Ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε το Σάββατο (21/2) την απόφασή του να αυξήσει από 10% σε 15% το ποσοστό των δασμών που είχε επιβάλει προηγουμένως σε εισαγωγές από όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ εξήγησε ότι αποφάσισε να αυξήσει τον δασμό στο «πλήρως επιτρεπόμενο και νομικά δοκιμασμένο» 15% έπειτα από «πολλούς μήνες σκέψης».
«Κατά τους επόμενους λίγους μήνες, η κυβέρνηση Τραμπ που θα καθορίσει και θα εκδώσει τους νέους και νομικά επιτρεπτούς δασμούς, οι οποίοι θα συνεχίσουν την εξαιρετική διαδικασία μας για να κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά – ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!!!», υποστήριξε.
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται στον απόηχο της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου το οποίο την Παρασκευή (20/2) απέρριψε τους εκτεταμένους δασμούς που έχει επιβάλλει σε μια σειρά από χώρες ένα ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής και της οικονομικής ατζέντας του αμερικανού προέδρου.
Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάνθηκε την Παρασκευή με έξι ψήφους έναντι τρεις ότι ο Τραμπ δεν έχει την εξουσία να επιβάλλει μονομερώς δασμούς σε σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου βάσει ομοσπονδιακού νόμου περί έκτακτων εξουσιών προκαλώντας την οργισμένη αντίδρασή του και την ανακοίνωση για την επιβολή επιπλέον δασμών 10%.