Κορωνοϊός & κοκαΐνη απειλούν την Ευρώπη


Ενός κακού μύρια έπονται. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει, μέχρι σήμερα, στο θάνατο 2,97 εκατ. ανθρώπους και έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι οικονομικών προβλημάτων σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο εμβολιασμός των πολιτών τους μπορεί να εξολοθρεύσει αυτόν τον αόρατο εχθρό το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όμως ο Covid-19 θα συνεχίσει να πυροδοτεί για πολλά χρόνια ακόμη, το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη, μία ήπειρο που ήδη βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο λόγω της τεράστιας ποσότητας κοκαΐνης που διακινείται στα εδάφη της.

Οι εγκληματικές οργανώσεις που είναι ενεργές στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποδεικνύονται πολύ ικανές στην εκμετάλλευση της πανδημίας και των σχετικών κυβερνητικών αντιδράσεων, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο. Για το λόγο αυτό, η Europol, η υπηρεσία πληροφοριών της Ε.Ε. για ζητήματα εγκληματικής φύσης, προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της με ορίζοντα 4ετίας, ότι οι οργανώσεις αυτές θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις νόμιμες επιχειρήσεις που έχουν μεγάλη οικονομική ζημία λόγω του κορωνοϊού, για να προωθήσουν τις παράνομες δραστηριότητές τους. Όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, οι εγκληματίες διοχετεύουν στην αγορά ψεύτικα εμβόλια και self-tests ανίχνευσης του νέου ιού, σε μία ακόμα προσπάθεια να κερδίσουν από την παγκόσμια προσπάθεια ανάρρωσης από το τεράστιο πλήγμα του Covid-19, σημειώνει η ίδια αναφορά.

Κορωνοϊός & κοκαΐνη απειλούν την Ευρώπη

«Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο», τόνιζε, αυτή την εβδομάδα η επικεφαλής της Europol, Καθρίν ντε Μπόλε, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP. «Μία παρατεταμένη πανδημία θα ασκήσει μεγάλη πίεση στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες Οικονομίες και η προβλεπόμενη ύφεση θα διαμορφώσει το οργανωμένο έγκλημα τα επόμενα χρόνια», είναι το βασικό και ανησυχητικό συμπέρασμα της αναφοράς των 87 σελίδων που φέρει τον τίτλο «Serious and Organised Crime Threat Assessment».

Τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης στην Ευρώπη

Η Europol επισημαίνει ότι το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών συντηρεί και επεκτείνει τη διαφθορά στις χώρες τις Ε.Ε. «Τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης μεταφέρονται στην Ε.Ε. από τη Λατινική Αμρική δημιουργώντας δισεκατομμύρια ευρώ κέρδους για τους εγκληματίες και από τις δύο πλευρές. Η καθαρότητα της κοκαΐνης που φτάνει στην Ευρώπη το τελευταίο χρονικό διάστημα, «βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί ποτέ ξανά στην Ε.Ε.», επισημαίνει η ίδια αναφορά, εξηγώντας ότι από τα τεράστια κέρδη της πώλησής της οι εγκληματικές οργανώσεις μπορούν να υπονομεύουν την Οικονομία της Ε.Ε., τους θεσμούς και την κοινωνία της. Οι τελευταίες επιδρομές της αστυνομίας στα αεροδρόμια της Αμβέρσας, του Αμβούργου και του Ρότερνταμ οδήγησαν στην κατάσχεση ποσοτήτων-ρεκόρ κοκαΐνης, με αποκορύφωμα το φορτίο των 23 τόνων λευκής σκόνης που εντόπισαν η ολλανδική και η γερμανική αστυνομία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών έχει ανεβάσει τα επίπεδα βίας στην Ε.Ε., καθώς οι εγκληματίες «δεν φοβούνται, πλέον, να χρησιμοποιήσουν όπλα, χειροβομβίδες και βασανιστήρια», εξήγησε η ντε Μπολέ. Το πιο ανησυχητικό όλων, ωστόσο, είναι ότι το ξέσπασμα της πανδημίας διευκολύνει τις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, που θεωρείται σίγουρο ότι θα προσπαθήσουν να νομιμοποιήσουν την παράνομη δράση τους μέσω νόμιμων εταιριών που έχουν λυγίσει οικονομικά εξαιτίας του κορωνοϊού, «ξεπλένοντας», για παράδειγμα, σωρηδόν χρήματα.

Το εμπόριο των ψεύτικων εμβολίων

Η πανδημία, όπως ήταν επόμενο, προσέφερε προσθέτως στους εγκληματίες την ευκαιρία να βγάλουν κέρδος από τις ανάγκες και τους φόβους της κοινωνίας.

«Στα αρχικά στάδια σημειώθηκε αύξηση στο εμπόριο μασκών προσώπου και απολυμαντικών χεριών, και σήμερα παρατηρείται άνοδος στο εμπόριο ψεύτικων εμβολίων και self-tests ανίχνευσης του ιού», προσέθεσε η επικεφαλής της Europol. Η πανδημία οδήγησε, επίσης, σε άνοδο του κυβερνοεγκλήματος, καθώς οι κυβερνητικοί περιορισμοί για την προστασία των πολιτών οδήγησαν περισσότερους ανθρώπους να εργάζονται online.

«Σημαντικές δομές θα συνεχίσουν να αποτελούν στόχο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, με στόχο την πρόσβαση και την υποκλοπή ευαίσθητων δεδομένων τα επόμενα χρόνια, και αυτό είναι ένας μεγάλος κίνδυνος». Αυτό επισημαίνεται στην ίδια αναφορά που υπενθυμίζει την εξουδετέρωση του Emolet, του πιο επικίνδυνου κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως τον Ιανουάριο, αλλά και τις επενδυτικές απάτες και την online σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, που επίσης παρουσιάζουν άνοδο στο διαδίκτυο.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή