Στην Κίνα για αναζήτηση φυσικού αερίου η Ευρώπη


Κίνα και άλλες χώρες προσέγγισαν η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της, αναζητώντας πλεόνασμα φυσικού αερίου προς αποστολής του στην Ευρώπη, σε περίπτωση που ξεσπάσει σύγκρουση για την Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές, οι συνομιλίες με την Κίνα ήταν περιορισμένες και δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, σύμφωνα με δύο πηγές. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μίλησαν επίσης με αξιωματούχους στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία σχετικά με την εκτροπή φορτίων φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου έχει μικρή πλεονάζουσα χωρητικότητα και κανένας παραγωγός δεν είπε ότι μπορεί να εξάγει πολύ περισσότερο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Έτσι, η ομάδα Μπάιντεν, με επικεφαλής τον ανώτερο σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόχσταϊν, προσεγγίζει επίσης καταναλωτές φυσικού αερίου, εξετάζοντας την παραίτησή τους από παραδόσεις που θα μπορούσαν να εκτραπούν προς την Ευρώπη.

Ο φόβος είναι ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, μια επίθεση που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να αντιδράσει σε τυχόν οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση σύγκρουσης, διακόπτοντας ή μειώνοντας τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των προμηθειών της.

Ο Λευκός Οίκος έχει προσεγγίσει παραγωγούς φυσικού αερίου, όπως το Κατάρ, τη Νιγηρία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Αλγερία, σχετικά με την αύξηση της παραγωγής σε περίπτωση που ξεσπάσουν εχθροπραξίες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μίλησε επίσης με εταιρείες ενέργειας όπως η Chevron Corp. και η Exxon Mobil Corp., ανέφεραν οι πηγές.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον ηγέτη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα, όπου οι συζητήσεις τους περιελάμβαναν «διασφάλιση της σταθερότητας των παγκόσμιων ενεργειακών προμηθειών», σύμφωνα με δήλωση του Λευκού Οίκου. Ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, ενός από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο, είπε ότι οι όγκοι που θα χρειαζόταν η Ευρώπη δεν μπορούν να παρασχεθούν από καμία χώρα.

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπαν ότι συζητούν πιθανές ανταλλαγές (swaps) μακροπρόθεσμων συμβολαίων φυσικού αερίου με ασιατικές χώρες.



Πηγή