Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δανείσει στην Ουκρανία έως και 35 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της, παράσχοντας έτσι τη μερίδα του λέοντος του δανείου που φτάνει συνολικά τα 44,7 δισ. ευρώ. Το ποσό του δανείου είχε συμφωνηθεί νωρίτερα, φέτος, από τα κράτη της G7.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το δάνειο με ανάρτησή της στο X, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο Κίεβο.
«Οι ανελέητες ρωσικές επιθέσεις σημαίνει ότι η Ουκρανία χρειάζεται τη συνεχή υποστήριξη της ΕΕ», έγραψε, προσθέτοντας ότι το δάνειο ήταν μέρος της «δέσμευσης της G7».
Το δάνειο αντιπροσωπεύει «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», είπε η φον ντερ Λάιεν σε δημοσιογράφους στο Κίεβο. «Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι μπορούμε να παραδώσουμε αυτό το δάνειο στην Ουκρανία πολύ γρήγορα, ένα δάνειο που υποστηρίζεται από τα απροσδόκητα κέρδη από δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία».
Τον Ιούνιο, η Ομάδα των G7, η οποία συγκεντρώνει μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, συμφώνησε να δανείσει συνολικά περίπου 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας ως εγγύηση τα μελλοντικά απροσδόκητα κέρδη από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην ΕΕ και αλλού.
Οι δυτικές χώρες πάγωσαν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς που βρίσκονται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ως μέρος ενός τεράστιου κύματος κυρώσεων που επιβλήθηκε μετά την εντολή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Περίπου τα δύο τρίτα των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, ή περίπου 210 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκονται στην ΕΕ, ενώ μόλις 3 δισεκατομμύρια δολάρια βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ.
Το δάνειο της ΕΕ στην Ουκρανία εξακολουθεί να απαιτεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών του μπλοκ.
«Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, η Επιτροπή θα εργαστεί για να διασφαλίσει την ταχεία υιοθέτηση της πρότασης», ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετικό δελτίο τύπου, τονίζοντας ότι αυτό στέλνει «ένα σαφές μήνυμα ότι το βάρος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας θα επωμιστούν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή της».
Τα κονδύλια της ΕΕ αναμένεται να παραδοθούν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.
Ο μηχανισμός χρηματοδότησης δεν μπορεί να δεσμεύσει οριστικά τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Η ΕΕ ανησυχεί ότι μια τέτοια κίνηση θα αποθάρρυνε άλλες χώρες να διατηρήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο μπλοκ.