«Καταρρέουν» οι ΜΕΘ και στη Γερμανία – Ασθενής με κορωνοϊό μεταφέρθηκε στην Ιταλία


«Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ στη Γερμανία, λόγω των πολλών ασθενών κορωνοϊού.

Απελπιστική είναι η κατάσταση στις ΜΕΘ της Γερμανίας, καθώς ολοένα και περισσότεροι ασθενείς με κορωνοϊό χρειάζεται να νοσηλευτούν σε αυτές.

Μάλιστα, λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών στη ΜΕΘ, το προσωπικό του νοσοκομείου στην πόλη Φράιζινγκ της Βαυαρίας αναγκάστηκε να μεταφέρει έναν ασθενή με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια των 18 μηνών της πανδημίας τα γερμανικά νοσοκομεία συχνά αναλάμβαναν ασθενείς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Την προηγούμενη εβδομάδα αναγκαστήκαμε να μεταφέρουμε έναν ασθενή στο Μεράνο (στην Ιταλία) διότι δεν διαθέταμε άλλες κλίνες και τα γειτονικά νοσοκομεία στη Βαυαρία ήταν επίσης γεμάτα», εξηγεί ο Τόμας Μαρξ, ιατρικός διευθυντής του νοσοκομείου του Φράιζινγκ, μιας πόλης με 50.000 κατοίκους.

Με το ποσοστό επίπτωσης επτά ημερών να φτάνει τα 550 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, η Βαυαρία είναι ένα από τα κρατίδια της Γερμανίας που έχουν πληγεί περισσότερο από αυτό το κύμα της επιδημίας.

«Βρισκόμαστε στα όρια των δυνατοτήτων μας», ανησυχεί ο 43χρονος Μαρξ.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 13 ασθενείς, «τρεις περισσότεροι από την κανονική μας χωρητικότητα», διευκρινίζει. Πέντε έχουν μολυνθεί από covid-19, όλοι τους ανεμβολίαστοι.

Σε εθνικό επίπεδο ο αριθμός των ασθενών με covid-19 που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής είναι χαμηλότερος από το ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη του 2020, όμως τα νοσοκομεία τώρα είναι πιο ευάλωτα λόγω των σοβαρών ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού.

«Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο όριο μετά το οποίο μπορούμε να πούμε ‘τώρα όλο το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει’», δήλωσε ο Γκέραλντ Γκας, πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας νοσοκομείων.

Όμως ήδη υπάρχουν «προειδοποιητικά σημάδια», πρόσθεσε αυτή την εβδομάδα μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενος την κατάσταση των νοσοκομείων στη Βαυαρία και τη Θουριγγία, ένα άλλο κρατίδιο της Γερμανίας που έχει πληγεί πολύ από αυτό το κύμα της επιδημίας.

«Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται με κάθε νέο ασθενή με covid-19 που μεταφέρεται στην εντατική», τόνισε.



Πηγή