαριών, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών. Το ίδιο ακριβώς συνέβη με τους ανθρώπους που ενδιαφέρονταν για άτομα του ίδιου φύλου, αφού η εμφάνιση της εφαρμογής γνωριμιών για ομοφυλόφιλους Grindr το 2009, χαρακτηρίστηκε ως η σεξουαλική επανάσταση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, όπως γράφει άρθρο της πλατφόρμας Stylight.

Η έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Ο «κεραυνός» χτύπησε… δύο φορές το Χάρβαρντ όταν το Facebook πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 2004. Το My Space είχε ξεκινήσει έναν χρόνο νωρίτερα, το 2003, ενώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας το Twitter, το Instagram και το LinkedIn είχαν ήδη συμπεριληφθεί στο ψηφιακό λεξικό, αλλάζοντας τον τρόπο επικοινωνίας όλων μας σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Σύμφωνα με πρόσφατη σφυγμομέτρηση του Pew Research Center, πάνω από το 70% των Αμερικανών είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι online σχεδόν όλο το 24ωρο. Με δεδομένο ότι οι μισοί νέοι πολίτες της Αμερικής είναι ελεύθεροι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι όταν το Tinder έκανε την εμφάνισή του το 2012, οι χρήστες του «χτύπησαν κόκκινο», σχεδόν αυτοστιγμεί.

Σύγχρονη αγάπη

Από την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών διαδικτυακών ραντεβού στο άψε σβήσε, η σύγχρονη αγάπη άλλαξε μορφή. Το Tinder μετρά ήδη παραπάνω από 50 εκατ. χρήστες σε 190 χώρες, ενώ ο χρόνος που αφιερώνουν οι ίδιοι στα ραντεβού μέσω αυτής της εφαρμογής και των ομοίων της έχει τριπλασιαστεί από το 2013 μέχρι σήμερα.

Και για όσους ακόμα δεν πείθονται για την αξία των διαδικτυακών ραντεβού και πιστεύουν ότι πρόκειται για το αντίθετο των ρομαντικών συναντήσεων του παρελθόντος, πρόκειται για τον δεύτερο πιο δημοφιλή τρόπο ερωτικών γνωριμιών. Μάλιστα, οι τελευταίες σχετικές έρευνες αποκαλύπτουν ότι η ανακάλυψη συντρόφου στο Διαδίκτυο οδηγεί σε περισσότερο ικανοποιητικές σχέσεις, βραχύχρονους αρραβώνες και λιγότερα διαζύγια.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή