Τουρισμός: Οι προϋποθέσεις εισόδου σε 10 χώρες


Μία ευχή στη Φοντάνα ντι Τρέβι… Η μαγευτική θέα του Πύργου του Άιφελ… Ο επιβλητικός ήχος του Big Ben… Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και αρκετοί ήδη ονειρεύονται πώς θα είναι οι διακοπές τους στο εξωτερικό. Βέβαια, πολλά κράτη έχουν θέσει περιορισμούς στην είσοδο των επισκεπτών, λόγω της πανδημίας. Τι ισχύει για κάθε χώρα; 

Ιταλία: Απαγόρευση πτήσεων από Βραζιλία 

Η Ιταλία έχει ταξινομήσει τα κράτη σε κατηγορίες, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων που καταγράφονται κατά μέσο όρο ημερησίως σε αυτά. Οι ταξιδιώτες από το Σαν Μαρίνο και το Βατικανό μπορούν να επισκεφτούν τη χώρα χωρίς περιορισμούς. Πολίτες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (με ορισμένες εξαιρέσεις) και την Ε.Ε. μπαίνουν στην Ιταλία με αρνητικό τεστ και υπό την προϋπόθεση ότι θα απομονωθούν για 5 ημέρες, ενώ στους ταξιδιώτες από τη Βραζιλία απαγορεύεται εντελώς η είσοδος στη χώρα. 

Γαλλία: Τεστ και υπεύθυνη δήλωση 

Πολίτες της Ε.Ε., της Ανδόρας, του Βατικανού, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν, του Μονακό, της Νορβηγίας, του Σαν Μαρίνο και της Ελβετίας μπορούν να εισέλθουν στη Γαλλία χωρίς να τεθούν σε καραντίνα.

Προϋπόθεση να έχουν αρνητικό μοριακό τεστ και να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού. Ταξιδιώτες από τη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα πρέπει, πλην του μοριακού τεστ και της δήλωσης, να απομονωθούν για εφτά ημέρες. 

Ισραήλ: Τέλη Μαΐου άνοιγμα Τουρισμού 

Ο λόγος για τη χώρα που έχει εμβολιάσει τους πιο πολλούς πολίτες από οποιαδήποτε άλλη. Από τον Μάιο, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στον Ισραήλ, θα είναι υποχρεωμένοι είτε να διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Επί του παρόντος, η είσοδος σε μη Ισραηλινούς πολίτες στη χώρα επιτρέπεται μόνο με τη χορήγηση άδειας από τις αρμόδιες Αρχές και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων, όπως είναι οι καλλιτέχνες, οι ανταποκριτές ξένων Μέσων Ενημέρωσης, οι φοιτητές και οι αθλητές. 

Τουρκία: Μόνη προϋπόθεση αρνητικό τεστ 

Η Τουρκία έχει θέσει σε ισχύ χαλαρά μέτρα για την είσοδο ταξιδιωτών, λόγω της ζημιάς που έχει υποστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας. Μοναδική προϋπόθεση για να εισέλθει σε αυτή κάποιος είναι η επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ και η συμπλήρωση ενός φυλλαδίου με τα στοιχεία του. Εξαιρούνται η Βραζιλία, η Δανία, η Νότια Αφρική και η Βρετανία, αφού οι πτήσεις από τις χώρες αυτές έχουν ανασταλεί. Πάντως, η Τουρκία ανήκει στις «κόκκινες» λίστες της Ε.Ε. και της Ρωσίας. 

Ηνωμένο Βασίλειο: Αρκεί η ταυτότητα  

Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εφαρμόζει αυστηρούς περιορισμούς, καθώς απαγορεύει τις αφίξεις από πάνω από 40 χώρες παγκοσμίως.

Για τους ταξιδιώτες των κρατών-μελών της Ε.Ε., του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου και την Ελβετία, τα ταξίδια στη χώρα επιτρέπονται με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. 

Κροατία – Μάλτα: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ 

Οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί ή διαθέτουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού εισέρχονται στην Κροατία ελεύθερα από την 1η Απριλίου. Επίσης, όποιος τουρίστας μπορεί να αποδείξει ότι έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη νόσο και έχει αντισώματα, είναι σε θέση να διασχίσει τα σύνορα της χώρας. Από τη μεριά της, η Μάλτα θα ξοδέψει πάνω από 20 εκατ. ευρώ για το επίσημο άνοιγμα του Τουρισμού τον Ιούνιο, ενώ θα υποδέχεται ταξιδιώτες που θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ. 

Ισπανία: Από Ιούνιο οι τουρίστες 

Η Ισπανία δεν έχει θέσει περιορισμούς στα ταξίδια των πολιτών της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Παρ όλα αυτά, τα ισχύοντα μέτρα τροποποιούνται συνεχώς, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Οι Βαλεαρίδες δεν θεωρούνται, πια, περιοχές κινδύνου και οι κρατήσεις, ειδικά από τη Γερμανία, αυξάνονται συνέχεια. Η χώρα της Ιβηρικής Χερσόνησου στήριξε εξαρχής την πρόταση για καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού. 

Γερμανία: Κανείς επισκέπτης χωρίς αρνητικό τεστ 

Η Γερμανία ταξινομεί τις χώρες του κόσμου ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Οι ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στη Γερμανία από κράτος που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., της ζώνης Σένγκεν ή χώρα υψηλού κινδύνου πρέπει να τίθενται σε καραντίνα στο κατάλυμά τους για 10 ημέρες. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν αρνητικό τεστ πριν αρχίσουν το ταξίδι τους, ασχέτως αν ο τόπος αναχώρησης χαρακτηρίζεται ως περιοχή κινδύνου. 

ΗΠΑ: «Σφραγισμένα» σύνορα σε Ε.Ε. 

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους πολίτες από την Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και το Ιράν, ενώ έχουν απαγορευθεί και οι οδικές μετακινήσεις από το Μεξικό και τον Καναδά.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»



Πηγή