Κοινή είναι η αγωνία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής μεταξύ των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως φάνηκε και με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Ιωακειμίδη.
Με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία στη Βαλένθια, ο πολύπειρος αυτοδιοικητικός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο ΕΜΠ, ανέλυσε με διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις τις συνέπειες που θα είχε για την Αττική η εκδήλωση ενός ανάλογου φαινομένου, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη την κατάσταση στον Κηφισό, αλλά και την αποψίλωση των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου από τις πυρκαγιές των τελευταίων ετών.
Ειδικότερα, ο κ. Ιωακειμίδης όρισε τον άναρχο εγκιβωτισμό του Κηφισού και των υπόλοιπων ποταμών και ρεμάτων της Αττικής ως τον κυρίαρχο παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση καταστροφών στην Αττική, ανάλογων με όσα συνέβησαν στην Βαλένθια, καθώς η παροχετευτική ικανότητά τους έχει μειωθεί δραματικά – όπως είπε – σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.
Υπογράμμισε μάλιστα, την ανάγκη εκπόνησης επικαιροποιημένων μελετών, με βάση τα σύγχρονα κλιματολογικά δεδομένα, ώστε να προκύψουν συγκεκριμένες προτάσεις για διαφορετικά ενδεχόμενα υδάτινων όγκων: «Οφείλουμε να κάνουμε μια καινούργια μέτρηση, ένα καινούργιο σχέδιο, με σενάρια που θα εξετάζουν διαφορετικά χιλιοστά βροχής.
«Αν πάμε στα νούμερα που είχαμε στη Βαλένθια, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο – και δεν θέλω να τρομάξω κανέναν – διότι ο Κηφισός είναι ο τελικός αποδέκτης όλων» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ενδεικτική της κοινής αγωνίας για την ανάσχεση των κινδύνων από την κλιματική κρίση και της ταύτισης απόψεων που φαίνεται να υπάρχουν στο θέμα αυτό, ήταν η αποστροφή του κ. Ιωακειμίδη, ο οποίος εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πάγια θέση που έχει διατυπώσει επανειλημμένως ο Περιφερειάρχης Αττικής για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, με παράλληλη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων. Όπως τόνισε, «ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε απόλυτο δίκιο όταν είπε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή σαν μια πανδημία.
Έχουμε στα χέρια μας μια μελέτη της Περιφέρειας Αττικής εδώ και δύο χρόνια. Προβλέπει έργα 225 εκατ. ευρώ, για τα οποία δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ – αν πάμε τώρα στα αντιπλημμυρικά, έχω την αίσθηση ότι ένα δις ευρώ είναι λίγο», ενώ από πλευράς του επανέφερε την πρόταση της παράταξής του για παρακράτηση από την Περιφέρεια του 1% από το συνολικό ΦΠΑ που εισπράττεται στην Αττική, προκειμένου να διατεθεί στην αντιπλημμυρική θωράκιση «ένα ποσό περίπου 500 εκ. ευρώ στο χρονικό όριο της τρέχουσας θητείας μας».
Πρόσθεσε δε, ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που όπως ανάφερε, δεν προωθήθηκε από την κεντρική κυβέρνηση.
Ο κ. Ιωακειμίδης, αφού επεσήμανε την ολιγωρία των προηγούμενων διοικήσεων στα εν λόγω ζητήματα – «η Περιφέρεια δεν έχει τίποτα, όταν έφυγε ο κ. Πατούλης τα άφησε όλα άδεια», είπε χαρακτηριστικά –στάθηκε στην ανάγκη για συνεννόηση μεταξύ όλων των παρατάξεων για την εκπόνηση μιας βιώσιμης λύσης.
«Για τα θέματα αυτά, εγώ δεν θέλω να κάνω αντιπολίτευση. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, να πιέσουμε προς τη σωστή κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάθε Δήμαρχος και κάθε Περιφερειάρχης θα κριθεί από τα χρήματα που θα πάρει από την κυβέρνηση».
Παράλληλα, εμφανίστηκε επικριτικός για την απουσία εκπροσώπων της κεντρικής κυβέρνησης κατά την πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι γειτνιάζοντες με τον Κηφισό Δήμοι της Αττικής με την Περιφέρεια, προκειμένου να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης κινδύνων από υπερχείλιση του ποταμού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι οι όποιες σχετικές ενέργειες πρέπει να γίνουν συντεταγμένα και άμεσα, καθώς η εξέλιξη της κλιματικής κρίσης είναι ραγδαία και οι συνέπειές της απρόβλεπτες, επισημαίνοντας την ανάγκη για την υιοθέτηση των απαραίτητων νομοθετικών μεταρρυθμίσεων:
«Θέλουμε ένα θεσμικό καθεστώς που να τρέχουν γρήγορα τα έργα. Διότι και τα χρήματα να έχουμε με το θεσμικό καθεστώς που ισχύει σήμερα, θέλουμε 10-15 χρόνια να εκτελέσουμε έργα. Αστείο πράγμα για να προλάβουμε την κλιματική αλλαγή που έρχεται τρέχοντας. Που δεν ξέρουμε αν αύριο το πρωί θα γίνει αυτό που έγινε στη Βαλένθια» είπε χαρακτηριστικά.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Ιωακειμίδης ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έχει σημάνει «καμπανάκι κινδύνου», ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς από την πρώτη μέρα που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη, δήλωσε δημόσια ότι επιδιώκει συναίνεση και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με όλες τις παρατάξεις, χωρίς αποκλεισμούς και χωρίς κομματικές παρωπίδες για όλα τα μείζονα προβλήματα που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη.