Σαρκοζί: Ένας χρόνος φυλάκιση για παράνομη χρηματοδότηση της καμπάνιας του – Με βραχιολάκι η έκτιση ποινής


Ένοχος κρίθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του στις εκλογές του 2012. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους, χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον φορώντας ηλεκτρονικό «βραχιολάκι».

Η Εισαγγελία των Παρισίων είχε ζητήσει την παραπομπή του πρώην προέδρου «για υπέρβαση του ορίου των προεκλογικών δαπανών». Ο Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε για σκόπιμη υπέρβαση της δαπάνης στην αποτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής του το 2012, καθιστώντας τον πρώτο πρώην πρόεδρο που καταδικάστηκε δύο φορές.

Το ποινικό δικαστήριο του Παρισιού έκρινε ότι ο Σαρκοζί αγνόησε τις προειδοποιήσεις των λογιστών και ξεπέρασε τα όρια δαπανών σε μια προσπάθεια να κερδίσει ψηφοφόρους. Ο πρώην αρχηγός του κράτους ήταν απών από το δικαστήριο του Παρισιού κατά την ανάγνωση της απόφασης. Η εισαγγελία έχει ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός έτους, από την οποία οι έξι μήνες με αναστολή.

εκδίκαση της υπόθεσης «Bygmalion» ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας κατέθεσε στο δικαστήριο στις 15 Ιουνίου ότι δεν γνώριζε πώς ξοδεύονταν τα χρήματα κι ότι δεν είχε καμία εμπλοκή στην υλικοτεχνική υποστήριξη της εκστρατείας του 2012, όταν διεκδικούσε μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Γαλλίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί θα ασκήσει έφεση σε βάρος της απόφασης του δικαστηρίου.



Πηγή