Περισσότεροι από 70.000 Ρώσοι στρατιώτες, οι περισσότεροι εκ των οποίων εθελοντές, έχουν χάσει -επισήμως- τη ζωή τους στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, σύμφωνα με δεδομένα που ανέλυσε το BBC.
Ειδικότερα, το BBC και ο ανεξάρτητος ιστότοπος Mediazona συγκέντρωσαν στοιχεία από αναφορές των ρωσικών αρχών για τις ταυτότητες των νεκρών, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι 70.112 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στον πόλεμο, όμως πιστεύεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Μεταξύ των επίσημων νεκρών, 13.781 ήταν εθελοντές, περίπου το 20% του συνόλου των απωλειών. Πλέον ξεπερνούν άλλες κατηγορίες, όπως οι πρώην κρατούμενοι (19%), που στρατεύτηκαν με αντάλλαγμα να τους αποδοθεί χάρη για τα εγκλήματά τους και προηγουμένως ήταν η ομάδα με τα υψηλότερα ποσοστά επιβεβαιωμένων θανάτων.
Πολλές οικογένειες δεν μοιράζονται δημοσίως λεπτομέρειες για τους θανάτους των συγγενών τους και η δημοσιογραφική έρευνα δεν συμπεριέλαβε στρατιώτες που τα στοιχεία τους δεν μπορούν να διασταυρωθούν ή τους θανάτους πολιτοφυλακών στις κατεχόμενες από τη Ρωσία περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία.
Η Ουκρανία δεν δίνει απολογισμό
Αναφορικά με την Ουκρανία, σπάνια σχολιάζει τον αριθμό των απωλειών της στο πεδίο της μάχης. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι είχαν σκοτωθεί 31.000 Ουκρανοί στρατιώτες, όμως οι εκτιμήσεις που βασίζονται στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ κάνουν λόγο για πολλούς περισσότερους θανάτους.
Τα κίνητρα για τους εθελοντές
Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι από τους άνδρες που στρατεύονται στο ρωσικό στρατό προέρχονται από μικρές πόλεις της αχανούς χώρας, όπου είναι δύσκολο κάποιος να βρει σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία.
Οι περισσότεροι φαίνεται να συμμετέχουν με τη βούλησή τους, αν και ορισμένα άτομα στην Τσετσενία μίλησαν σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους για εξαναγκασμό και απειλές.
Μερικοί από τους εθελοντές είπαν ότι δεν καταλάβαιναν ότι τα συμβόλαια που υπέγραφαν δεν είχαν ημερομηνία λήξης και έκτοτε προσέγγισαν δημοσιογράφους υπέρ του Κρεμλίνου για να τους ζητήσουν, ανεπιτυχώς, βοήθεια για τον τερματισμό της υπηρεσίας τους.
Σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κίνητρα που προσφέρει η Μόσχα στους εθελοντές, αφού οι μισθοί στο στρατό μπορεί να είναι πέντε έως επτά φορές υψηλότεροι από το μέσο μισθό σε φτωχές περιοχές της χώρας, ενώ οι στρατιώτες λαμβάνουν και κοινωνικά επιδόματα, δωρεάν παιδική φροντίδα και φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι περισσότεροι από τους εθελοντές που πεθαίνουν στο μέτωπο είναι ηλικίας μεταξύ 42 και 50 ετών. Ρώσοι στρατιώτες είπαν στο BBC ότι οι αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των εθελοντών οφείλονται, εν μέρει, στην ανάπτυξή τους σε δύσκολες από επιχειρησιακή άποψη περιοχές στην πρώτη γραμμή, ιδίως στην περιοχή του Ντονέτσκ, όπου αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων για τις εξαντλημένες μονάδες στο μέτωπο.
Κύματα εθελοντών
Επιπλέον, οι ίδιοι είπαν ότι η Μόσχα στέλνει αμείλικτα κύματα εθελοντών προς τον εχθρό, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να εξαντλήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, αλλά και να τις αναγκάσει να εκθέσουν τις θέσεις τους στο ρωσικό πυροβολικό.
Πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να επιτίθενται σε ουκρανικές θέσεις με ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό, καθώς και χωρίς υποστήριξη από πυροβολικό ή στρατιωτικά οχήματα.
Οι ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης υποδηλώνουν ότι επιθυμεί να αποφύγει την αναγκαστική στράτευση, κάνοντας συνεχώς εκκλήσεις για εθελοντική θητεία, μαζί με τα κίνητρα που την κάνουν πιο ελκυστική.
Περιφερειακοί αξιωματούχοι αναρτούν διαφημίσεις σε ιστότοπους που δημοσιεύουν κενές θέσεις εργασίας και επικοινωνούν με άνδρες που έχουν χρέη ή δικαστικά προβλήματα.
Από το 2022, οι καταδικασθέντες κρατούμενοι ενθαρρύνονται επίσης να συμμετάσχουν με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους, αλλά τώρα μια νέα πολιτική δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη να αποδεχτούν μια συμφωνία για να πάνε στον πόλεμο αντί να περάσουν από δικαστήριο. Σε αντάλλαγμα, οι υποθέσεις τους παγώνουν και πιθανώς αποσύρονται εντελώς.
Ξένοι εθελοντές
Η έρευνα έδειξε ότι ένας μικρός αριθμός των νεκρών εθελοντών ήταν από άλλες χώρες. Συνολικά, καταγράφηκαν 272 τέτοιες περιπτώσεις, που κυρίως ήταν άνδρες από χώρες της Κεντρικής Ασίας, όπως το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν.
Στους αλλοδαπούς που ζουν ήδη στη Ρωσία χωρίς έγκυρες άδειες εργασίας ή βίζα, οι οποίοι συμφωνούν να «εργάζονται για το κράτος», υπόσχονται ότι δεν θα απελαθούν και τους προσφέρεται μια απλοποιημένη διαδρομή για την απόκτηση υπηκοότητας εάν επιβιώσουν από τον πόλεμο.