Η απόφαση διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού ήταν σαφέστατα και ένα μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εσωτερική αντιπολίτευση που δέχεται. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαγραφή Σαμαρά ήταν μονόδρομος για τον πρωθυπουργό μετά τις διαρκείς επιθέσεις που εξαπέλυε κατά της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ουσιαστικά, ο Αντώνης Σαμαράς προκάλεσε τη διαγραφή του, καθώς τα όσα αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα της Κυριακής» δείχνουν ότι θεωρούσε τον εαυτό του ήδη ξένο σώμα εντός της ΝΔ.
Με μια σκληρή ανακοίνωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι υιοθέτησε ακραία ψεύδη με ανοίκειο και προσβλητικό τρόπο και έφτασε να ισχυριστεί ότι ο πρωθυπουργός χαριεντίζονταν με τους προέδρους της Τουρκίας και της Αλβανίας. «Κατόπιν αυτών ο κ. Σαμαράς θέτει εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας για δεύτερη φορά μετά το 1993» καταλήγει ο Παύλος Μαρινάκης.
«Αυτό επιδίωξε ο ίδιος»
Ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αποπομπής ή αποχώρησης, αφού ο πρώην πρωθυπουργός με τη στάση του τον τελευταίο καιρό και την κριτική που ασκούσε επί παντός, ήταν σχεδόν ξένο σώμα για τη ΝΔ. «Αυτό επιδίωξε ο ίδιος», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
O Αντώνης Σαμαράς είχε εκφραστεί κατά των κυβερνητικών επιλογών επανειλημμένως– με έμφαση στα ελληνοτουρκικά- σε εκδήλωση στο πολεμικό μουσείο αλλά και σε ομιλία του στην Κύπρο, ενώ δεν έδωσε το παρών στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στην οδό Ρηγίλλης.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνης Σαμαρά, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια σύσκεψη στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε έντονος εκνευρισμός και έτσι θεωρήθηκε μονόδρομος η απόφαση να τεθεί εκτός της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός.
Η μεγάλη ενόχληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν η επίθεση του κ. Σαμαρά σε προσωπικό τόνο, αλλά και η αμφισβήτηση για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την κριτική που ασκήθηκε ακόμα και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση εξέφρασε και για τα εθνικά μιας και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, καθώς έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι δεν μπορεί να θίγεται το πατριωτικό πρόσημο της ΝΔ.
Χαρακτηριστικό του εκνευρισμού που επικρατεί στο Μαξίμου είναι το ύφος της ανακοίνωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
«Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι».Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».
Οι αναφορές Σαμαρά στο «Το Βήμα της Κυριακής»
Ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξή του στο Βήμα άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.
«Ο Πρωθυπουργός οφείλει να αφουγκραστεί τη βάση του κόμματος και την ίδια την κοινωνία, η οποία ζητάει διαφορετικά πράγματα. Και να αντιληφθεί, έστω και τώρα, το που πάει ο κόσμος διεθνώς. Γιατί πάει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» τόνισε στη συνέντευξή του ο κ. Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε επίσης την αποπομπή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, χωρίς να τον κατονομάζει υπογραμμίζοντας πως με την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική ενισχύεται η προκλητικότητα της Τουρκίας.
«Η ακολουθούμενη ελληνική «στρατηγική» φοβάμαι πως έχει καταστήσει την άλλη πλευρά περισσότερο αδιάλλακτη και ακόμη και πιο προκλητική. Πρέπει να «στείλει σπίτι τους» όποιους δηλώνουν στο όνομα της «φιλίας και ηρεμίας» με την Τουρκία «ας χαρακτηριστούν και μειοδότες»» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση για το αν θα προταθεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον Κώστα Καραμανλή ως την «καλύτερη επιλογή».
Πηγές προσκείμενες στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απαντούν με τη φράση «ουδέν σχόλιο» και τονίζουν ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς για το περιεχόμενο της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαρά, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα το “Βήμα της Κυριακής”.
Ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε σε όσους στηρίζουν την woke ατζέντα, τονίζοντας πως «τα ορφανά του δικαιωματισμού στην Ελλάδα είδαν το φως το αληθινό».