Το φαινόμενο La Nina εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος στο CNN Greece, υπογραμμίζοντας πως δεν είμαστε ακόμα σε τέτοια φάση, και δεν είναι σίγουρο αν θα μπούμε, σύμφωνα με τις έως τώρα εποχικές προγνώσεις. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ο φετινός χειμώνας στην Ευρώπη αναμένεται πιο κρύος σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, λόγω του La Nina.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που επικαλείται το Bloomberg, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σκανδιναβία θα είναι τα πιο κρύα μέρη της Ευρώπης κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Αντίθετα, η νοτιοανατολική Ευρώπη και η νότια Ισπανία είναι πιθανό να παραμείνουν θερμές, σύμφωνα με τη Maxar Technologies.
Ο κ. Λαγουβάρδος επισημαίνει ότι βρισκόμαστε στην περίοδο κατά την οποία το φαινόμενο παρακολουθείται από τα κέντρα του εξωτερικού.
«Δεν είμαστε ακόμα σε αυτή τη φάση (του La Nina). Αυτό παρακολουθείται από μεγάλα κέντρα του εξωτερικού. Εξαιρετική δουλειά κάνει η αυστραλιανή μετεωρολογική υπηρεσία γιατί είναι κοντά στην περιοχή, η οποία είναι και από αυτές που ανακοινώνουν σε ποιο επίπεδο είμαστε. Τώρα είμαστε απλά σε αυτό που ονομάζουν «Παρακολούθηση«, το« La Nina Watch» σημειώνει και συνεχίζει:
«Δηλαδή δεν έχουμε μπει, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη πιθανότητα, αλλά όχι σίγουρα, ότι μπορεί να μπούμε σε κατάσταση La Nina τους επόμενους μήνες, από την αρχή της καινούριας χρονιάς, αλλά αυτό είναι ακόμα πολύ αβέβαιο».
Το ανάποδο του El Nino
Τι είναι όμως το φαινόμενο La Nina; Όπως εξηγεί ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «το La Nina είναι το ανάποδο φαινόμενο του El Nino». Αυτό σημαίνει ότι πέφτουν οι θερμοκρασίες στην περιοχή που επηρεάζει και τα νερά στις περιοχές του Ειρηνικού που είναι κοντά στον Ισημερινό, ψυχραίνονται επιφανειακά.
Όπως λέει, το La Nina «είναι ένα φαινόμενο το οποίο προφανώς επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα. Όταν έχουμε για παράδειγμα El Nino, που έχουμε ζεστά νερά, έχουμε συνήθως υψηλές θερμοκρασίες γιατί ανεβάζουν τον μέσο όρο της θερμοκρασίας του πλανήτη, ξεκινώντας από τα νερά του Ειρηνικού».
«Στο La Nina έχεις το ανάποδο γεγονός, μπορεί να ρίξει λίγο τις θερμοκρασίες σε εκείνη την περιοχή (Ειρηνικό). Αλλά μέχρι εκεί, δηλαδή δεν έχει επιπτώσεις τόσο μακριά, και ειδικά την περιοχή μας», συνεχίζει ο ίδιος.
«Κάθε μήνα βγαίνει μια εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει. Η εκτίμηση τώρα απέχει πολύ», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ το χαρακτηρίζει «αργής εξέλιξης φαινόμενο με μεγάλη διάρκεια».
Όσον αφορά τις περιοχές που επηρεάζονται από το φαινόμενο, ο κ. Λαγουβάρδος σημειώνει: «Ο καιρός στην Ευρώπη είναι ακόμα αβέβαιο πόσο θα επηρεαστεί από φαινόμενα La Nina. Στην περιοχή μας ακόμα λιγότερο».
Δεν σχετίζεται με τις θερμοκρασίες του Οκτωβρίου στην Ελλάδα
Παράλληλα, ο κ. Λαγουβάρδος υπογραμμίζει ότι οι θερμοκρασίες του Οκτωβρίου στη χώρα μας, δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το La Nina.
Υπενθύμισε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, που ακολουθήθηκαν από μια ψυχρή εισβολή που έριξε τις θερμοκρασίες σε κανονικά επίπεδα, ενώ όπως λέει θα ξαναέχουμε θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά.
«Αλλά είναι πράγματα τα οποία συμβαίνουν μέσα στο φθινόπωρο, ούτε ακραία είναι. Απλά γίνεται συχνότερο, αυτό έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή», καταλήγει.