Ο Όλαφ στο «τιμόνι», οι «Πράσινοι» με 5 υπουργεία, ο Λιντνερ στο ΥΠΟΙΚ – Ανακοινώνεται κυβέρνηση στη Γερμανία


Η συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία, με Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Ελεύθερους Δημοκράτες θα ανακοινωθεί στις 04:00 το απόγευμα.

Ο Όλαφ Σολτς είναι έτοιμος να αναλάβει την Καγκελαρία και οι «Πράσσινοι» θα αναλάβουν 5 υπουργεία.

Το βράδυ της Τετάρτης στο Βερολίνο οι ηγέτες των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών, έβαλαν τις τελευταίες πινελιές της συμφωνίας του συνασπισμου της κυβέρνησης, η οποία θα ανακοινωθεί το μεσημέρι στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Η Άνγκελα Μέρκελ βρέθηκε επίσης στις χθεσινές συνομιλίες με την εφημερίδα «Bild» να επισημαίνει ότι, βασικό θέμα της συζήτησης ήταν και η κρίση του κορωνοϊού και συγκεκριμένα η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, ένα ζήτημα που διχάζει πολιτικούς και επιστήμονες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Rheinische Post», το θέμα της πανδημίας επιτάχυνε τις συνομιλίες των τριών κομμάτων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης στη μετά Μέρκελ εποχή.

Ποιοι αναμένεται να αναλάβουν τα κρίσιμα υπουργεία στη νέα κυβέρνηση;

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Bild, νέος υπουργός Οικονομικών αναμένεται να είναι ο ηγέτης των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP Κριστιάν Λίντνερ.

Ένα δεδομένο που επίσης Κριστιάν Λίντνερ θα αναλάβει υπουργός Οικονομικών.

linder

Το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει η Αναλένα Μπέρμποκ, και στο υπουργείο Εργασίας παραμένει ο Σοσιαλδημοκράτης Ουμπέρτους Χάιλ.

baerbock

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναλαμβάνει ο  Μάρκο Μπούσμαν από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Οι πληροφορίες της BILD, αναφέρουν πως το κόμμα των Πρασίνων θα λάβει το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικογένειας και ένα υπερ- υπουργείο για το Κλίμα και την Οικονομία, του οποίου θα ηγηθεί πιθανότατα ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η κατανομή των υπουργείων

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η BILD, τα υπουργεία στη νέα τρικομματική κυβέρνηση κατανέμονται ως εξής:

– Το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), εκτός από την Kαγκελαρία, αναλαμβάνει τα υπουργεία Άμυνας, Εσωτερικών, Υποδομών , Εργασίας, Υγείας και Οικονομικής Συνεργασίας.

– Το κόμμα των Πρασίνων (Die Gruene) αναλαμβάνει πέντε υπουργεία: Εξωτερικών, Οικονομίας και Κλίματος, Οικογένειας, Γεωργίας και Περιβάλλοντος.

– Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) αναλαμβάνει τέσσερα υπουργεία: Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Μεταφορών και Εκπαίδευσης.



Πηγή