Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών σχολίασε το πράσινο φως που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία για να κάνει χρήση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ρωσίας. Ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας δήλωσε πως η πράξη του Μπάιντεν «θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.»
«Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι. Όσο μακρύτερα (σ.σ. πιο βαθιά στο ρωσικό έδαφος) μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία, τόσο πιο σύντομος θα είναι ο πόλεμος (…) Θα μπορούσε να έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στο πεδίο των μαχών», είπε ο Σιμπίχα σε δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 1.000 ημερών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ποιες είναι οι δυνατότητές των ATACMS
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, το πυραυλικό σύστημα είναι γνωστό ως Army Tactical Missile System, ή Atacms (προφέρεται «attack ’ems»). Αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου για την καταστροφή σοβιετικών στόχων και το Κίεβο τα χρησιμοποιεί ήδη, αλλά μόνο σε στόχους σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας.
Οι πύραυλοι που κατασκευάστηκαν από την Lockheed Martin, μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 190 μίλια (300 χιλιόμετρα). Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν πολύ ψηλότερα στην ατμόσφαιρα από τους περισσότερους πυραύλους και μπορούν να αποφύγουν τις αντιαεροπορικές άμυνες καθώς προσκρούουν στο έδαφος με τεράστιες ταχύτητες.
Οι Atacms θεωρούνται μεγάλου βεληνεκούς, αν και δεν έχουν το βεληνεκές ενός βαλλιστικού πυραύλου κρουζ ή διηπειρωτικού πυραύλου.
Ποια η κατάσταση του πολέμου
Η Μόσχα αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη του Κουρσκ, ιδίως με την υποστήριξη των δυνάμεων της Βόρειας Κορέας.
Το μεγάλο πρόβλημα της Ουκρανίας είναι ότι έχει απόλυτη ανάγκη από στρατεύματα, καθώς το Κίεβο αγωνίζεται να κινητοποιήσει περισσότερους ανθρώπους για να συμμετάσχουν στον πόλεμο.