Αντίστροφη μέτρηση για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ πιθανώς την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Εν μέσω εκρηκτικού, κυριολεκτικά και μεταφορικά κλίματος στη Μέση ανατολή, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί τόσο με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες για το τετ α τετ Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη κλειδώνουν αυτές τις ώρες με την Αθήνα να προσέρχεται χωρίς αυταπάτες για τη δυσκολία προσέγγισης με την Τουρκία. Βασικός στόχος η συνέχιση της προσπάθειας αποκατάστασης των σχέσεων, κρατώντας τα θετικά όπως τις μηδενικές παραβιάσεις και παραβάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, την καλύτερη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος και την καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της visa express που βοήθησε πολύ το Ανατολικό Αιγαίο.
Ο Πρωθυπουργός έχοντας υπόψη ότι ο πυρήνας του τουρκικού αναθεωρητισμού δεν έχει αλλάξει και πως η «γαλάζια πατρίδα» παραμένει στο τραπέζι και συνιστά μια ευθεία αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας θα επιχειρήσει να διαπιστώσει αν υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για ένα βήμα μπροστά στο διάλογο. Προσέρχεται άλλωστε στο ραντεβού έχοντας ανακοινώσει προ 24 ωρων την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας Μπελαρά που θα κάνει το στόλο ασυναγώνιστο στο Αιγαίο.
Η ομιλία στον ΟΗΕ
Ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει την ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει το επόμενο έτος την θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σύνθημά της το τρίπτυχο Διάλογος, Δημοκρατία, Διπλωματία, καθώς και στις μεγάλες, παγκόσμιες γεωπολιτικές και τεχνολογικές προκλήσεις.
Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός θα κάνει δύο παρεμβάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον (Summit of the Future), την Κυριακή (στην Ολομέλεια της Συνόδου) και τη Δευτέρα, 22 και 23 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Μέλλον είναι μια πλατφόρμα που θα ασχοληθεί με προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η οικονομική αστάθεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ψηφιακή διακυβέρνηση και οι απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.
«Καυτά» τετ α τετ με Νετανιάχου, Αμπάς, Γκουτέρες
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ηγέτες, μεταξύ των οποίων: με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vucic (Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου), τον Πρόεδρο του Παναμά Jose Raul Mulino (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου), και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου Albin Kurti.(Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου).
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τον Πρίγκιπα-Διάδοχο και πρωθυπουργό του Μπαχρέιν Salman bin Hamada Al Khalifa (Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου) , τον πρίγκιπα-διάδοχο του Κουβέιτ Sheikh Sabah Al Khalid Al Sabah (Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου), καθώς και με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Αbbas (Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου).
Βράβευση από τον Αλμπέρ Μπουρλά
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός θα είναι ένα από τα τέσσερα πρόσωπα που θα τιμηθούν φέτος με το βραβείο Global Citizen, το οποίο απονέμει το επιφανές αμερικανικό think tank Atlantic Council. O Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει σύντομη ομιλία παραλαμβάνοντας το βραβείο. Το βραβείο θα απονείμει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά
Μαζί του θα βραβευθούν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Γκάνας Νάκα Ακούφο-Άντο και η πρωτοπόρος στον τομέα της ψυχαγωγίας από τη Νότια Κορέα Μίκι Λι, σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στις 23 Σεπτεμβρίου (7.00-9.00μ.μ.).
Σύμφωνα με το Atlantic Council, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βραβευτεί ως αναγνώριση για «την αξιοσημείωτη σταδιοδρομία του τόσο στη δημόσια διοίκηση όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις ηγετικές του ικανότητες στη διακυβέρνηση της χώρας αλλά και στις διατλαντικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες υποθέσεις». «Αναδεικνύοντας τόσο αξιόλογα άτομα – δύο άνδρες και δύο γυναίκες από τρεις ηπείρους – ελπίζουμε να εμπνεύσουμε άλλους να μιμηθούν τη συμβολή τους σε έναν καλύτερο κόσμο», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Atlantic Council, Φρέντερικ Κέμπε.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το νέο τοπίο που διαμορφώνει για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ όπως πάντα θα επισκεφθεί και την ομογένεια.