Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί σήμερα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Πολωνίας για να συζητήσουν τη στήριξή τους προς την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία και την ενίσχυση της αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας με τη Βαρσοβία.
Ο Μπλίνκεν θα βρεθεί στην Πολωνία – συμμαχική χώρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ – μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο χθες, Τετάρτη, όπου Ουκρανοί αξιωματούχοι του ζήτησαν να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχει η Δύση για να πλήξει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Ο Αμερικανός υπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα και τον υπουργό Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι.
Περισσότερα από δυόμισι χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής τα ουκρανικά στρατεύματα δέχονται πιέσεις στο πεδίο της μάχης αντιμέτωπα με έναν καλύτερα εξοπλισμένο και αριθμητικά υπέρτερο εχθρό, καθώς προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη στην ανατολική Ουκρανία, όπου η Ρωσία επικεντρώνει τις επιθέσεις της.
Σε μια προσπάθεια να ανακτήσει κάποια πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης και να εκτρέψει την προσοχή των ρωσικών δυνάμεων, το Κίεβο εξαπέλυσε τον Αύγουστο επίθεση εναντίον της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ. Αν και αρχικά σημείωσε κέρδη, καταλαμβάνοντας πολλές περιοχές, πλέον η προέλαση του ουκρανικού στρατού έχει ανακοπεί.
Η ασφάλεια των ανατολικών συνόρων της Πολωνίας αναμένεται να βρεθεί επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο Μπλίνκεν στη χώρα, σύμφωνα με τον Μίζκο Πάουλακ, επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής στο γραφείο του Ντούντα.
Λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία η ασφάλεια έχει αναχθεί σε προτεραιότητα των χωρών που βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και η Πολωνία έχει προσπαθήσει να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.
Η Βαρσοβία έχει ενισχύσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες το 2025 αναμένεται να φτάσουν τα 43,5 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει στην Πολωνία για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Στην ατζέντα θα βρεθεί η διμερής συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτικούς σκοπούς, περιλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου πολωνικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, διευκρίνισε ο Πάουλακ.