Ισραήλ: Τέλος εποχής για Νετανιάχου – Σχημάτισε κυβέρνηση ο Λαπίντ


Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, επικοινώνησε αργά χθες το βράδυ με τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρέουβεν Ρίβλιν για να τον ενημερώσει ότι συγκέντρωσε την απαιτούμενη στήριξη για να σχηματίσει κυβέρνηση, εκθρονίζοντας έτσι μετά από χρόνια τον Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, ανακοίνωσε το κόμμα του Λαπίντ και η ισραηλινή προεδρία.

Ο Λαπίντ, είχε προθεσμία μέχρι τις 23:59 χθες το βράδυ για να ενημερώσει τον πρόεδρο αν κατόρθωσε να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης.

Έκανε την ανακοίνωση αφού εξασφάλισε χθες το βράδυ τη στήριξη ακροδεξιών κομμάτων και της ισραηλινής αραβικής παράταξης Ράαμ για την μελλοντική του κυβέρνηση.

Η ισραηλινή προεδρία ανακοίνωσε πως στην αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης, ο πρόεδρος του κόμματος Γιαμίνα, Ναφτάλι Μπένετ θα διατελέσει πρωθυπουργός και ο Λαπίντ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μετά από σχεδόν δύο χρόνια θα υπάρξει εναλλαγή και ο Λαπίντ θα αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο και ο Μπένετ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Σας υπόσχομαι κύριε πρόεδρε πως η κυβέρνηση θα λειτουργήσει με τρόπο που να υπηρετεί όλους τους πολίτες του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν αποτελούν μέλη της, θα σέβεται όσους της αντιτίθενται και θα κάνει τα πάντα ώστε να ενώνει κομμάτια της ισραηλινής κοινωνίας» έγραψε ο Λαπίντ στην επίσημη ενημέρωση προς τον Ισραηλινό πρόεδρο Ρεουβέν Ριβλίν.

Οι Μπένετ και Λαπίντ συναντήθηκαν και με τον Μανσούρ Αμπάς, τον επικεφαλής του αραβικού κόμματος του Ισραήλ για να έλθουν σε συμφωνία, που αποτελεί την πρώτη στην οποία συμμετέχει αραβική παράταξη στην πολιτική ιστορία της χώρας.

«Η απόφαση ήταν δύσκολη και υπήρχαν πολλές διαφωνίες, ωστόσο ήταν σημαντικό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» δήλωσε ο Αμπάς στους ρεπόρτερ μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ



Πηγή