Πούτιν σε Μακρόν: Η επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα συνεχιστεί


Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Ρώσο ομολογό του Βάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι αμετανόητος μετά την εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως θα συνεχιστούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει το Κρεμλίνο ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνον τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας, είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.

Διαβάστε επίσης: Εσθονικό πλοίο βυθίστηκε ανοιχτά της Οδησσού

Παράλληλα από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως ο Πούτιν σχολίασε επίσης αναλυτικά την ομιλία του Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν. «Ο Πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία Η ίδια δεν έκανε απολύτως τίποτα για να αναγκάσει το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.

Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η μακροχρόνια γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».

Τι απάντησε ο Μακρόν στον Πούτιν

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ είπε ότι ο Μακρόν και Πούτιν «συζήτησαν τα ανθρωπιστικά ζητήματα», αλλά «ο Πούτιν παραμένει στη θέση του για αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και αυτό δεν είναι αποδεκτό». «Η δική λογική μας δεν είναι λογική πολέμου αλλά λογική αποκλιμάκωσης. Αλλά αυτό είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο», συνέχισε ο Καστέξ μιλώντας στο πρώτο δίκτυο της γαλλικής κρατικής τηλεόρασης, TF1.

Η τηλεφωνική επαφή πραγματοποιήθηκε «κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Πούτιν», διευκρίνισε στη συνέχεια ο Γάλλος πρωθυπουργός. «Η κατάσταση επί του εδάφους είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσμενής», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι απέναντι στη Μόσχα, «χρειαζόμαστε μεγάλη σταθερότητα στις αρχές και στις κυρώσεις», ενώ επιδιώκουμε «ειρήνη μέσω του διαλόγου», κάτι που «είναι αναμφισβήτητα πολύ δύσκολο».



Πηγή