Η NASA εντόπισε παράξενους θορύβους από το εσωτερικό του πλανήτη Άρη


Μια συναρπαστική ανίχνευση φαίνεται πως έκαναν οι επιστήμονες της NASA, σύμφωνα με το Sky News.

Μέσω του ρομποτικού προσεδαφιστή Insight, εντόπισαν παράξενα βουητά και θορύβους από το εσωτερικό του πλανήτη Άρη.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ήχοι αυτοί οφείλονται στα σεισμικά γεγονότα που μπορεί να προκληθούν από μια ξαφνική απελευθέρωση ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη, αλλά η φύση αυτής της απελευθέρωσης παραμένει άγνωστη και προβληματική.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα τελευταία βουητά που άκουσαν πιστεύεται ότι προήλθαν από μια τοποθεσία του Κόκκινου Πλανήτη που ονομάζεται Cerberus Fossae, όπου πιστεύεται ότι προήλθαν δύο άλλες προηγούμενες δονήσεις .

NASA
Το θολωτό όργανο ανίχνευσης της NASA που εντόπισε τους παράξενους ήχους στον πλανήτη Άρη
«Marsquakes»

Παρόλο που αυτές οι δραστηριότητες έχουν ονομαστεί «Marsquakes», (αρειανοί σεισμοί), ο πλανήτης θεωρείται πως δεν είναι πιθανό να έχει παρόμοιο ενεργό τεκτονικό σύστημα όπως της Γης που προκαλεί συχνούς σεισμούς.

Οι επιστήμονες είχαν προβλέψει ότι η φετινή σεζόν θα προσέφερε στο «Insight» την καλύτερη ευκαιρία για να «ακούσει« σεισμούς, επειδή οι άνεμοι στον πλανήτη έχουν κοπάσει αρκετά.

Το σεισμόμετρο του InSight, που ονομάζεται Σεισμικό Πείραμα Εσωτερικής Δομής (SEIS), είναι τόσο ευαίσθητο που πρέπει να καλύπτεται από θωράκιση τιτανίου για να ανακόπτεται ο ισχυρός άνεμος και να αποτρέπεται το πάγωμα του από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια.

Οι «διορθώσεις» της NASA

Παρ ‘όλα αυτά, ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει αρκετές δονήσεις και να καλύψει τα σεισμικά σήματα που αναζητά, και έτσι η ομάδα της NASA έχει αρχίσει να προσπαθεί να μονώσει το ευαίσθητο αυτό καλώδιο.

Για να το κάνει αυτό, η ομάδα ανέπτυξε τη σέσουλα στο τέλος του ρομποτικού βραχίονα του InSight για να ρίξει το χώμα στην κορυφή της θωράκισης σε σχήμα θόλου, επιτρέποντάς της να πέσει κάτω από το καλώδιο. Η πρόθεση είναι να αγγίξει όσο το δυνατόν πλησιέστερα το έδαφος χωρίς να παρεμβαίνει στη στεγανοποίηση του.

Ο ρομποτικός ανιχνευτής της NASA, το InSight, εντόπισε και μετρήθηκε αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μαρκασμός.  Pic: NASA / JPL-CaltechΟ ρομποτικός ανιχνευτής της NASA, το InSight, εντόπισε και μετρήθηκε αυτό που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μαρκασμός.  Pic: NASA / JPL-Caltech
Οι ερευνητές μαθαίνουν να διαφοροποιούν τα σεισμικά σήματα

Αυτός είναι ένας από τους στόχους της επόμενης φάσης της αποστολής, την οποία η NASA επέκτεινε πρόσφατα κατά δύο χρόνια έως τον Δεκέμβριο του 2022.

Αλλά παρά τη διακοπή που προκαλεί ο άνεμος στο σεισμόμετρο του InSight, τα ηλιακά πάνελ του εκφορτωτή, παραμένουν καλυμμένα με σκόνη και άμμο.

Η ισχύς του εξαντλείται τώρα καθώς ο Άρης απομακρύνεται από τον ήλιο, αν και τα επίπεδα ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν μετά τον Ιούλιο, όταν ο πλανήτης αρχίζει να πλησιάζει ξανά τον ήλιο.

Μέχρι τότε, η ομάδα πρόκειται να απενεργοποιήσει τα όργανα του InSight ένα προς ένα, ώστε να το αδρανοποιεί και να το ενεργοποιεί περιοδικά μόνο για να ελέγχει τα συστήματά του και για να αποστέλλει τα μηνύματά του πίσω στη Γη.



Πηγή