Χωρίς καμία ουσιαστική απόφαση, ή πρόοδο επιστρέφουν από την Μέση Ανατολή, οι απεσταλμένοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CNNi την Παρασκευή, οι δύο ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επέστρεψαν στην Ουάσιγκτον, μετά από μια τελευταία εξόρμηση για την προώθηση των προσπαθειών επίλυσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Οι συναντήσεις του Έιμος Χόχσταϊν και του Μπρετ ΜακΓκούρκ την Πέμπτη, δεν κατέληξαν σε συγκεκριμένες λύσεις για κανένα από τα ανοικτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας και του Λιβάνου. Εξάλλου, οι προσδοκίες για κάτι τέτοιο, ήταν ελάχιστες, καθώς ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου περιμένει να δει τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Χόχσταϊν και του ΜακΓκούρκ, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα μπαράζ επιδρομών που προκάλεσαν «μαζική καταστροφή» στη Βηρυτό, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας στο CNNi χαρακτήρισε τις επαφές «ουσιαστικές» και «εποικοδομητικές», σημειώνοντας ότι «επικεντρώθηκαν σε μια σειρά ζητημάτων σε βάθος, όπως το Ιράν, ο Λίβανος, η Γάζα και η εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων».
«Υπήρξε ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο που επιτρέπει στους ανθρώπους και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους, καθώς και σε νέες πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων, κάτι που η Χαμάς πρέπει να κάνει χωρίς καθυστέρηση. », είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «δεν θα διαπραγματευτούν κανένα θέμα δημόσια».
Ο Χόχσταϊν και ο ΜακΓκούρκ συναντήθηκαν με τον Νετανιάχου, τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, τον Υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκαλάντ, τον διευθυντή της Σίν Μπετ Rονάν Μπαρ, τον διευθυντή της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα και άλλους ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους στο Ισραήλ την Πέμπτη, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι έχει σημειωθεί «καλή πρόοδος» στις προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της σύγκρουσης στον Λίβανο, αλλά «έχουμε ακόμη περισσότερη δουλειά να κάνουμε».