Εκρηκτική ήταν για μια ακόμη φορά η Συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, που εν μέσω εντάσεων και διαφωνιών αποφάσισε να γίνει το Συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου και οι εκλογές 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.
Η εκλογή του Προέδρου θα έχει κάτι διαφορετικό που δεν είχαν μέχρι τώρα οι εκλογικές διαδικασίες στο κόμμα, καθώς οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να έχουν καταθέσει το Πόθεν Έσχες τους, όπως προέβλεπε η πρόταση στου Χρήστου Σπρίτζη, η οποία πέρασε οριακά, με 87 ψήφους υπέρ και 84 ψήφους κατά.
Η τελική απόφαση αποτελεί μια νέα ήττα για τον Στέφανο Κασσελάκη, αφού στην ουσία πέρασε η πρόταση των «87». Επίσης ήττα σημείωσε και ο Νίκος Παππάς, καθώς η πρόταση του το έκτακτο συνέδριο να είναι και καταστατικό, δεν έλαβε την έγκριση από την Κεντρική Επιτροπή.
Πυρά κατά Κασσελάκη, από Φάμελλο, Γεροβασίλη και Πολάκη
Ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, που πραγματοποιούσε επίσκεψη στην Άρτα, εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη, δέχτηκε σφοδρά πυρά, μεσούσης της διαδικασίας από την ομάδα των 87, τον Σωκράτη Φάμελλο, την Όλγα Γεροβασίλη και τον Παύλο Πολλάκη.
«Απαράδεκτους» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος τους χαρακτηρισμούς των «κουκουλοφόρων» και της «εκτροπής», ενώ κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη για πολιτικές παλινωδίες, προσωπική υπερπροβολή που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην συρρίκνωση και την κοινωνική απαξίωση.
Από την πλευρά της η Όλγα Γεροβασίλη, σε ανάρτησή της στο Χ, που έκανε μέσα από τη συνεδρίαση του οργάνου, ανέφερε: «Η ανασφάλεια στην πολιτική είναι ένδειξη αδυναμίας. Ο Στέφανος Κασσελάκης θα μπορούσε να επισκεφτεί την #Άρτα μια άλλη ημέρα και όχι την ώρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θέλει να ηγηθεί εκ νέου. Εξάλλου στην Άρτα είμαστε φιλόξενοι άνθρωποι».
Τη διαφωνία του με την πρόταση της πλειοψηφίας επί του χρονοδιαγράμματος για το συνέδριο και την εκλογή προέδρου και ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε ο Παύλος Πολάκης, καταθέτοντας παράλληλα πρόταση για την επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να μην παρατείνεται η σημερινή εσωκομματική κατάσταση.
Παράλληλα είπε ότι όλοι γνωρίζουν πως αρχικά στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη, προσθέτοντας: «Προσπάθησα να βοηθήσω, συγχώρεσα πάρα πολλές ατιμίες απέναντι μου, δεν βγήκα ποτέ να πω πράγματα δημόσια. Όμως, έτσι δεν πάμε μπροστά και κυρίως δεν νικάμε και λόγω ηγεσίας και λόγω γραμμής».
Το μεγαλύτερο πλήγμα, όμως ο έκτπωτος Πρόεδρος το δέχτηκε από τους «87», που ενέκριναν την τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη, για υποχρεωτική κατάθεση Ποθεν Έσχες από τους υποψηφίους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός πυ έκανε τους υποστηρικτές του να αποχωρήσουν από την αίθουσα, φωνάζοντας συνθήματα.
Πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας – «Ναι» και στη πρόταση Σπίρτζη για «Πόθεν Έσχες»
Το χρονοδιάγραμμα για το χρόνο του Συνεδρίου, τις εκλογές και την εκλογική διαδικασία αποφάσισαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά από ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή, ενώ πέρασε και η τροπολογία του Χρήστου Σπίρτζη για την κατάθεση πόθεν έσχες από τους υποψηφίους προέδρους.
Τελικά, πέρασε η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους υπέρ.
Συνολικά 62 ψήφους έλαβε η πρόταση Τζάκρη, 9 η πρόταση Πολάκη, ενώ υπήρξαν και δύο λευκά.
Αυτό σημαίνει συνέδριο 1- 3 Νοεμβρίου και εκλογές 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου.
Το συνέδριο δεν θα είναι καταστατικό, καθώς δεν πέρασε η τροπολογία του Νίκου Παππά.
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Τζάκρη είχε προτείνει έκτακτο συνέδριο 5-6 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου και ΚΕ στις 3 Νοεμβρίου και 9 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου. Η πρόταση του κ. Πολάκη προέβλεπε διαρκές συνέδριο (με τους ίδιους συνέδρους με τον Φεβρουάριο) στις 5 Οκτωβρίου και ψηφοφορία για πρόεδρο στις 3 Νοεμβρίου και 10 Νοεμβρίου εφόσον προκύψει ανάγκη δεύτερου γύρου.
Η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί την ίδια ημέρα με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, δηλαδή στις 24 Νοεμβρίου, ενώ η ταυτόχρονη εκλογή Κεντρικής Επιτροπής και προέδρου θα είναι αντικείμενο ψηφοφορίας στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Οκτωβρίου. Οι «κασσελίστας» από την πλευρά τους ισχυρίζονται πως δεν προβλέπεται καταστατικά να μην γίνει ταυτόχρονη εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής.
Η κατάθεση υποψηφιοτήτων θα γίνει μέχρι τις τις 24 Οκτωβρίου, με τις 30 υπογραφές μελών και κατατεθειμενο πόθεν έσχες.
«Δεν κόβεται κανείς, αλλά και τίποτα από όλα όσα ακούμε δεν θα μείνει κάτω από το τραπέζι. Καρεκλοκενταυρος ετών 35 δεν θα υπάρξει στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο Χρήστος Σπίρτζης.
Η πρόταση Θεοχαρόπουλου υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκε καταμέτρηση: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», ανέφερε.
Πόθεν Έσχες για τους υποψήφιους προέδρους
Πέρασε και η τροπολογία Χρήστου Σπίρτζη για την κατάθεση πόθεν έσχες από τους υποψηφίους προέδρους. Η πρόταση πέρασε με 87 ψήφους υπέρ και 84 κατά.
Η τροπολογία ορίζει ότι «ο υποψήφιος μαζί με την υποβολή υποψηφιότητας πρέπει να υποβάλει και πόθεν έσχες». Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί τι θα γίνει αν κάποιος δεν καταθέσει πόθεν έσχες. Πάντως, το πόθεν έσχες θα πρέπει να υποβληθεί όπως κατατίθεται στις αρμόδιες Αρχές. Το συνέδριο θα λάβει την τελική απόφαση.
Προσπάθεια για ενιαία πρόταση Κασσελίστας – πολακικών για το χρόνο εκλογών
Νωρίτερα, έγινε προσπάθεια για ενιαία πρόταση βουλευτών που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη και στον Παύλο Πολάκη ως προς τους χρόνους διεξαγωγής του συνεδρίου και των εκλογών, διατυπώθηκε διαφωνία ως προς το χρόνο εκλογής της Κεντρικής Επιτροπής.
Τελικώς ο κ. Πολακης δεν συμφώνησε να κατατεθεί ενιαία πρόταση με τους κασσελακικούς ως προς τις ημερομηνίες διεξαγωγής του συνεδρίου και των εκλογών, επιδιώκοντας να μην σπάσει η πρόταση του που είναι και για διαρκές συνέδριο, με τους ίδιους συνέδρους.