Σε κρανίου τόπο μετατρέπει το νότιο Λίβανο ο ισραηλινός στρατός, μελετώντας αποκαλύπτοντας ότι το σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης για δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, περιλαμβάνει την εξαύλωση ολόκληρων χωριών.
Μελετώντας δορυφορικές εικόνες από το Planet Labs PBC, το Associated Press, κατέγραψε 11 χωριά που χωριά που υπέστησαν σοβαρές ζημιές από ισραηλινούς βομβαρδισμούς τον περασμένο μήνα.
Σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός λόφου σε μικρή απόσταση με τα πόδια από τα ισραηλινά σύνορα, το μικροσκοπικό χωριό Ramyah του νότιου Λιβάνου έχει σχεδόν σβήσει από τον χάρτη. Σε ένα γειτονικό χωριό, οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ένα παρόμοιο σκηνικό: Ένας λόφος κάποτε καλυμμένος με σπίτια, που τώρα έχει γίνει ένα γκρίζος λεκές από ερείπια.
Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη και χερσαίες δυνάμεις έχουν χαράξει ένα μονοπάτι καταστροφής στο νότιο Λίβανο τον περασμένο μήνα. Ακόμη και οι ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών και τα λιβανέζικα στρατεύματα στο νότο έχουν δεχθεί πυρά από τις ισραηλινές δυνάμεις, εγείροντας ερωτήματα για το αν μπορούν να παραμείνουν στη θέση τους.
Ο στόχος, λέει το Ισραήλ, είναι να εξουθενώσει την Χεζμπολάχ, να την απωθήσει από τα σύνορα και να τερματίσει τα πυρά της στο βόρειο Ισραήλ.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις βομβαρδισμένες εστίες τους, αδειάζοντας μεγάλο μέρος του νότου. Ορισμένοι ειδικοί λένε ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύει στη δημιουργία μιας ερημωμένης ουδέτερης ζώνης, μια στρατηγική που έχει ήδη αναπτύξει κατά μήκος των συνόρων του με τη Γάζα.
Ορισμένες προϋποθέσεις για μια τέτοια ζώνη εμφανίζονται ήδη, σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press δορυφορικών εικόνων και δεδομένων που συλλέχθηκαν από ειδικούς χαρτογράφησης που δείχνουν το εύρος της καταστροφής σε 11 χωριά δίπλα στα σύνορα.
Ο ισραηλινός στρατός έχει πει ότι ο βομβαρδισμός είναι απαραίτητος για να καταστραφούν οι σήραγγες της Χεζμπολάχ και άλλες υποδομές που λέει ότι η ομάδα είναι ενσωματωμένη στις πόλεις. Οι εκρήξεις έχουν επίσης καταστρέψει σπίτια, γειτονιές και μερικές φορές ολόκληρα χωριά, όπου έζησαν οικογένειες για γενιές.
Το Ισραήλ λέει ότι σκοπεύει να απωθήσει αρκετά τη Χεζμπολάχ ώστε οι πολίτες της να μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους στο βορρά, αλλά Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για τη διασφάλιση της παραμονής της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα μακροπρόθεσμα. Αυτό αποτελεί βασικό σημείο εστίασης στις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός.
Χρησιμοποιώντας δορυφορικές εικόνες που παρέχονται από το Planet Labs PBC, το AP εντόπισε μια σειρά από 11 χωριά — όλα σε απόσταση 4 μιλίων (6,5 χιλιομέτρων) από τα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ— που υπέστησαν σοβαρές ζημιές τον περασμένο μήνα, είτε από πυρά πυροβολικού, ή από αεροπορικούς βομβαρδισμούς.
Σύμφωνα με τον Corey Scher του CUNY Graduate Center και τον Jamon Van Der Hoek του Oregon State University, η ανάλυση διαπίστωσε ότι οι πιο έντονες ζημιές στο νότο σημειώθηκαν σε χωριά που βρίσκονται πιο κοντά στα σύνορα, με 100 έως 500 κτίρια να έχουν καταστραφεί ή να υποστεί ζημιά στο καθένα. εκτιμήσεις ζημιών.
Στη Ramyah, μόλις ένα οικοδόμημα στέκεται ακόμα στην κεντρική κορυφή του λόφου του χωριού, μετά από μια ελεγχόμενη έκρηξη που έδειχναν οι ίδιοι να πραγματοποιούν Ισραηλινοί στρατιώτες σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην επόμενη πόλη, την Aita al-Shaab – ένα χωριό με ισχυρή επιρροή της Χεζμπολάχ – οι βομβαρδισμοί μετέτρεψαν την κορυφή του λόφου με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κτιρίων σε μια γκρίζα ερημιά από ερείπια.
Σε άλλα χωριά οι ζημιές είναι πιο επιλεκτικές. Ορισμένα σπίτια καταστράφηκαν ενώ οι γείτονές τους παρέμειναν άθικτοι.
Μια άλλη ελεγχόμενη έκρηξη ισοπέδωσε μεγάλο μέρος του χωριού Odeissah, με μια έκρηξη τόσο ισχυρή που προκάλεσε συναγερμό για σεισμό στο Ισραήλ.
Όταν ρωτήθηκε εάν η πρόθεσή του ήταν να δημιουργήσει μια ουδέτερη ζώνη, ο στρατός του Ισραήλ είπε ότι «διεξάγει τοπικές, περιορισμένες, στοχευμένες επιδρομές βάσει ακριβών πληροφοριών» εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ. Είπε ότι η Χεζμπολάχ είχε «ενσωματώσει σκόπιμα» όπλα σε σπίτια και χωριά.
Βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο από τον στρατό του Ισραήλ και μεμονωμένους στρατιώτες δείχνουν ισραηλινά στρατεύματα να τοποθετούν σημαίες σε λιβανέζικο έδαφος. Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει κατασκευάσει βάσεις ούτε κατάφερε να έχει μόνιμη παρουσία στο νότιο Λίβανο. Τα στρατεύματα φαίνεται να κινούνται πέρα δώθε στα σύνορα, μερικές φορές κάτω από σφοδρά πυρά από τη Χεζμπολάχ.
Επιθέσεις κατά των ειρηνευτικών στρατευμάτων του ΟΗΕ και του Λιβανικού Στρατού
Ο βομβαρδισμός σημαδεύτηκε από τις ισραηλινές επιθέσεις στα στρατεύματα του ΟΗΕ και στον Λιβανικό Στρατό — δυνάμεις που, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποτίθεται ότι διατηρούν την ειρήνη στην περιοχή. Το Ισραήλ παραπονιέται εδώ και καιρό ότι η παρουσία του δεν εμπόδισε τη Χεζμπολάχ να δημιουργήσει τις υποδομές της σε όλο το νότο.
Το Ισραήλ αρνείται ότι στόχευσε καμία από τις δύο δυνάμεις.
Ο λιβανέζικος στρατός είπε ότι τουλάχιστον 11 από τους στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε οκτώ ισραηλινά πλήγματα, είτε στις θέσεις τους είτε ενώ βοηθούσαν τις εκκενώσεις.
Η ειρηνευτική δύναμη, γνωστή ως UNIFIL, είπε ότι οι δυνάμεις και οι υποδομές της έχουν πληγεί τουλάχιστον 30 φορές από τα τέλη Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας τα ισραηλινά στρατιωτικά πυρά ή ενέργειες για περίπου 20 από αυτές, «με επτά να είναι ξεκάθαρα εσκεμμένες».
Η UNIFIL αρνήθηκε να εγκαταλείψει το νότιο Λίβανο, παρά τις εκκλήσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να φύγουν.