Οι επόμενοι τέσσερις μήνες θα καθορίσουν το αν Ελλάδα και Τουρκία, μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες διαφορών στο Αιγαίο, θα καταφέρουν να συνδιαμορφώσουν τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να μπουν στην ουσία της διαφοράς και να οδηγηθούν στη διεθνή δικαιοσύνη ή αν θα συνεχίσουν να κλωτσούν το τενεκεδάκι, ευελπιστώντας πως τα ήρεμα νερά θα διατηρηθούν.
Εδώ και λίγα 24ωρα Αθήνα και Άγκυρα έχουν βάλει μπροστά τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη ο οποίος προς το παρόν κορυφώνεται τον Ιανουάριο του 2025 με τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στην Άγκυρα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία» δήλωσε ο Πρωθυπουργός στον ΟΗΕ υπογραμμίζοντας όμως πως αν πρόκειται να γίνει αυτή η προσπάθεια θα πρέπει και οι δύο πλευρές να υιοθετήσουν μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς τους, δείχνοντας προς την Τουρκία.
Προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας δείχνει και ο Ερντογάν με δηλώσεις του από την Κωνσταντινούπολη «εκεί, στην συνάντηση μας, θα συζητήσουμε αυτό το θέμα…Ο Πρωθυπουργός (Κυριάκος Μητσοτάκης) μας δήλωσε ότι θα θεσει τα θέματα στο τραπέζι και θα λύσει αυτό το πρόβλημα».
Το καθοριστικό τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν
Μέσα στον Οκτώβριο σύμφωνα με πληροφορίες επανεκκινούν όλες οι επαφές των δύο πλευρών, ο Πολιτικός Διάλογος, τα ΜΟΕ και η θετική ατζέντα ενώ μέχρι το Νοέμβριο αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο Χακάν Φιντάν για να συναντήσει τον Γιώργο Γεραπετρίτη.
Σε αυτό το τετ α τετ αναμένεται να διερευνηθούν οι όροι του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
«Δικαιώνεται η επιλογή της επαναπροσέγγισης»
Τις εξελίξεις σχολίασε στο CNN Greece ο διεθνολόγος και Βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατσηβασιλείου.
«Δικαιώνεται η επιλογή Μητσοτάκη να ακολουθήσει τη στρατηγική της επαναπροσέγγισης. Η Αθήνα θεωρεί οτι μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να αξιολογήσουν αν είμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Δηλαδή να προχωρήσουμε στον πυρήνα της συζήτησης της διαφοράς μας.
Μόνο ανοιχτό ζήτημα είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα και μόνη βάση συζήτησης το διεθνές δίκαιο» σημειώνει και προσθέτει πως «διάλογος δε σημαίνει υποχωρητικότητα ή ενδοτισμός. Διάλογος σημαίνει ευθύνη και πίστη στα επιχειρήματα σου».
«Ποιοτική αναβάθμιση στις σχέσεις μας»
Ανώτερη πηγή εξηγούσε στο CNN Greece πως αυτή τη φορά η εντολή στους Υπουργούς είναι διαφορετική και πως «υπάρχει ποιοτική αναβάθμιση στις σχέσεις μας». Η εντολή είναι για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης όχι για διαπραγμάτευση.
Το αν όντως υπάρξει διαπραγμάτευση θα αποφασιστεί τον Ιανουάριο. Για να οδηγηθούμε όμως μέχρι αυτό το σημείο έπρεπε να προηγηθούν όλα όσα έγιναν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, τα οποία φάνταζαν αδύνατα για δεκαετίες, η απουσία παραβιάσεων και υπερπτήσεων, η απουσία ρητορικών εξάρσεων όπως της έκφρασης «θα έρθουμε ξαφνικά μία νύχτα» και η συνεργασία στο μεταναστευτικό.
«Σαφείς κόκκινες γραμμές»
Δεν πρόκειται να συζητήσουμε θέματας κυριαρχίας επισημαίνουν Κυβερνητικά στελέχη στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, είτε μέσα στο κόμμα είτε προς την αντιπολίτευση, «σε αυτούς που στο εσωτερικό προσπαθούν να χτίσουν ένα αφήγημα ενδοτικότητας» πως όλα αυτά είναι «διηγήματα επιστημονικής φαντασίας».
Την ίδια ώρα η Άγκυρα εμφανίζεται ανοιχτή να συζητήσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, με το καθεστώς ιδιωτικού πανεπιστημίου, με τμήματα Θεολογίας, Φιλοσοφικής και ίσως και Καλών Τεχνών.