Νέο σχέδιο περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων -τύπου Airbnb- θέτει η κυβέρνηση. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 μπαίνουν περιορισμοί στα τρία διαμερίσματα της Αθήνας για ένα έτος, με «πάγωμα» των αδειών.
Πρακτικά, δεν θα έχουν περιθώριο όσοι ενδιαφέρονται να εκδώσουν ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου) για ακίνητα που βρίσκονται στο 1ο, 2ο και τρίτο διαμέρισμα, τα οποία έχουν «πλημμυρίσει» από τέτοιου τύπου καταλύματα προκαλώντας ασφυξία στην αγορά ακινήτων.
Airbnb: Η Αθήνα στους κορυφαίους προορισμούς για τα Χριστούγεννα [γραφήματα]
Ηδη, ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν να προλάβουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες ανακαίνισης των ακινήτων τους, ενώ πολλοί σκέφτονται να αποκτήσουν ΑΜΑ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να διαθέσουν το ακίνητό τους στη βραχυχρόνια μίσθωση εντός του 2025.
Με το νέο πλαίσιο μπαίνει «απαγορευτικό» στη λειτουργία νέων καταλυμάτων από 1η Ιανουαρίου 2025 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Στο πλαίσιο συνεδρίου της Prodexpo ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, είχε παραθέσει μία σειρά από στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, σύμφωνα με τα οποία 100.000 κατοικίες διαθέτουν μοναδικό ΑΜΑ και μισθώνονται βραχυχρόνια, με 40.000 ΑΜΑ να έχουν προστεθεί την τελευταία τετραετία.
«Από αυτά τα 100.000 ΑΜΑ, το 1/4 τα μισθώνει πάω από 90 ημέρες ετησίως, για αυτό και αποφασίσαμε τελικά να μην θεσμοθετήσουμε χρονικό περιορισμό». Όπως είχε εξηγήσει σε φυσικά πρόσωπα ανήκουν τα 80.000, εκ των οποίων τα 4/5 νοικιάζονται κάτω από 90 ημέρες. Αντίστοιχα σε νομικά πρόσωπα ανήκουν 20.000, με τα μισά τουλάχιστον να μισθώνονται πάνω από 90 ημέρες, γι΄ αυτό και έχει σφίξει το πλαίσιο στα νομικά πρόσωπα.
Airbnb: Οι περιοχές απαγόρευσης
Η απαγόρευση δημιουργίας νέων ΑΜΑ θα αφορά περιοχές όπως το ιστορικό κέντρο, το Κουκάκι, η Πλάκα και τα Εξάρχεια, που βρίσκονται στο 1ο δημοτικό διαμέρισμα, το Παγκράτι, το Ζάππειο, το Μετς και ο Νέος Κόσμος, που βρίσκονται στο 2ο δημοτικό διαμέρισμα, αλλά και σημεία όπως το Θησείο, τα Πετράλωνα, το Μεταξουργείο και ο Βοτανικός, που βρίσκονται στο 3ο δημοτικό διαμέρισμα.
Όσοι εντοπιστούν μέσω του Μητρώου Βραχυχρόνιων Μισθώσεων ή από τα στοιχεία που αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ οι ψηφιακές πλατφόρμες Airbnb, Booking και Expedia Group/VRBO, ή όσοι βρεθούν κατόπιν διασταυρώσεων και ελέγχων της ΑΑΔΕ, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο ίσο με το 50% του εισοδήματος μέχρι τον έλεγχο με ελάχιστο ποσό τα 20.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που υποπέσουν στο ίδιο παράπτωμα ξανά, το πρόστιμο θα είναι ίσο με το ποσό των εισπραχθέντων μισθωμάτων, με το ελάχιστο ποσό να μην είναι μικρότερο των 40.000 ευρώ.
Οι εν λόγω αλλαγές έρχονται σε μία περίοδο που παρατηρείται οξεία στεγαστική κρίση, με τα ακίνητα προς ενοικίαση να μειώνονται και τις τιμές να εκτοξεύονται, απόρροια και της ταχείας και πολλές φορές χωρίς θεμιτούς κανόνες εξάπλωσης της βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Grant Thornton για την οικονομία διαμοιρασμού, το 2023 ο αριθμός των σπιτιών βραχυχρόνιας μίσθωσης σε όλη την Ελλάδα άγγιξε τις 200.000. Αυτά προσέφεραν περίπου 857.000 κλίνες (μέσος όρος κρεβατιών 3,5-4 ανά ακίνητο), εξυπηρετώντας συνολικά περίπου 102 εκατ. διανυκτερεύσεις (το ένα τρίτο του συνόλου), έναντι μόλις 38,5 εκατ. το 2019.
Τα κλειστά ακίνητα
Όσοι αποφασίσουν να ανοίξουν τα κλειστά ακίνητα που διαθέτουν ή μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες, θα πρέπει προκειμένου να κερδίσουν την τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος να πληρούν τρεις προϋποθέσεις.
Έτσι, θα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
• Το ακίνητο να είναι κλειστό για τουλάχιστον τρία χρόνια. Τα στοιχεία θα ληφθούν από το έντυπο Ε2 της εφορίας.
• Το ακίνητο να μην ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα.
• Θα πρέπει να ανοίξουν στο διάστημα από 8/9/2024 και έως 31/12/2025.