Δραματική παραμένει η καθημερινότητα των κατοίκων στη Γάζα, στη σκιά της επιστολής από την κυβέρνηση Μπάιντεν με την οποία δίνει διορία 30 ημερών στην κυβέρνηση Νετανιάχου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, καθώς η όποια βοήθεια φτάνει με το σταγονόμετρο και φυσικά δεν επαρκεί.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αμερικανική επιστολή διέρρευσε ενόψει των προεδρικών εκλογών, καθώς πολλοί είναι οι Δημοκρατικοί ψηφοφόροι που ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου.
Δεν είναι σαφές πόση πρόοδο θα πρέπει να σημειώσει το Ισραήλ εντός αυτού του χρονικού πλαισίου για να καθησυχάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Στην επιστολή, παραθέτονται συγκεκριμένα σημεία δράσης για το Ισραήλ προκειμένου να μετριάσουν τον αυξημένο κίνδυνο πείνας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του να επιτραπεί σε τουλάχιστον 350 φορτηγά την ημέρα να εισέρχονται στη Γάζα μέσω των τεσσάρων μεγάλων διαβάσεων της περιοχής ενόψει του χειμώνα.
Είναι απίθανο, ωστόσο, οι ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους να παγώσουν στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, το Ισραήλ αψήφησε επανειλημμένα τα τελεσίγραφα των ΗΠΑ χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική τιμωρία.
Μόλις αυτή την εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αναπτύξουν ένα σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στο Ισραήλ, μαζί με αμερικανικά στρατεύματα για τη λειτουργία του, παρέχοντας μια σημαντική αναβάθμιση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τότε που η επιστολή έφτασε στα χέρια των Ισραηλινών την Κυριακή (13/10) τότε έφτασε και η πρώτη ανθρωπιστική βοήθεια στη βόρεια Γάζα μετά από δύο εβδομάδες.
Είκοσι οκτώ φορτηγά με αλεύρι για τους φούρνους και ένα με καύσιμα μπήκε στην περιοχή.
Την Τρίτη (15/10), 30 φορτηγά στάλθηκαν στο πέρασμα, αλλά μόνο 12 πέρασαν στη Γάζα λόγω καθυστερήσεων στη διαδρομή και στη διεκπεραίωση.
Ισραηλινός υπουργός υπερασπίστηκε το πρωί της Τετάρτης (16/10) την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα και δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το περιεχόμενο της επιστολής Μπάιντεν.
«Αυτή η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν να ασκήσει μαζική πίεση στο ανθρωπιστικό ζήτημα είναι λανθασμένη και στο τέλος θα μας αναγκάσει να παρατείνουμε τις μάχες», δήλωσε στο ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ο Αμιχάι Τσίκλι, υπουργός Διασποράς και μέλος του κόμματος Λικούντ του πρωθυπουργού.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια, σε πολλές περιπτώσεις, πέφτει σε λάθος χέρια. Επιπλέον, η πρακτική του αποκλεισμού που επιτρέπει στους αμάχους να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι παίζουν ρόλο και εσωτερικές αμερικανικές εκτιμήσεις», πρόσθεσε.
Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι εκτρέπει τη βοήθεια από εκείνους που τη χρειάζονται στη Γάζα.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δεν έχουμε προμήθειες στα καταφύγια, πολύ λίγα τρόφιμα και μηδενικές διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ για να φτάσει οτιδήποτε στην Τζαμπάλια, όπου έχουν παγιδευτεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι», λέει ο Γεώργιος Πετρόπουλος, επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, OCHA, στη Γάζα.
Περίπου 400.000 Παλαιστίνιοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Τι αναφέρει η επιστολή
Στην επιστολή η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι αντιμετωπίζει πιθανή τιμωρία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής διακοπής της μεταφοράς όπλων από τις ΗΠΑ, εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για να επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Η τετρασέλιδη επιστολή που συντάχθηκε από κοινού από τον Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, και τον Λόιντ Όστιν, τον υπουργό Άμυνας φέρει ημερομηνία 13 Οκτωβρίου εστάλη στον Γιοάβ Γκαλάντ, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας, και στον Ρον Ντέρμερ, τον υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων.
Η αυθεντικότητά της επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την Τρίτη (15/10).
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν απευθύνει επανειλημμένες εκκλήσεις για αύξηση των παραδόσεων τροφίμων και φαρμάκων στη Γάζα, αλλά οι αποστολές βοήθειας προς το εμπόλεμο έδαφος βρίσκονται σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών, ανέφερε ο ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα.
Ισραηλινός αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε στο Reuters ότι το Ισραήλ εξετάζει την επιστολή.
«Το Ισραήλ λαμβάνει σοβαρά υπόψη του το θέμα αυτό και σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που διατυπώνονται στην επιστολή αυτή με τους Αμερικανούς ομολόγους μας», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Από την πλευρά του ο Μίλερ αποκάλυψε ότι πρόθεση της αμερικανικής πλευράς ήταν η επιστολή να μην διαρρεύσει και πρόσθεσε ότι ο χρόνος της αποστολής δεν σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές του επόμενου μήνα, αν και πολλοί Αμερικανοί Αραβικής στην πολιτεία του Μίσιγκαν όπου Ντόναλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις δίνουν μάχη στήθος με στήθος έχουν εκφράσει οργή για την στήριξη του Λευκού Οίκου στο Ισραήλ.
Οι αναλυτές στρατηγικής των Δημοκρατικών τρέφουν φόβους ότι η δυσαρέσκεια για τη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει την Καμάλα Χάρις, την αντιπρόεδρο και υποψήφια του κόμματος, να χάσει την πολιτεία από τον Ντόναλντ Τραμπ στην ψηφοφορία της 5ης Νοεμβρίου.
Η επιστολή διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις στη χρηματοδοτούμενη από τις ΗΠΑ βοήθεια στα σημεία διέλευσης προς τη Γάζα και αναφέρει ότι η ροή της βοήθειας προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έδαφος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% από τότε που το Ισραήλ υποσχέθηκε τον περασμένο Μάρτιο να επιτρέψει περισσότερες παραδόσεις.