Οι τηλεοπτικές σειρές που έμειναν στην ιστορία! (vids)


Πολλές ελληνικές τηλεοπτικές σειρές αγαπήθηκαν, ενώ άλλες ξεχάστηκαν. Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνες που έγραψαν τη δική τους ιστορία και έχουν μείνει βαθιά χαραγμένες στη μνήμη του τηλεοπτικού κοινού.

Μάλιστα, ακόμα και όταν προβάλλονται σε επανάληψη σήμερα μετά από τόσα χρόνια, εξακολουθούν να σημειώνουν εξαιρετικά νούμερα τηλεθέασης, κάτι το οποίο αποτελεί απόδειξη πως οι τηλεθεατές δεν πρόκειται ποτέ να τις βαρεθούν.

Αυτές οι σειρές είχαν αυτό το «κάτι» που τις έκανε να ξεχωρίζουν και να μείνουν αξέχαστες.

Το Ρετιρέ

Το έπος με την Κατερίνα Γιουλάκη ως υπάλληλο στην Cosmos ΕΠΕ, τον Φοίβο, τη Χαρούλα Πεπονάκη, τη Ζαχαροπούλου, τον Ιάσονα, είναι ίσως η πιο cult σειρά. Προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega την περίοδο 1990-1992.

Η Λάμψη

Πρόκειται για τη μακροβιότερη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης με 3.457 επεισόδια. Αγαπήθηκε όσο καμία άλλη καθημερινή σειρά. Μάλιστα, επεισόδιό της έφτασε το 62% σε ποσοστό τηλεθέασης. Στην καθημερινή σαπουνόπερα του ANT1 παρακολουθήσαμε τις περιπέτειες και την πολυτάραχη ζωή της οικογένειας Δράκου.

Οι Απαράδεκτοι

Η κωμική σειρά του Mega σε σενάριο της Δήμητρας Παπαδοπούλου μας σύστησε την Δήμητρα, τον Βλάση, τον Σπύρο και τον Γιάννη και μας έβαλε στο σπίτι τους στην οδό Αδάμαντος για να ζήσουμε την πραγματικότητά τους. Η σειρά αρχικά είχε προσφερθεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όμως, είχε απορριφθεί λόγω ακαταλληλότητας του σεναρίου.

Δέκα Μικροί Μήτσοι

Η σατιρική σειρά δια χειρός Λάκη Λαζόπουλου ήταν κάτι ανατρεπτικό για τα δεδομένα της εποχής της. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 31 Μαρτίου 1992 και, για τα επόμενα 8 χρόνια, πρόσφερε άφθονο γέλιο στους τηλεθεατές με το καυστικό χιούμορ με το οποίο παρουσίαζε την ελληνική πραγματικότητα της εποχής της. Μάλιστα, αρκετές από τις ατάκες που χρησιμοποιούσαν οι “Μήτσοι” έχουν μπει στην αργκό μας. “Παράλογο; Μ’ ακούει κανείς;”, “Πάμε πλατεία…”

Της Ελλάδος τα Παιδιά

Η σειρά του ΑΝΤ1 κατάφερε με έναν ευφάνταστο και αρκετά εύστοχο τρόπο να σατιρίσει την καθημερινότητα στον ελληνικό στρατό. Με αρκετό χαβαλέ και πολύ γέλιο η σειρά μπήκε στις καρδιές των τηλεθεατών και θύμισε σε αρκετούς καταστάσεις (με τις υπερβολές που επιβάλει η τηλεόραση και η κωμωδία) που είχαν ζήσει στη θητεία τους. Στο επιτελείο της Αεροπορίας και συγκεκριμένα στο Γραφείο Ενημέρωσης, υπηρετούν τρεις σμηνίτες. Ο ένας είναι δημοσιογράφος, ο άλλος οπερατέρ και ο τρίτος ηχολήπτης. Μαζί τους εργάζονται οι κυρίες Μπουμπού και Νατάσα και ο νέος Σμήναρχος του γραφείου, Κάκαλoς (Γιάννης Μπέζος). Οι ιστορίες της σειράς εκτυλίσσονται εντός και εκτός του γραφείου και αναφέρονται στις κωμικές περιπέτειες των σμηνιτών μέσα στην Αεροπορία αλλά και στην προσωπική τους ζωή.

Εκείνες και γω

Ο τίτλος του Δον Ζουάν της ελληνικής τηλεόρασης ανήκει δικαιωματικά στον Ζάχο Δόγκανο. Το ριμέικ με τον Γιάννη Μπέζο μας δείχνει τις περιπέτειες ενός καρδιοκατακτητή, που έχει τον τρόπο να ξεγλιστρά σε κάθε περίσταση.

Ατάκες που έμειναν: «Λατρεία μου…» και «Κύριου Ζάχους».

Ντόλτσε Βίτα

Η σειρά του Αλέξανδρου Ρήγα και του Λευτέρη Παπαπέτρου αποτέλεσε μία από τις δημοφιλέστερες σειρές του Mega. Κάποτε στην Περούτζια, μια κυρία αξιοπρεπέστατη, εργοστασιάρχης και χήρα, η Χριστίνα (Άννα Παναγιωτοπούλου), μια τρελή βραδιά, μέσα στο μεθύσι της υποκύπτει στο φλερτ ενός νεαρού. Με τρόμο, τύψεις και ενοχές γυρνά στην Αθήνα και προσπαθεί να ξεχάσει το γεγονός. Όταν η κόρη της έρχεται στην Αθήνα από τη Ρώμη να της γνωρίσει το νέο της αμόρε, αντικρίζει με τρόμο τον νεαρό της Περούτζια. Η Χριστίνα πανικοβάλλεται, τα χάνει και δεν ξέρει τι να κάνει. Και όταν ο νεαρός αρχίζει να εκδηλώνει ερωτικές επιθυμίες περισσότερο για τη μαμά παρά για την κόρη, τότε ξεκινά ένα απίστευτο γαϊτανάκι γλυκιάς παραζάλης.

Δύο Ξένοι

Η σειρά προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 9 Οκτωβρίου 1997 και μας έδωσε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της ελληνικής τηλεόρασης (Μαρκορά, Φλώρα) και μερικές ατάκες που έχουν γίνει, πλέον, ευρέως χρησιμοποιούμενες (“Γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα”). Η σειρά του Δημήτρη Αποστόλου και του Αλέξανδρου Ρήγα ακολουθεί τον θυελλώδη έρωτα μεταξύ μιας παρουσιάστριας πρωινάδικου (Εβελίνα Παπούλια) και ενός καθηγητή θεάτρου (Νίκος Σεργιανόπουλος). Οι χαρακτήρες τους, εντελώς αντίθετοι, κάτι που εκτός από δυνατό πάθος, προκαλεί και πολύ γέλιο. Και φυσικά, ο περίγυρός τους: Η φευγάτη μητέρα του καθηγητή, η θρυλική Ντένη Μαρκορά (Ντίνα Κώνστα) που όλους τους ανακατεύει και τα κάνει όλα με το δικό της τρόπο, η τσαμπουκαλού οικιακή βοηθός (Χρυσούλα Διαβάτη), οι κουτοπόνηροι υπάλληλοι ενός τηλεοπτικού σταθμού, ο κολλητός φίλος των δύο κεντρικών ηρώων που υποκρίνεται τον γκέι και πλήθος άλλων. Όλα αυτά μας έδωσαν μια από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της ελληνικής TV.

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή 

Η κωμική σειρά του ΑΝΤ1 που λατρεύτηκε από το τηλεοπτικό κοινό ακολουθεί τρία παντρεμένα ζευγάρια και μας σύστησε τον μοναδικό χαρακτήρα (που άφησε εποχή) του “Ακάλυπτου”. Ο Ανδρέας (Αντώνης Καφετζόπουλος), ο “Ακάλυπτος” λόγω των ακάλυπτων επιταγών του, είναι ο γυναικάς, ο ωραίος, ο γλεντζές που πνίγεται από τα χρέη και απατά συνεχώς τη σύζυγό του, Αλίκη (Ρένια Λουϊζίδου). Όταν όμως διαπιστώνει κάποια σημάδια απιστίας της, τρελαίνεται και καταρρέει. Ο φίλος του, ο Μάκης (Γιώργος Παρτσαλάκης), είναι οδοντίατρος, παντρεμένος με τη Ρένα (Κωνσταντίνα Μιχαήλ) και έχει μια κόρη. Τη μονότονη ζωή του αναστατώνει ο παράφορος έρωτάς του για μια νεαρή χορεύτρια. Όλα αλλάζουν δραματικά αλλά και κωμικά αφού είναι άπειρος στην απιστία και κάνει διάφορες γκάφες. Η γυναίκα του, ανυποψίαστη στην αρχή, προσπαθεί να καταλάβει τι συμβαίνει και όταν το συνειδητοποιεί, αποφασίζει να αλλάξει συμπεριφορά. Το τρίτο ζευγάρι της ιστορίας είναι ο Ρένος (Αλέξανδρος Μυλωνάς) και η Μπέτη (Μαρία Τζομπανάκη). Εκείνη έχει μια μπουτίκ στο Κολωνάκι, είναι δυναμική και εκδηλωτική, ενώ ο Ρένος προσπαθεί να γράψει ένα μυθιστόρημα που δεν τελειώνει ποτέ.

Ψίθυροι Καρδιάς

Η πιο πετυχημένη δραματική σειρά της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η σειρά προβλήθηκε για 33 επεισόδια από τις 10 Οκτωβρίου 1997 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 1998. Ο αταίριαστος έρωτας ενός νεαρού αρχιτέκτονα (Απόστολος Γκλέτσος) με μεγάλες φιλοδοξίες και μιας πανέμορφης τσιγγάνας (Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους) λίγο κάτω από τα είκοσι. Ένας έρωτας που από τη γέννησή του κουβαλάει, σχεδόν αξεπέραστα εμπόδια, καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση τόσο με το “καθώς πρέπει” περιβάλλον του Αντώνη, όσο και με τον περιθωριακό, αλλά στεγανά κλειστό στους δικούς του κανόνες, κόσμο της Ερατoύς. Η σειρά συγκέντρωσε το απίστευτο ποσοστό του 76,6% σε τηλεθέαση.

Εγκλήματα

Η μαύρη κωμωδία σε σενάριο του Λευτέρη Παπαπέτρου αποτελεί μία διαφορετική κωμωδία για τα ελληνικά δεδομένα. Οι ακραίοι χαρακτήρες και το μαύρο, καυστικό χιούμορ ήταν τα χαρακτηριστικά της σειράς. Αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα μέχρι να βγει στον αέρα. Και εκεί, όμως, δεν ήταν η επιτυχία που όλοι περίμεναν. Από τη δεύτερη σεζόν και μετά, όμως, αγαπήθηκε από το κοινό και έφτασε να χτυπήσει μέχρι και 40%. Η σειρά ακολουθεί την παράνομη σχέση ανάμεσα σε δύο παντρεμένους, την Φλώρα (Υρώ Μανέ) και τον Αλέκο (Κώστας Κόκλας) και τις ακραίες καταστάσεις που δημιουργούνται στην προσπάθειά τους να την καλύψουν.

Κωνσταντίνου και Ελένης

Η απόλυτη κωμική σειρά που ακόμα και σήμερα δεν μπορείς να σταματήσεις να τη βλέπεις σε επανάληψη. Ο Χάρης Ρώμας και η Άννα Χατζησοφιά μας μεταφέρουν σε ένα νεοκλασσικό στο Μαρούσι που έχει δύο κληρονόμους που είναι άκρως αντίθετοι, την Ελένη Βλαχάκη (Ελένη Ράντου) και τον Κωνσταντίνο Κατακουζινό (Χάρης Ρώμας), αλλά και τους φίλους τους. Οι αστείες καταστάσεις που δημιουργούνται ανάμεσα στην μάχη τους να κερδίσουν το νεοκλασσικό θα σε κάνουν να γελάς μέχρι δακρύων. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και σήμερα κάνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Αν και στην αρχή δεν τα πήγαινε τόσο καλά και ο σταθμός ήθελε να το κόψει…

Οι Μεν Και Οι Δεν

Διονύσης, Βάνα, Τίμος, και Νανά. Όταν το ζεύγος Σταμάτη μετακόμισε στο διπλανό διαμέρισμα από το ζεύγος Δάγκα τότε δημιουργήθηκε ένα από τα πιο απολαυστικά πρωταγωνιστικά καστ.

Είσαι το ταίρι μου

Μία από τις πιο κλασσικές σειρές του MEGA που μας σύστησε σε ένα μεγάλο καστ νέων και ανερχόμενων ηθοποιών. Η ιστορία ξεκινά στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκεί, η Στέλλα (Βίκυ Σταυροπούλου), μια κοντούλα και χοντρούλα μοντελίστ, ερωτεύεται, χωρίς να τολμά να του το αποκαλύψει, τον Νίκο (Αλέκος Συσσοβίτης), ψηλό και ωραίο Έλληνα που βρίσκεται στην Αυστραλία για δουλειές. Ανάμεσα στις πελάτισσες της Στέλλας είναι και η Βίκυ (Κατερίνα Λέχου), μανεκέν από την Ελλάδα, που προσπαθεί να κάνει διεθνή καριέρα. Όπως περνά ο καιρός, η Στέλλα ζει με την φαντασίωση πώς μια μέρα ο Νίκος θα γίνει δικός της. Αλλά, η ζωή, ως συνήθως, τα φέρνει αλλιώς και στον ετήσιο χορό των Ομογενών, ο Νίκος ερωτεύεται την Βίκυ. Σε ένα ταξίδι της Στέλλας και της Βίκυς στην Ελλάδα, η δεύτερη αποφασίζει ότι θέλει να αλλάξουν θέσεις. Έτσι, η Στέλλα (ως Βίκυ, πλέον) γνωρίζει την οικογένεια του Νίκου.

Στο Παρά Πέντε

Ο Γιώργος Καπουτζίδης μας σύστησε, στη δεύτερη δουλειά του, μία παρέα που έμελλε να γίνει η πιο αγαπημένη μας παρέα στην ελληνική τηλεόραση. Η Ντάλια, η Ζουμπουλία, ο Σπύρος, η Αγγέλα και ο Φώτης ήταν πέντε άνθρωποι που βρέθηκαν στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή (ή στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή, όλα είναι θέμα του πώς το βλέπει κανείς). Από εκεί ξεκινάει μία αστυνομική κωμωδία με τους πέντε αυτούς, τελείως διαφορετικούς ανθρώπους να κυνηγούν να βρουν τους κακούς και να δένονται όλο και περισσότερο σαν άνθρωποι και παρέα. Η σειρά αποτέλεσε τεράστια επιτυχία και μία από τις κωμικές σειρές που αγαπήθηκαν όσο καμία άλλη.

Το Καφέ της Χαράς

Η δεύτερη σειρά δια χειρός Χάρη Ρώμα και Άννας Χατζησοφιάς στη συγκεκριμένη λίστα. Και… πώς να μην μπει η επιτυχημένη σειρά του ANT1 που μας μετέφερε στο Κολοκωτρονίτση και μας χάρισε άφθονο γέλιο. Έξυπνο χιούμορ, καυστικό σχόλιο ανάμεσα στις διαφορετικές αντιλήψεις των ανθρώπων του χωριού και των “πρωτευουσιάνων” και χαρακτήρες που θα ήθελες να γνωρίσεις αποτελούν τα συστατικά μίας πολύ επιτυχημένης σειράς που έγραψε τη δική της ιστορία.

Το Νησί

Το ομώνυμο βιβλίο της Victoria Hislop έχει μία αριστουργηματική σειρά 26 επεισοδίων. Ο Θοδωρής Παπαδουλάκης με το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου μας μεταφέρουν στην Κρήτη του 1930 και σε μία ιστορία αγάπης, πόνου, χωρισμού και ανθρωπιάς. Η Σπιναλόγκα και οι λεπροί, όπως ονομάζονταν τότε, παίρνουν πρώτη θέση και η σειρά αποτελεί μία από τις καλύτερες σειρές που έχουν γίνει ποτέ για την ελληνική τηλεόραση. Ένα εξαιρετικό καστ με ένα μπάτζετ αρκετά μεγάλο και ένα άψογο σενάριο. Όλα αυτά μας δίνουν την πρώτη κινηματογραφικού επιπέδου δουλειά για την ελληνική τηλεόραση.



Πηγή